psk_2

KLASNIĆ ZA TPORTAL

Omiljeni reprezentativac uvjeren: Kad sam vidio kako igraju protiv Španjolske...

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom ovog je ponedjeljka utakmica 3. kola skupine B na Euru, a suparnik Dalićevoj momčadi selekcija je Italije. Hrvatskoj je nužna pobjeda, a da bi se do nje stiglo, trebat će puno više od prikazanog u ogledima protiv Španjolske (poraz 0:3) i Albanije (2:2). Slaže se s time i bivši hrvatski reprezentativac, danas ambasador HNS-a, Ivan Klasnić

Ivan Klasnić proveo je najveći dio svoje igračke karijere u Njemačkoj. Imao je kratke izlete u Nantes i Bolton, a sada se vratio u Hamburg.

I zato je HNS-ova odluka da baš ovaj napadač, kojeg su tijekom karijere pratile i nevolje zbog bolesti bubrega, bude njihov ambasador - bila pun pogodak. Jer Klasnić ni u jednom trenutku nije potonuo, pun je optimizma, a kao pravi borac stisnuo je zube i nakon svih problema zaigrao i nakon transplantacije.

Čak je u takvom stanju nosio dres reprezentacije, pa na Euru 2008. godine zabio i onaj gol Turcima. Nažalost, nije bio dovoljan za ulazak u polufinale.

Utakmica u Hamburgu podsjetila nas je malo na onu s Eura 2008. godine u Beču, kada ste zabili u 119. minuti, a Sentürk nas je već u sljedećem napadu šokirao izjednačujućim golom, nakon čega su Turci bili i s(p)retniji u raspucavanju 11-eraca.

'Da, kraj je bio jednako stresan. S time da je već vodstvo Albanije bilo razočaravajuće. Ipak, bilo je dosta vremena za preokret, što su naši igrači i iskoristili. U nekoliko minuta zabili smo dva gola, atmosfera je bila do 'ja**'. Tada su Albanci već bili na izmaku snaga i umjesto da im zabijemo treći gol i sve riješimo, dopustimo im izjednačenje. Doduše, onda su napravili tri izmjene i zabili za konačnih 2:2', javio se Klasnić za tportal.

Dobro je to upozorenje uoči zadnje utakmice. Jer činjenice govore da je Hrvatska u dvije utakmice primila čak pet golova.

'Mislim da smo u obje utakmice drugo poluvrijeme igrali bolje nego prvo. To moramo promijeniti. A nakon što sam odgledao utakmicu između Španjolske i Italije, odnosno kako su Azzurri odigrali protiv Furije, mogu konstatirati da imamo šanse za prolazak skupine.'

Za taj uspjeh treba zabiti gol, a u dvije utakmice, jer jedan je bio autogol, zabili smo tek jednom.

'U prvoj utakmici protiv Španjolske imali smo svojih prilika. I to dobrih. U drugoj smo također imali prilika. A to što su Albanci zabili autogol opet ide nama u prilog, jer smo ih praktički natjerali na to. No nadam se da će u trećoj utakmici sve sjesti na svoje i da ćemo popraviti i taj segment igre.'

Dojam je da igrači, posebice oni koji su nas naučili na najbolje, ipak nisu na nivou od prije godinu, dvije. Prije svih, mislim na Brozovića i Perišića. A što je zapravo potvrdio i izbornik Dalić kada je izvadio Brozovića nakon prvih 45 minuta protiv Albanije.

'Mislim da se previše lamentira o njima - zašto nisu bolji, zašto toliko igraju... Na kraju krajeva, izbornik stavlja u igru igrače za koje misli da mogu ispuniti njegove zahtjeve i koji zaslužuju njegovo povjerenje. Siguran sam da će igrači koji dobiju priliku protiv Italije dati sve od sebe. Nema veze tko je na terenu. Što se tiče Brozovića i Perišića, mogu samo reći da cijela ekipa mora biti bolja, svi zajednički trebaju gurati u istom smjeru. I tada će sve izgledati puno bolje.'

Znamo da ste bili na utakmicama u Berlinu i Hamburgu. Hrvatskih navijača bilo je na tisuće, ostavili su sjajan dojam.

'Jesu. S time da moram reći da mi je ipak puno bolja atmosfera bila u Hamburgu. Istina, tamo je naših navijača bilo manje, ali i manji je stadion. No nekako je akustičniji i odmah to zvuči puno bolje. Siguran sam da će hrvatskih navijača u Leipzigu biti više od talijanskih i da će Vatreni imati sjajnu podršku, a nadam se napokon i potpunom slavlju.'

Imate ulogu ambasadora reprezentacije, što vam daje priliku i da sjedite u svečanoj loži. Jeste li razgovarali s kojom njemačkom nogometnom legendom o Hrvatskoj?

'Nisam, jer oni su još uvijek fokusirani samo na Njemačku. Moja je pak uloga biti na dispoziciji ljudima iz HNS-a, pa i promocija naše reprezentacije. Eto, neki dan bio sam gost njemačkog RTL-a. Osim toga, upoznao sam premijera Plenkovića, predsjednika Uefe Čeferina... I zato ovim putem zahvaljujem HNS-u na ovoj ulozi', završio je Klasnić.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal