NEMOJTE PROPUSTITI

Dinamo na velikom iskušenju kod Osijeka, a Gorica želi skalp Rijeke; evo gdje možete gledati utakmice HT Prve lige

16.02.2020 u 10:01

Bionic
Reading

U nedjelju se kompletira 22. kolo Hrvatski Telekom Prve lige. Od 15 sati u Gradskom vrtu Osijek će ugostiti Dinamo, a od 17.30 Gorica je domaćin Rijeci. Obje utakmice pratite na kanalu Arenasport 3, a na tportalu možete vidjeti golove i najzanimljivije trenutke s tih susreta

Osijek – Dinamo (15, Areansport 3)

Glavni je cilj Osijeka ove sezone drugo mjesto na prvenstvenoj tablici i plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali za ostvarenje tog cilja Kuleševićevoj momčadi trebaju pobjede koje ne dolaze. Nakon zimske stanke momčad Osijeka podijelila je bodove s Goricom i Interom, te je povećala zaostatak za drugoplasiranim Hajdukom na šest bodova.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Emisiju 'Prva liga' možete gledati odmah nakon završetka posljednje utakmice kola. Više informacija OVDJE

Nitko u Osijeku prije početka utakmice ne bi bio zadovoljan domaćim bodom protiv davljenika Intera, ali s obzirom da je nervozni Lopa već nakon 15 minuta igre zaradio isključenje taj je rezultat ipak morao zadovoljiti Kuleševića i njegove igrače. Kuleševiću se definitivno neće biti lako vratiti pobjedama u nadolazećim utakmicama jer su pred njim tri uzastopna derbija protiv Dinama, Rijeke i Hajduka, redom utakmice koje bi morale dati odgovor na pitanje može li Osijek nastaviti lov na željeno drugo mjesto prvenstvene tablice, piše dvoznak.com.

Kulešević vjeruje da njegova momčad može do bodova protiv Dinama: 'Pred nama je prvi od tri derbija u nizu. Protiv Dinama igramo kući, o njima ne treba mnogo govoriti. Postoji razlog zašto su na tablici takvi kakvi jesu i zašto su godinama dominantni u prvenstvu. Ljubomoran sam na način kako igraju obranu i koliko su malo golova primili. Nadam se da ćemo biti u dobrom stanju i da imamo momčad koja može odgovoriti na zahtjeve utakmice. Optimist sam jer dobro radimo i treniramo, iako nismo ušli u prvenstvo onako kako smo željeli. Vjerujem u Osijek i vjerujem da možemo parirati Dinamu, te im jednom napadačkom igrom poremetiti stabilnost u obrani. Nadam se da nećemo primati lake golove i da ćemo pobijediti.'

Zbog suspenzija susret s Dinamom moraju propustiti branič Lončar i ofenzivac Lopa, a u konkurenciji za nastup ne očekuje se ni ozlijeđeni ofenzivac Bočkaj. Za Kuleševića je dobro što su mu se na raspolagenje vratili braniči Šorša i Igor Silva, te veznjaci Žaper i Jugović, no upitno je hoće li ih koristiti od prve minute protiv Dinama.

  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 21. kolo, GNK Dinamo - HNK Gorica Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon nesretnog ispadanja iz Europe momčad Dinama pred deset je dana neočekivano porazom od Rijeke na Rujevici već u četvrtfinalu zaključila svoj nastup i u domaćem Kupu. Bjelicu i njegove igrače do kraja sezone čekaju obaveze samo u prvenstvu gdje je pitanje osvajanja novog naslova prvaka Hrvatske već riješeno s obzirom na ogromnih 12 bodova prednosti pred prvim pratiteljem Hajdukom. S obzirom na aktualnu situaciju, za očekivati je da će ostatak sezone Bjelica iskoristiti kako bi formirao momčad za sljedeću sezonu iako on inzistira na ozbiljnom pristupu svojih igrača u preostalim prvenstvenim utakmicama.

Bjelica vjeruje da njegova momčad može prekinuti Osijekov niz bez domaćeg prvenstvenog poraza koji traje već godinu dana: 'Pokušati ćemo srušiti tu tradiciju iako im na tome treba čestitati. Lijep je doseg ne izgubiti dugo kod kuće, nije to baš svatko ostvario u ovih godinu dana, a to samo dodatno govori o kvaliteti Osijeka na svojem terenu. Mi ćemo pokušati biti bolji od njih i pobijediti.'

