NIKAD VIĐENO U POVIJESTI

F1 utrka umalo prekinuta: Situacija je vrlo ozbiljna!

01.07.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Direktor utrka Svjetskog prvenstva Formule 1, Charlie Whiting, otkrio je u razgovoru za AutoSport da je bio vrlo blizu odluke da prekine VN Velike Britanije zbog fijaska s Pirellijevim gumama...

Lewis Hamilton, Felipe Massa, Sergio Perez i Jean-Eric Vargne pretrpjeli su u ranoj fazi utrke u Silverstoneu puknuće guma, zbog čega je Whiting razmišljao i o tome da 'zamaše' crvenom zastavom, odnosno da prekine utrku.

'Bio sam blize te odluke. Ne mogu govoriti da li bi još jedno ili dva puknuća guma povuklo taj okidač u meni, ali imao sam to na pameti,' otkrio je direktor utrka F1.

'Ovakva situacija s gumama nikada prije nije viđena. Imali smo drugih razloga zbog kojih su vozači morali prekidati utrke ili ići u boks na popravak kvara. Ali ovo se još nikada u povijesti Formule 1 nije dogodilo,' veli Whiting, te nastavlja:

'Prerano je za bilo kakve zaključke, ali FIA mora preispitati Pirellijeve gume koji su pukle, ali i one koje nisu. U svakom slučaju moramo otkriti uzrok zbog čega je ovo ispala kaotična utrka,' zaključio je Whiting.

F1 momčadi pak traže hitan sastanak s Pirellijem i po mogućnosti povratak na gume od prošle sezone, dok se ne otkrije uzrok problema ovogodišnjih.

'Imamo ozbiljnu situaciju u kojoj moramo donijeti odgovorne odluke. Pirelli mora učiniti najbolje što može. Moramo se sastati prije srijede, jer u petak smo već ponovo na stazi. Gume iz 2012. godine nisu imale ovaj problem. Najlakše bi bilo njih koristiti,' kaže ravnatelj McLarena Martin Whitmarsh.

'Najlogičnije bi bilo vratiti se gumama koje su dobro radile, s kojim nije bilo takvih problema. Bilo da se vrate gumama od prošle godine ili drukčijim gumama, treba nam rješenje,' izjavio je Christian Horner iz Red Bulla, a s opcijom prošlogodišnjih guma slaže se čak i Eric Boullier iz Lotusa, momčadi koja ima najmanje problema s gumama ove sezone.

U svakom slučaju, čeka nas još jedan tjedan pun drame u Formuli 1...