psk_2

ZABORAVLJENI MARtIN

Dalić mu nije dao ni minutu, a on je na korak od igranja u Ligi prvaka

  • Branko Tabak
  • Zadnja izmjena 02.07.2024 12:33
  • Objavljeno 02.07.2024 u 12:33
Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativni stoper Martin Erlić na meti je Atalante. Ovaj 26-godišnji Zadranin jedan je od onih reprezentativaca koje Zlatko Dalić nije koristio na Euru u kojem Hrvatska nije prošla skupinu u kojoj su bile Španjolska (0:3), Albanija (2:2) i Italija (1:1).

Na klupskoj sceni doživio je također razočaranje. Njegov Sassuolo je ispao iz Serie A kao pretposljednja momčad talijanskog prvenstva s 30 osvojenih bodova u 38 utakmica. No, Erlić je odigrao dobru sezonu, a odlične igre donijele su zanimanje Atalante za njegove usluge.

Kontakt između klubova već je ostvaren, a dođe li do realizacije Erlić bi se pridružio Mariju Pašaliću u dresu kluba koji je osvojio Europa ligu. U finalu je Atalanta s 3:0 pobijedila Bayer Leverkusen kojem je to bio jedni poraz u sezoni.

Sljedeće sezone Atalanta će igrati Ligu prvaka, a za Erlića bi taj iskorak bio iznimno važan. Vjerujemo i za Zlatka Dalića koji je potvrdio ostanak na mjestu izbornika hrvatske reprezentacije.

Dodajmo kako se očekuje da će Pašalić svoj ugovor s Atalantom produžiti do kraja sezone 2026/27, kada ni mogla početi kampanja navijača Hajduka #vrimeje jer Mario ima želju opet zaigrati u bijelom dresu.

Martin Erlić rođen je 24. siječnja 1998. godine u Zadru. Odrastao je u skromnim uvjetima, a tijekom djetinjstva često je pomagao obitelji skupljajući boce kako bi zaradio nešto novca. U intervjuu za emisiju Knjaz kod Vatrenih otvoreno je govorio o svom teškom djetinjstvu i kako su ga teške životne okolnosti motivirale da postane uspješan u nogometu.

'Kada sam se rodio, moji su živjeli u štali. U jednoj prostoriji bile su i životinje, a od njih nas je dijelio samo jedan zid. Bilo je teških trenutaka i skupljanja boca. Koliko danas samo Hrvata skuplja boce... Nije sramota, ali to nikada nisam rekao. Takve neke stvari volim zadržati za sebe. Otac me naučio da zadnjih 10 kuna podijelim s prijateljima. Uvijek mi je govorio da je bitno da me ljudi cijene, a ne da me pamte kao škrtu i sebičnu osobu. Uvijek pozdravljam svaku osobu, to radim iz poštovanja. Od čistačice u klubu do direktora', rekao je Erlić naučen od malih nogu za rad u polju.

Njegova nogometna priča je također posebna.

'Krenuo sam s devet godina u NK Raštane. Putem je bilo puno kamenja, a oko mene šuma. Znali smo i po mraku ići s treninga, ali smo znali taj put zatvorenih očiju', kazuje u emisiji Knjaz kod Vatrenih skromni momak kojeg je nogometni put doveo do Dinama.

'Plakao sam svaku večer prvih mjesec dana u Zagrebu. Nisam mogao nazvati majku i oca, rekao mi je ako vidi da plačem, da se odmah vratim kući. Zvao sam sestre i braću. Nije lako, ali isplatilo se. Igrački nisam bio tehnički potkovan, ali sam radio više od drugih. Prije spavanja radio sam vježbe stabilizacije. Znao sam da će mi se to isplatiti. Malo po malo, to postane puno.'

Talent koji je pokazivao na terenu brzo je privukao pažnju skauta, te je sa 16 godina otišao u Italiju, gdje se priključio omladinskoj ekipi Parme. Nakon godinu dana, prešao je u Sassuolo gdje je nastavio razvijati svoj talent igrajući za Primaveru.

Sassuolo ga je posuđivao u klubove poput Sudtirola i Spezije kako bi stekao iskustvo. Godine 2019. prešao je za stalno u Speziju, a 2021. Sassuolo ga je ponovno kupio za tri milijuna eura.

Za Vatrene je debitirao 2022. godine protiv Francuske, zbog čega je propustio bratovo vjenčanje.

Erlić često ističe važnost obitelji u svom životu i karijeri. Teško djetinjstvo oblikovalo je njegovu snagu karaktera i ustrajnost, a danas je zbog te radne komponente jedan od omiljenih igrača među navijačima.

I za kraj, jeste li znali da Erlić uživa u kuhanju? Naime, završio je Ugostiteljsku školu u Opatiji gdje je stekao zvanje kuhara.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal