SEDAM SRETNIH GODINA

Došao i spasio Hrvatsku, ali Daliću su još mjesecima 'skrivali' ugovor

09.10.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon remija 1:1 s Finskom u Rijeci, u HNS-u je upaljen 'alarm', jer Vatrenima je prijetio neplasman na SP u Rusiju. I netko se dosjetio Zlatka dalića, koji je tih mjeseci radio sjajan posao na Bliskom Istoku.

Na današnji dan 2017. godine Zlatko Dalić po prvi je put vodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Luku Modrića i igrače upoznao je svega dva dana ranije, ali hrabro se Dalić primio posla, popričao s igračima i dobio nevjerojatnu reakciju.

Jer tada gotovo već otpisana reprezentacija potom je u Ukrajini - golovima Andreja Kramarića - osigurala 2:0 pobjedu nad Ukrajinom i preko dodatnih kvalifikacija, odnosno pobjede nad Grčkom stigla do SP-a u Rusiji, a koje se igralo sljedećeg ljeta.

Međutim, ni u tim trenucima nije se znalo hoće li i koliko dugo Dalić biti izbornik. Odugovlačilo se s ugovorom, a potom je i na turneji po SAD-u bilo govorkanja kako Dalić ipak nije zaslužio to mjesto.

No, razum je prevladao, Dalić je ostao na svojoj poziciji i u ljeto oduševio, ne samo Hrvatsku već i nogometni svijet. Jer reprezentacija je igrala finale SP-a.

Izborio je Dalić potom i Euro, ali koje nije igrao 2020., već 2021. godine, ali i SP- u Katru 2022. godine, gdje je Hrvatska ponovno osvojila odličje. Ovog puta tek za nijansu slabijeg sjaja.

U međuvremenu je reprezentacija doživjela prilične promjene, dobar dio igrača otišao je s pozornice, ali uz Luku Modrića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića i Matea Kovačića, Hrvatska je stigla i do finala Lige nacija, ali i do još jednog plasmana na Euro.

Zlatko Dalić je Hrvatsku vodio u 89 utakmica, od čega je ostvario 49 pobjeda, 17 remija i 23 poraza.