borba za milijune eura

Dinamo sutra igra najskuplju utakmicu u povijesti kluba; zarada je nevjerojatna

19.08.2024 u 08:05

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama sutra (utorak, 21 sat) na Maksimiru protiv azerbajdžanskog Qarabaga igraju prvu utakmicu doigravanja za plasman u Ligu prvaka. Izbore li nastup u Ligi prvaka 'modri' će zaraditi desetke milijuna eura, zato je ovo povijesna utakmica

Da, igranje u Ligi prvaka nikad nije bilo isplativije! Zbog promjene formata UEFA je značajno povećala i nagradne fondove u sva tri svoja europska natjecanja pa bi Dinamu samo plasmanom u Ligu prvaka ove sezone na račun 'sjelo' nevjerojatnih 34 milijuna eura!

Računica je jasna - Dinamo će ako eliminira Qarabag i izbori Ligu prvaka od Uefe dobiti 18,6 milijuna eura! Uz tu nagradu Dinamo ima pravo, na temelju prosječnog klupskog renkinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela iz marketinga Uefe, na još najmanje 10 milijuna eura!

  • +33
Dinamo - Šibenik (16.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Dakle, da se samo plasira u Ligu prvaka Dinamo bi na kraju prvog dijela natjecanja, ako zauzme neko do devetog do 36. mjesta, dobio još milijun eura.

Kad se podvuče crta, igranje Lige prvaka Dinamu bi uprihodilo oko 30 milijuna eura!

Tu zaradu 'modri' mogu i oplemeniti jer UEFA svaku pobjedu u Ligi prvaka ove sezone nagrađuje s 2,1 milijun eura, dok remi donosi 700.000 eura.

  • +36
1. kolo SuperSport HNL-a, Dinamo - Istra 1961 (2.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

No, prije svega treba izbaciti Qarabag koji nije nimalo bezazlen protivnik. Ovo će biti prvi okršaj Dinama i Qarabaga koji je prošle sezone zablistao u Europskoj ligi. Azerbajdžanci su ispali u osmini finala od kasnijeg finalista Bayer Leverkusena. U prvoj utakmici u Bakuu Qarabag je vodio 2:0, a Bayer je do izjednačenja došao u 92. minuti. 

No, prava se drama odigrala u Leverkusenu, u uzvratu je Qarabag vodio 2:0 do 72. minute. Na kraju su izgubili 3:2, a Bayer je dva gola zabio u sudačkoj nadoknadi, u 93. i 97. minuti utakmice.

Snagu su pokazali i u 3. pretkolu Lige prvaka protiv Ludogoreca nakon što su doma izgubili 2:1. U uzvratu u Razgradu je nakon 90 minuta bilo 3:2 za Qarabag koji je u produžetku utrpao još četiri gola i na kraju slavio 7:2.