magično natjecanje

U čast teniskim legendama: 5 finala Wimbledona koji su obilježili generacije

09.07.2024 u 09:25

Bionic
Reading

U povijesti Wimbledona, neslužbenog 'svjetskog teniskog prvenstva' ovog magičnog natjecanja, bilo je na stotine velikih, epskih mečeva, pravih 'evergreena'

Ipak, finala su posebna, jer samo u tim susretima igrači i igračice dobivaju – često neponovljivu – priliku ući na popis teniskih besmrtnika. I mi se, eto, možemo ponositi da imamo jednog svog 'ambasadora' u toj kategoriji, Gorana Ivaniševića. Ovo je naš izbor To 5 najvećih finala svih vremena:

5.EDBERG – BECKER 3:2 (1990.)

Tenis je uvijek donosio iznimna rivalstva, dvoboje igrača koji su obilježavali svoje ere, kao McEnroe – Connors, Sampras – Agassi, a Edberg i Becker su obilježili svoje godine. Ovdje se radilo ne o jednom meču, nego cijeloj – trilogiji! Jer, prvo međusobno finale '88, dobio je Šveđanin, a Nijemac uzvratio ljeto kasnije, s glatkih 3:0 u setovima. Tako se pokazalo da je ovo, treće finale bilo kao majstorica. Edberg je dominirao u prva dva seta, a onda uporni Becker uzvratio, izjednačio na 2:2, doslovce se digavši iz pepela! Bilo je i logično da peti set odluči tko je bolji između dvojice tako izjednačenih konkurenata, a Edberg je slavio sa 6:4 iako je počeo loše, izgubivši svoj servis. Becker se, doduše, kasnije žalio na malaksalost, jer je noć prije finala popio tablete za spavanje...

4.NAVRATILOVA – EVERT 2:1 (1978.)

U galeriji veličanstvenih teniskih spektakala ovaj ima poseban značaj, jer je označio veliku smjenu. Odlazak jedne šampionke kalibra Chris Evert, a dolazak još veće – Martine Navratilove! Čehinja se odmah predstavila kao strašna „udaračica“, njezini servisi i voleji, razarali su suparnice. Ipak, na početku finala Evert je bila mirnija, prevagnulo je njeno iskustvo, te je prvi set riješila sa 6:2. No, vulkan je tek kasnije proradio: Martina je sa 6:4 i 7:5 uspjela dobiti dva seta, osvojila prvi trofej. U sljedećih 12 godina, osvojit će ukupno devet naslova u Wimbledonu, pokazati dominaciju kakva nikada prije, ni poslije, nije zabilježena na 'svetoj travi'.

3.IVANIŠEVIĆ – RAFTER 3:2 (2001.)

O ovom je meču možda i suvišno govoriti. Tek se mogu nizati asocijacije, čudesni uspon na tron igrača koji je ušao u ždrijeb zahvaljujući pozivnici. Njegov veličanstveni put do finala, preko Henmana u maratonskom meču, trijumf nad Rafterom u finalu igranom u neuobičajenom terminu (ponedjeljak) s 9:7 u petom setu, posveta uspjeha Draženu Petroviću, dolazak na splitsku Rivu uz izravni prijenos happeninga sa 150 tisuća navijača na CNN-u! I sve to u vremenu kad je za većinu, čak i za teniske stručnjake, Goran već polako pripadao prošlosti, a njegovo vrijeme bilo na zalazu, svrstavan u kategoriju „velikana koji nikada nisu osvojili Grand Slam turnir“. Ipak, u zadnjem, možda i pomalo očajničkom pokušaju, Ivanišević je prošao kroz vrata raja. Tamo gdje je i zaslužio odavno, ne samo zbog tri ranije izgubljena finala na travi Londona!

2. NADAL – FEDERER 3:2 (2008.)

Roger Federer je u to vrijeme bio nedodirljivi kralj svjetskog tenisa! Čak i kad je počeo gubiti svoj gard, znalo da je Wimbledon kao njegova kuća. Na travi je Švicarac pokazivao sav nevjerojatni talent, eleganciju i preciznost, ostavljao dojam kao da igra 'u smokingu'. No, nad njim se polako nadvijala opasnost od „monstruma s Mallorce“, igrača koji svojom snagom ruši sve pred sobom. I taj sudar svjetova, poput Armageddona, zbio se u finalu 2008. Finale nije ni moglo izgledati drugačije: Nadal je poveo 2:0 (6:4, 6:4), Federer se vratio senzacionalnim preokretom u dva tie-breaka (7:5, 10:8). Odluka je, kao i u svim ovakvim dramama, pala u petom setu. Presudila je Nadalova natprirodna izdržljivost: meč je zaključen s 9:7, nakon ukupno 4 sata i 48 minuta borbe!

1.BORG – McENROE 3:2 (1980.)

Unatoč tako žestokoj konkurenciji, ovo je, složit će se (skoro) svi, najveći meč svih vremena, ne samo Wimbledona, nego i tenisa uopće! U to doba, bilo je ovaj susret zgodno usporediti s 'Trećim svjetskim ratom' SAD-a i SSSR-a, dviju super-velesila! Borg je bio gazda, osvojio četiri prethodna Wimbledona, ali se znalo da će njegovu karizmu ugroziti ovaj prgavi Amerikanac irskih korijena. McEnroe je poveo (6:3), ali Borg se brzo pribrao, stigao sa 7.5 i 6:3 na korak do petog trijumfa u nizu! Uslijedio je epohalni četvrti set, u kojem je McEnroe spasio protivnikovih šest meč-lopti, a Borg pet set-lopti svog rivala! Iscrpljujuća bitka, do zadnjeg daha, završila je s 18:16 za McEnroea, koji je tako izjednačio na 2:2! U tom trenutku izgledalo je da inercija meča vodi prema njegovom uspjehu, ali Borg je bio – jedan i jedini, dobio je odlučujući set - 8:6!

Očekuje li nas u finalu 2024. možda nova epizoda za ovaj popis Top 5 najvećih. Sinner, Alcaraz, Đoković… svakako su nam u stanju podariti novu nezaboravnu priču.

Kako bi dodatno uživao u nadolazećim finalima sportskih spektakala poput Wimbledona, Eura 2024 i Copa Americe iskoristi PSK promociju Kuća časti 5+1! U vremenu do 21. srpnja, odigrajte pet listića u pet različitih dana i vaša šesta oklada je na kuću. Uz besplatne oklade od 3 ili 10 eura, uživajte u uzbudljivom praćenju sportskih događaja. Uz PSK igrajte kao prvaci, a više o promociji pogledajte ovdje.