DIRK NOWITZKI PIŠE POVIJEST

Čudesni Nijemac hrabrom odlukom ugrozio je velikane NBA

14.04.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Navijači Dallas Mavericksa mogu odahnuti - Dirk Nowitzki još nije spreman za mirovinu i odigrat će 20. sezonu za jedinu momčad NBA čiji je dres nosio otkako su ga Milwaukee Bucksi na draftu 1998. poslali u Teksas u zamjenu za prolaznika Roberta Taylora. A ostalo je povijest…

Na tom NBA draftu 1998. genijalni potez izveo je tadašnji trener Dallasa Don Nelson prepoznavši u Nowitzkom buduću zvijezdu američke košarke. Mnogi su tada podrugljivo komentirali taj potez, a povijest je pokazala kako je Nelson bio u pravu.

Nowitzki je ove sezone sudjelovao u 54 utakmice za Dallas (bio je ozlijeđen) u kojima je imao prosjek od 14,2 koša, 6,5 skokova i 1,5 asistencija, a najveći trenutak doživio kad je početkom ožujka, na utakmici protiv Los Angeles Lakersa, postao tek šesti igrač u NBA povijesti koji je postigao više od 30.000 koševa i pridružio se velikanima Wiltu Chamberlainu, Kareemu Abdul-Jabbaru, Michaelu Jordanu, Karlu Maloneu i Kobeju Bryantu.

Ako se ovako dobro budem osjećao na kraju sljedeće sezone, mislim da bih mogao odigrati još jednu sezonu. To ostaje otvoreno. No tu ću odluku donijeti nakon razgovora s obitelji, Markom Cubanom i ostalima da vidimo što je razumna odluka za klub i za mene

'Kad sam prošlog ljeta potpisao novi dvogodišnji ugovor, moja je namjera bila igrati još dvije godine', izjavio je 39-godišnji njemački košarkaš, najzaslužniji što je Dallas 2011. stigao do jedinog naslova NBA te od 2000. godine ove sezone tek drugi put ostao bez doigravanja.

To ne mora nužno biti loša stvar za Maverickse i Nowitzkog, koji će ovako imati još malo više vremena za odmor i pripremu za sljedeću NBA sezonu.

No to da će se 'Plavi Anđeo' vratiti u Dallas za sljedeću sezonu nije jedina dobra vijest za navijače Mavsa i štovatelje Dirka Nowitzkog.

'Ako se ovako dobro budem osjećao na kraju sljedeće sezone, mislim da bih mogao odigrati još jednu sezonu. To ostaje otvoreno. No tu ću odluku donijeti nakon razgovora s obitelji, Markom Cubanom i ostalima da vidimo što je razumna odluka za klub i za mene', poručio je 38-godišnji Nowitzki.

U tom slučaju Dirk Nowitzki postao bi apsolutni rekorder NBA. Naime, dosad u povijesti NBA niti jedan igrač nije odigrao više od 20 sezona za istu franšizu. Rekorder je Kobe Bryant koji je za Los Angeles Lakersa igrao od 1996. do 2016. godine (ukupno 20 sezona). Na drugom mjestu s 19 sezona su John Stockton (Utah Jazz), Tim Duncan (San Antonio Spurs) i naravno Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks).

Ako ga zdravlje posluži Nowitzki bi mogao na vječnoj ljestvici strijelaca prestići i Wilt Chamberlain koji je trenutačno ispred njega za 1159 koševa. Naravno, nije nemoguće da do kraja igračke karijere dostigne i jednog od najvećih igrača svih vremena Michael Jordan. Ispada kako je svojom hrabrom odlukom ugrozio velikane NBA.

Deset najboljih strijelaca u NBA-u

  • 1. Kareem Abdul-Jabbar* 38387
  • 2. Karl Malone*     36928
  • 3. Kobe Bryant 33643
  • 4. Michael Jordan* 32292
  • 5. Wilt Chamberlain*    31419
  • 6. Dirk Nowitzki    30260
  • 7. LeBron James     28787
  • 8. Shaquille O'Neal*    28596
  • 9. Moses Malone*    27409
  • 10. Elvin Hayes*     27313
  • * uvršteni u Hall of Fame