ipak nije gotovo

Drama oko Super Lige: Fifa i Uefa su zloupotrijebile svoj dominantan položaj!

27.05.2024 u 17:43

Bionic
Reading

Prva verzija Superlige, predstavljena 2021. od strane 12 klubova, brzo je propala zbog protivljenja navijača engleskih klubova te prijetnji UEFA-e i FIFA-e.

FIFA i UEFA su 'zloupotrijebile svoj dominantan položaj' protivljenjem Superligi, poluzatvorenom natjecanju koje je prije tri godine gotovo narušilo postojeću strukturu europskih klupskih natjecanja, navodi se u odluci španjolskih sudova objavljenoj u ponedjeljak.

Krovna tijela svjetskog i europskog nogometa 'moraju prestati sa svojim protukonkurentskim ponašanjem", koje se temelji na "neopravdanim i nerazmjernim ograničenjima', zahtijeva Trgovački sud u Madridu.

Ipak, ostaje nejasno kakav će utjecaj imati ova odluka, s obzirom na to da su se propisi na koje se odnosi u međuvremenu značajno promijenili.

Tvrtka A22 Sports Management, koja je odgovorna za razvoj natjecanja koje je trebalo konkurirati Ligi prvaka, obratila se madridskom Trgovačkom sudu uz podršku dva najveća španjolska kluba, Real Madrida i Barcelone. Pozvali su se na odluku Suda Europske unije (CJEU) iz prosinca 2023., koja je također ocijenila da je zabrana pokretanja Superlige protivna europskom pravu, budući da UEFA nije imala jasne kriterije za odobravanje ili neodobravanje novih natjecanja.

Prema Trgovačkom sudu u Madridu, postupci FIFA-e i UEFA-e 'nisu bili usmjereni samo na sprječavanje razvoja projekta, već i na sprječavanje ulaska konkurentske treće strane i očuvanje monopolističkog sustava organizacije natjecanja.'

Međutim, projekt je ponovno pokrenut prošle zime, nakon odluke Suda Europske unije, koja je presudila da ovlasti krovnih nogometnih organizacija tada nisu bile 'uređene jasnim kriterijima koji osiguravaju njihovu transparentnost, objektivnost, nediskriminaciju i proporcionalnost.'

UEFA je, međutim, tvrdila da je u međuvremenu ispravila taj nedostatak novom, puno detaljnijom uredbom usvojenom u lipnju 2022.

'Ova presuda ne znači odobrenje ili validaciju takozvane Superlige', naveli su iz UEFA-e kao reakciju na odluku Suda Europske unije.

Prva verzija Superlige, predstavljena 2021. od strane 12 klubova, uključujući najbogatije i najznačajnije europske klubove, brzo je propala zbog protivljenja navijača engleskih klubova te prijetnji UEFA-e i FIFA-e.