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 21. kolo, NK Osijek - NK Inter Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prošlotjednu su utakmicu s Goricom propustili važni napadač Oršić i prvi vratar Livaković, no oni bi se trebali vratiti u početni sastav Dinama za susret s Osijekom. U konkurenciju za nastup vraća se kapetan Ademi, a Bjelica je prilikom najave utakmice rekao kako mu u Osijeku na raspolaganju neće biti ozlijeđeni Ivanušec, Marin i Gavranović, te bolesni bek Leovac.

Gorica – Rijeka (17.30, Arenasport 3)

Gorica je niz od tri prvenstvene utakmice bez poraza prekinula prošlotjednim porazom od Dinama na Maksimiru. Dobro je Gorica parirala branitelju naslova i aktualnom prvenstvenom lideru u prvom poluvremenu, no početkom drugog poluvremena Suk je zaradio isključenje, Dinamo je preuzeo inicijativu i u završnici utakmice stigao je do pobjede golovima Theophile-Catherinea i Kadziora. Gorica tri utakmice u nizu ne zna za pobjedu i polako zaostaje za konkurentima u utrci za europskim pozicijama, stoga Jakiroviću silno treba pobjeda protiv Rijeke koja mu je najdraži suparnik u ligi. Naime, Gorica je pobijedila svih pet posljednjih međusobnih susreta s Rijekom, piše dvoznak.com.

Jakirović se nada prekidu golgeterskog posta njegovih igrača: 'Stvari su jasne. Ukoliko ne zabiješ gol, nemaš se čemu nadati u bilo kojoj utakmici. Maksimalno smo spremni za Rijeku. Nadam se da ćemo biti angažirani i energični, a znamo da moramo postići gol. Rijeka je u dobrom ritmu. Izbacili su Dinamo iz Kupa, te u posljednje dvije utakmice nisu primili gol. Biti će ovo sadržajna i jako zanimljiva utakmica, kao i uvijek s Rijekom. Nadam se da ćemo postići pogodak i uzeti sva tri boda jer igramo kod kuće.'

  • +7
Hrvatski Telekom Prva liga, 21. kolo, HNK Rijeka - NK Slaven Belupo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Najveći hendikep za Jakirovića pred utakmicom s Rijekom predstavlja izostanak suspendiranog ključnog veznjaka Suka koji je isključen u prošlotjednoj utakmici protiv Dinama. U konkurenciju za nastup nakon odrađene suspenzije vraća se Čabraja, a klub i dalje aktivno traži pojačanje za napadačku poziciju koja je upražnjena odlaskom Zwolinskog.

Rijeka je drugi dio sezone započela porazom od Lokomotive uz razočaravajuću prezentaciju u Kranjčevićevoj, no nakon toga Rožman je modificirao taktički sustav i zaigrao s tri braniča u liniji što mu se definitivno isplatilo. Uslijedile su vrijedne pobjede na Rujevici nad favoriziranim Dinamom u Kupu i Slavenom u prvenstvu, a put do uspjeha u oba je navrata za Rijeku bio isti. Obrana gotovo da nije dozvolila suparnicima udarce prema vratima mladog Pandura koji je u oba navrata sačuvao svoju mrežu netaknutom, a u napadu je u obje utakmice pobjednički gol stigao preko Čolaka na asistencije mladog Štefulja koji se na najbolji mogući način predstavio navijačima Rijeke.

Rožman zna da je Gorica tradicionalno težak suparnik za Rijeku:

'Čeka nas jako agresivan suparnik, znamo da momčad Gorice osvaja najviše drugih lopti u ligi. Moram pohvaliti igrače za odrađen posao tijekom prošlog tjedna, idemo istim putem dalje. Mislim da smo se pronašli i da izgledamo onako kao što smo htjeli na početku sezone. Imamo svoje zamisli kako trebamo izgledati da bismo osvojili čim više bodova. Pogledao sam sve utakmice protiv Gorice, mislim da smo dobro analizirali suparnika i da smo igračima dali mnogo informacija. Napraviti ćemo sve da prekinemo negativan trend u međusobnim susretima. Imam veliko povjerenje u igrače koji na terenu mogu ostvariti ono što želimo. Imamo dovoljno kvalitete, sada imamo i strategiju igre koja nas vuče i pozitivno gledam prema naprijed.'

Prilikom najave susreta Rožman je rekao kako mu zbog ozljeda na raspolaganju i dalje nisu prvi vratar Prskalo, novopridošli stoper Galović, te veznjak Pavičić. U konkurenciju za nastup vratio se polivalentni defanzivac Capan, no ne očekuje se da će ga Rožman koristiti od prve minute u ovoj utakmici. Tijekom tjedna Rijeku je pojačao brazilski ofenzivac Felipe Pires koji je stigao na posudbu iz njemačkog Hoffenheima, te koji ima pravo nastupa već protiv Gorice.