sudar velikana

Evo gdje možete gledati najveći derbi na svijetu i okršaj Rakitića i Modrića

06.02.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Večeras od 21 sat, uz prijenos na Arenasportu 3 (MAXtv), na Nou Campu gledat ćemo prvi od tri garantirana El Clasica koja su na rasporedu do 2. ožujka. Ovaj prvi je ujedno i prva polufinalna utakmica španjolskog Kupa kralja, okršaj koji mnogi s pravom nazivaju 'finalom prije finala'

Kada bi gledali zadnjih pet utakmica Barcelone i Reala, dojam je da su 'kraljevi' u nešto boljoj formi jer tih su pet ogleda zaključili s pet pobjeda. S druge strane, Barcelona je upisala uz tri pobjede po jedan remi i jedan poraz.

Međutim, kada su u pitanju okrašji ova dva velika sportska rivala, jasno je da trenutna forma ne igra nikakvu ulogu. Jer u El Clasico obje momčadi ulaze maksimalno napaljeni. S toga nije ni čudo da se dan uoči ogleda, iako je ozlijeđen u subotnjem ogledu protiv Valencije, pojavio i Argentinac Lionel Messi.

>> Messi se vratio, ali toj se vijesti više veseli trener Reala nego trener Barce?!

Naravno da je Barcelona silno ovisna o Messiju pa je zato iz domaće perspektive ključno hoće li Messi igrati protiv Reala ili ne. Situacija s Messijem je, pak, takva da je normalno obavljao sve treninge prije ogleda protiv Reala (propustio je jedino onaj u ponedjeljak) i po tome se može zaključiti da bi normalno mogao igrati protiv Reala. No, trener Valverde je ostao tajnovit po pitanju njegovog nastupa. Neki mediji skloni Barceloni su sigurni kako će uvijek oprezni Valverde početi ogled s Messijem na klupi i da će pratiti tijek događaja na terenu, što znači da postoji šansa za ulazak Argentinca tijekom drugog dijela.

Uživajte u sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u

Inače, između tog remija i posljednjeg domaćeg poraza (Betis 3:4), Barcelona je u španjolskim okvirima dobila sedam od sedam domaćih utakmica. I to sve s hendikepom, a gadno je tijekom sezone u Primeri na Camp Nou nastradao i Real koji je središte Katalonije napustio sa čak pet golova u mreži (1:5).

Barcelona u posljednje vrijeme i nema domaći pozitivan omjer protiv Reala, unatoč tom 'gaženju' u prvom dijelu sezone. Primjerice, od 2011. godine do danas, Barcelona kao domaćin protiv Reala (sva natjecanja) najrjeđe pobjeđuje (3-5-4). Kada je uzorak manje (zadnjih pet utakmica) onda je situacija za Barçu nešto bolja (2-2-1).

  • +3
Barcelona - Real Madrid, 10. kolo Primere, 2018/19. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARTA PEREZ/EPA

'U dvoboju Barcelone i Reala nema favorita. Tako je i ove srijede, sve je moguće, očekuju nas dvije sjajne utakmice. Moram priznati da se na mojoj momčadi osjeća strašan broj jakih utakmica. Intenzivno je sve to, makar mi je jasno da navijači uživaju. Messi? Odlučit ćemo neposredno prije utakmice i bit će ključne njegove riječi o tome kako se osjeća', bile su riječi Ernesta Valverdea, trenera Barcelone.

U sve boljem stanju je i Ousmane Dembele, no on bi mogao zaigrati tek tijekom vikenda. Ozlijeđen je tek rezervni vratar Cillessen.

Opasan je šamar Real dobio ove sezone na Camp Nou i bila je to posljednja utakmica kako je Madriđane trenerski vodio Lopetegui. Nakon njega na klupu je sjeo Santiago Solari. Trebalo mu je vremena, no sada Solarijev Real izgleda vrlo dobro.

Kada bi zanemarili poraz kod Leganesa u Kupu Kralja (0:1, no u tom trenutku je Real ionako osigurao već prolaz dalje), onda Real ima sedam pobjeda u posljednjih sedam utakmica.

Pogledajte večeras prvu utakmicu Kupa kralja Barcelona - Real Madrid u 21:00 na kanalu Arenasport 3. Pratite El Clasico i na MAXtv To Go ili putem PPV usluge

Nisu to bila ni mučenja. Šest od sedam puta Real je ispunjavao i hendikepe, a napokon je proradio i napad pa su tako Madriđani u zadnje četiri utakmice dali po četiri gola (Gironi i Espanyolu), a tri gola (Gironi i Alavesu).

Omjer 5-2-4 kojeg Real ima u gostima u prvenstvu uistinu nije primjeren za takvu momčad, no i po tom pitanju stvari po Real idu na bolje. U zadnje četiri ligaške utakmice Real ima 3-1-0 te je po svemu evidentno da madridski klub raste iz utakmice u utakmicu.

'Nama je svako natjecanje jednako važno. Mi smo Real i želimo osvojiti sve što možemo osvojiti. Takav je stav i prije dvije utakmice protiv Barcelone, a u ovom prvom ogledu stižemo na Camp Nou pobijediti. Mi to možemo, pogotovo zbog stanja u kakvom smo sada. Izgledamo kao momčad, svi radimo svoj dio posla, svi se trudimo da Real napravi pravi rezultat. Trenutačno izgledamo kao netko tko može na Camp Nou napraviti pravi rezultat', izjavio je trener Reala Santiago Solari.

Vremenom se ispraznila lista ozlijeđenih kod Real Madrida. Jesus Vallejo je jedini otpisan za ovu utakmicu. Očekuje se i povratak Danija Carvajala.

Bez obzira na kvalitetu u datom trenutku, bez obzira na formu, ozljede ili stanje u momčadi, no već dugi niz godina ove su utakmice idealna podloga za opciju oba daju gol. Tijekom posljednje 21 utakmice čak njih 19 je završilo uz oba daju.