nova uzbuđenja

Danas na OI: Matić, Vekić, Maričić i Gorša, Sinkovići, rukometaši... Evo satnice

31.07.2024 u 06:09

Bionic
Reading

Petog dana XXXIII. Olimpijskih igara u Parizu održat će se natjecanja u 26 sportova, a u njih 11 dijelit će se medalje

Hrvatski sportaši nastupit će u biciklizmu, džudu, jedrenju, rukometu, streljaštvu, tenisu i veslanju.

STRELJAŠTVO - Petar Gorša i brončani iz discipline zračna puška 10m Miran Maričić nastupit će u kvalifikacijama u disciplini MK puška trostav 50m u 9 sati. U konkurenciji je čak 57 natjecatelja. Finale je na rasporedu u četvrtak 1. kolovoza u 9.30, a u njega će se plasirati osam najboljih. Gorša i Maričić su u ovoj disciplini u Tokiju prije tri godine zauzeli peto, odnosno šesto mjesto.

DŽUDO - Barbara Matić nastupit će u kategoriji do 63kg od 10 sati. Matić, dvostruka svjetska prvakinja i aktualna europska prvakinja, prva je nositeljica turnira, ali joj ždrijeb nije bio blagonaklon. U osmini finala igrat će protiv bolje iz meča između Kim Poling i Pine Tais. Prema predviđanjima, to bi trebala biti njena stara poznanica Polling, Nizozemka koja je tek otprije dva mjeseca dobila dopuštenje da nastupa za Italiju. Za Matić je 33-godišnja Polling jedna od najnezgodnijih protivnica, koja joj ne odgovara i s kojom ima vrlo izjednačen skor.

VESLANJE - braća Martin i Valent Sinković nastupit će u polufinalu dvojaca od 10.34 sati. Njih su dvojica pobijedila u kvalifikacijskoj skupini s vremenom 6:35.28 ispred Rumunja Florina Sorina Lehacija i Florina Artenija (6:40.29) i Dovydasa i Domantasa Stankunasa iz Litve (6:44.59). Martin je nakon te utrke rekao: 'Prva utrka ove godine da mogu reći da sam skroz zadovoljan i to mi jako drago. Vidjet ćemo u polufinalu, druge grupe su bile dosta gušće i neće biti ovako lagano. Trebat će još bolje odveslati, ali vjerujem da možemo i pokazali smo sada da smo opet u borbi za vrh i vjerujem da ćemo se boriti za zlato!'

RUKOMET - Utakmica 3. kola skupine A Hrvatska - Njemačka igrat će se od 11 sati. Nakon poraza od Slovenije, hrvatski rukometaši u preostale tri utakmice u skupini A Olimpijskih igara moraju ići po pobjedu ne bi li zaigrali u četvrtfinalu. Prva prilika je Njemačka.

JEDRENJE - Šime i Mihovil Fantela sudjelovat će u tri plova 49-era od 14.50 sati, a Palma Čargo u pet plovova u windsurfingu od 16.48 sati. Braća Fantela su sa 72 negativna boda na 12. poziciji. Deseto mjesto, koje nosi plov za odličja, a na kojem su zasad Nizozemci, bježi im samo četiri negativna boda.

Palma Čargo, prva hrvatska windsurferka na Olimpijskim igrama, nakon pet održanih plovova i 57 negativnih bodova je na desetoj poziciji, što joj garantira četvrtfinale. U windsurfu vodi Emma Wilson s osam negativnih bodova, a prvo mjesto donosi izravno finale i najmanje srebrno odličje. Druga i treća idu u polufinale, a djevojke od četvrtog do desetog mjesta bore se u četvrtfinalu.

TENIS - Donna Vekić igra četvrtfinale pojedinačne konkurencije protiv Ukrajinke Marte Kostjuk. Večernji program otvara meč parova - Španjolaca Carlosa Alcaraza i Rafaela Nadala protiv Amerikanaca Rajeeva Rama i Austina Krajiceka. Oni počinju u 19 sati, a Vekić igra nakon njih. Očekuje se da bi meč Vekić-Kostjuk trebao početi oko 20.30 sati.

Ove godine su Vekić i Kostjuk, 19. igračica svijeta, igrale na terenima na kojima se održava olimpijski turnir. Na Roland Garrosu, u meču drugog kola, Vekić je bila bolja 7:5, 6:4. To im je jedini dosadašnji susret.