NApaDNUT AUTOBUS

Tri eksplozije u Dortmundu: Ozlijeđen igrač Borussije, policija pronašla pismo

11.04.2017 u 21:01

  • +3

Eksplozija u Dortmundu

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Prvi susret četvrtfinala nogometne Lige prvaka između Borussije Dortmund i Monaca odgođen je nakon što su 10 kilometara od stadiona Westfalen eksplodirale tri eksplozivne naprave u neposrednoj blizini autobusa koji je igrače Borussije vodio na stadion. Jedna je osoba lakše ozlijeđena

Dortmundska policija je objavila da se na osnovi prvih prikupljenih dokaza može pretpostaviti da se radilo o napadu s ozbiljnim eksplozivom, javlja Reuters. Eksploziv je bio skriven u grmlju pokraj ceste. Policija je kasno navečer objavila da je eksplozija odjeknula u trenutku dok je autobus s igračima Borussije prolazio, ali još ne znaju kako je detoniran. Ostavili su otvorenom mogućnost da je netko čekao i detonirao eksploziv kada je autobus stigao. Policija još nije potvrdila da se radi o terorističkom napadu. Navode da ispituje sve mogućnosti. Utakmica Lige prvaka protiv Monaca odigrat će se u srijedu uz pojačane mjere sigurnosti.

Klub je potvrdio da je jedan igrač ozlijeđen, riječ je o stoperu Marcu Bartri i nalazi se u bolnici. Bartri je ozlijedilo staklo od prozora autobusa koje se rasprsnulo uslijed eksplozije. Španjolski mediji javljaju da Bartra nije teže ozlijeđen, no nije ni riječ samo o ogrebotini kako se mislio u prvi mah. Bartra ima prijelom desne ruke i morat će na operaciju kako bi liječnici sanirali ozljedu i iz ruke izvadili krhotine stakla.

Svi ostali nogometaši su dobro i na sigurnom. Policija je nedaleko od mjesta eksplozije pronašla pismo za koje još uvijek ne može potvrditi da je autentično, a u kojem navodno netko preuzima odgovornost za napad. No sasvim je jasno, i to je policija priznala, da je momčad Borussije bila meta napada.

Golman Borussije Roman Burki kazao je da je sjedio blizu Marca Bartre u trenutku eksplozije i da su njega pogodili komadići stražnjeg stakla. Potom su se svi bacili na pod. Policija je brzo intervenirala, kazao je i dodao da su svi bili na sigurnom ubrzo.

 

Policija je potvrdila da je u blizini stadiona eksplodirala eksplozivna naprava, no za sada nema drugih informacija. Prema pisanju njemačkog Bilda eksploziv je bio postavljen na dijelu ulice gdje je autobus trebao usporiti i skrenuti. Navodno se nije radilo o samo jednoj eksploziji već tri. Policija je blokirala jedan dio ceste u gradu jer sumnjaju na ostavljeni paket.

Načelnik gradske policije Gunnar Wortmann rekao je da su sve njihove snage usmjerene su na ovaj slučaj. 'Mobilizirali smo sve', kazao je Wortmann.

List Die Welt izvještava da klupski autobus Borussije Dortmund ima posebno snažna sigurnosna stakla i vrlo je vjerojatno da je to spriječilo ozbiljnije ozlijede. U međuvremenu njemački ministar pravosuđa Heiko Mass pohvalio je Dortmund na načinu na koji su se snašli u ovoj nesretnoj situaciji.

Policija nastoji spriječiti širenje panike pa su čak i za dron koji se nalazi kod mjesta eksplozije detaljno izvijestili javnost da se radi o njihovoj letjelici.

'Napali su nam autobus. Momčad je u šoku. Moramo proći kroz to, ali to neće biti lako za igrače. Borussia Dortmund je posebno jaka u ekstremnim situacijama. Ovo će nas još više zbližiti', izjavio je izvršni predsjednik Dortmunda Hans-Joachim Watze.

Njemački klub tvrdi da nitko na stadionu ili oko njega nije u opasnosti.

Policajac Gunnar Wortmann kazao je za Bild kako su sve policijske snage Dortmunda mobilizirane te da će raditi cijelu noć.

Utakmica između Borussije i Monaca je odgođena. Igrat će se u srijedu u 18:45.