FANTASTIČAN USPJEH

Donna Vekić 'okrenula' Lulu Sun i ušla u polufinale Wimbledona

09.07.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Fantastične vijesti stižu iz Londona

Hrvatska tenisačica Donna Vekić po prvi se put u karijeri plasirala u polufinale nekog "grand slam" turnira, ona je u četvrtfinalu ovogodišnjeg Wimbledona svladala novozelandsku kvalifikanticu Lulu Sun sa 5-7, 6-4, 6-1 za dva sata i šest minuta igre.

Bio je to neizvjestan susret tijekom prva dva seta, no nakon što je Vekić uspjela poravnati na 1-1, 23-godišnja Sun je ostala bez snage i energije što je 28-godišnja Osječanka znala iskoristiti za najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri.

Vekić je imala više prilika za oduzimanje servisa suparnici i u prvom setu, prvenstveno u četvrtom gemu koji je trajao gotovo 15 minuta. U toj je igri Vekić imala tri "break-lopte", na prvu je Sun pogodila odličan servis, na drugu je Novozelanđanka dva puta pogađala lopticu rubom reketa, ali je ona odsjedala u terenu da bi na kraju pogriješila Vekić, a na treću je odskok loptice s neravnog dijela terena prevario našu igračicu. Nakon što je odličnim forhendom spasila prvu "break-loptu" suparnice kod rezultata 3-3, Vekić je pri vodstvu 5-4 stigla na dva poena od seta povevši sa 0-30 na servis Sun. Nažalost, i ostala je na tome da bi u sljedećoj igri napravila previše pogrešaka i izgubila servis, samim time i set.

U drugom setu obje su igračice čvrsto držale svoj početni udarac sve do 4-3 za Vekić, a onda je naša igračica iskoristila pad u igri Sun za "break" i prednost 5-3. Iako je u prva četiri servis-gema u drugom setu izgubila samo jedan poen, Vekić je prilikom servisa za set napravila čak pet dvostrukih servis pogrešaka što ju je koštalo gubitka gema iako je čak i s tako lošim serviranjem izborila jednu set-loptu. Ono što joj nije uspjelo kad je serviala, jest kada je reternirala. S tri uzastopna poena na servis Sun nakon 30-15, Vekić je napravila novi "break" te dobila drugi set sa 6-4.

Treći set počeo je kao iz snova za Vekić, osvojila je prvih 13 poena odlučujuće dionice, što joj je donijelo prednost od 3-0, a onda je napravila još jedan "break" za 4-0, pa ga potvrdila odličnim serviranjem za 5-0 i tada je bilo jasno kako je pitanje pobjednice odlučeno.

"Sun me gurnla do samih granica mojih mogućnosti. Imala sam osjećaj da umirem u prva dva seta, ali sam si stalno ponavljala da se nastavim boriti i kako će moja prilika doći", rekla je vidno emotivna Vekić nakon plasmana u polufinale.

Vekić je tako postala treća hrvatska tenisačica koja je stigla do polufinala na nekom "grand slam" turniru, nakon Ive Majoli u Roland Garrosu 1997., kojega je Zagrepčanka i osvojila, te Mirjane Lučić, koja je igrala polufinala Wimbleodna 1999. i Australian Opena 2017.

Vekić će u polufinalu igrati protiv pobjednice susreta između Talijanke Jasmine Paolini i Amerikanke Emme Navarro.

Završnicu meča i Donninu reakciju pogledajte OVDJE.