psk_2

Ključ ZA OSMINU FINALA

Davor Vugrinec: Hrvatska će u ovu utakmicu ući s igračem više

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom ključna je utakmica za prolazak skupine i ulazak u osminu finala. Suparnik Vatrenima u ponedjeljak u Leipzigu, od 21 sat, bit će aktualni europski prvak Italija. Ista ona reprezentacija protiv koje Hrvatska još uvijek ne zna za poraz.

Iako Hrvatskoj u nekoj teorije može biti dovoljan i jedan bod protiv Italije, s pobjedom protiv aktualnog europskog prvaka Vatreni bi bili sigurni putnici u osminu finala Eura. No, treba odraditi taj presudni korak, a danas će na stadionu u Leipzigu sve 'gorjeti'.

  • +21
Hrvatski navijači u Leipzigu - zagrijavanje, 24.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A da će tako biti, uvjeren je i danas 49-godišnji Davor Vugrinec, koji je bio dio reprezentacije koja je na SP-u 2002. godine šokirala Italiju i preokretom stigla do senzacionalne pobjede 2:1. Jer nakon blijede partije protiv Meksika u prvom kolu, čekalo se novo stradavanje.

Ipak, na 'krilima' Olića i Rapaića, Hrvatska je napravila pravo nogometno čudo.

Hrvatska, navijači, Leipzig 3, 23.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Sanjin Strukic / Pixsell

'Da, nakon poraza od Meksika, u drugom smo kolu pobijedili Italiju. I praktički već krenuli rezervirati letove i smještaj za dolazak obitelji, kad tamo u trećem smo kolu kiksali protiv Ekvadora. Pokvarili smo sve ono lijepo što je bilo protiv Italije', prisjetio se Davor Vugrinec.

Tadašnji izbornik Mirko Jozić 'kockao' se u toj drugoj utakmici, te je na teren poslao i igrače koji u to vrijeme nisu bili u prvom planu.

'Bilo je relativno slična situacija kao i sada. Nije bila idealna atmosfera, bilo je svakakvih napisa po medijima, posebno nakon poraza od Meksika. Ne znam je li zbog toga, ali izbornik je potom malo izmiješao sastav, pa ga opet vratio. Najgore u tom poslu je što nije lako sve pomiriti i udovoljiti svima. I siguran sam da nije lako biti izbornik, mediji stvaraju veliki pritisak. Naravno, ja razumijem da je to posao novinara, i treba i njih razumjeti, jer treba se kritički gledati na sve, ali mislim da izbornici moraju raditi prema svom osjećaju, prema stanju unutar momčadi i da trebamo svi gledati u istom cilju, odnosno da reprezentacija bude prisutna na velikim natjecanjima. A to ova generacija jest. Očito su nas navikli na lijepo i dobro'.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Štima, ali nisu (samo) mediji kritični. Navijači su oštri, mnogi stručni komentatori, a riječ je o bivšim igračima, također upozoravaju na ono što nije dobro. Dakle, kritika je konstruktivna.

'Apsolutno se slažem. I svi imamo pravo na svoje mišljenje. Međutim, trebamo li mi suflirati, kad je izbornik taj koji je svaki dan uz igrače, momčad, koji zna svaki detalj? Naravno da treba slušati bilo naroda, pa i kritike, ali opet izbornik mora prema svojim saznanjima i u dogovoru sa stožerom izvući najbolje što može'.

Evo mu idealnog trenutka. U utakmici u kojoj Hrvatska mora pobijediti aktualnog europskog prvaka. Može li ga 'srušiti'?

'Apsolutno. Ja sam uvjeren da može. Imamo odličnu reprezentaciju. Iskreno, protiv Španjolske mi je to izgledalo malo neuvjerljivo. Ali razlog tome je bila jako dobra Španjolska, koju smo u istom izdanju vidjeli i protiv Italije. Tako da me je to malo ohrabrilo, jer Španjolska je od svih na turniru pokazala najviše. Zato sam uvjeren da će protiv Talijana, s kojima imamo pozitivan skor, biti pomaka u igri, da ćemo igrati kako znamo, za gol više. A onda kada igramo tako, pa i protiv najboljih, i mi smo najbolji. To smo dokazali i u utakmicama protiv Brazila, Argentine… Tako da očekujem, ustvari bolje rečeno, želim, da igramo svoju igru i rezultat će nas pomaziti'.

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening uoči utakmice s Italijom, 23.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Luka Stanzl / Pixsell

Izbornik Dalić najavio je promjene u sastavu. Imate li dojam tko bi mogao na teren od 1. minute, a tko na klupu?

'Ma, ne. Ja na to gledam kao navijač. Meni je samo važno da imamo za koga navijati, da smo prisutni na turniru. Meni je to najvažnije, da jedna mala zemlja kao što je naša, sudjeluje na ovako velikom natjecanju. To je najvažnije, i da onda tih 50, 60 ili 100 tisuća ljudi koji krenu na put, imaju za koga navijati'.

Onda im možemo samo poželjeti da odigraju najbolju utakmicu i otvore vrata osmine finale, jer šteta bi bilo da ove tisuće navijača već sada krenu kući?

'Uvjeren sam u prolaz, jer imamo vrhunske igrače, da će biti pravi i da smo bolji od Italije. Ako ništa drugo, da će nas malo pomaziti i sreća. Jer, eto protiv Albanije smo se vratili nakon minusa, ali onda smo u završnici ipak primili taj gol. Tko zna, da ga nismo primili, možda smo već mogli biti 'unutra'. Ali zato je to nogomet. To je nepredvidljiv sport. Moguće je i da Albanija pobijedi Španjolsku, pa dođe na četiri boda. Mislim, moram reći. Italija je ozbiljna ekipa, ali mi imamo jaki motiv. Imat ćemo tribine, koje će biti na našoj strani. I mi krećemo u utakmicu s igračem više', završio je Vugrinec.

  • +42
Hrvatska, navijači, Leipzig 2, 23.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL
Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal