TESTIRANJE GUMA

FIA popustila: Promjena zbog sigurnosti F1 vozača!

02.07.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Zbog velikih problema s Pirelli gumama na utrci prošli vikend u Silverstoneu, FIA je ipak odlučila dopustiti F1 testiranje regularnih vozača usred sezone, u sklopu testa 'mladih vozača'

Podsjetimo, na Velikoj nagradi Britanije čak je četvorici vozača bez jasnog razloga eksplodirala stražnja lijeva guma, uključujući i vodećeg Lewisa Hamiltona. To je izazvalo burne reakcije među F1 ekipama i vozačima, bilo je čak i prijetnji bojkotom, traže se zbog sigurnosti prošlogodišnje gume ovaj vikend u Nurburgringu.

I FIA je reagirala zbog problema s gumama. Postalo je jasno da pravilo zabrane testiranja tijekom sezone ne drži vodu i da je upravo ta zabrana jedan od razloga koji su doveli do ove situacije, jer Pirelli nema priliku na kvalitetan način testirati svoj proizvod. Tako će uz testiranja mladih vozača 17. srpnja u Silverstoneu gume testirati pravi F1 vozači, a testiranje je produženo za jedan dan.

'Naš prioritet je osigurati sigurnost u Formuli 1 i vjerujemo da su incidenti u Silverstoneu opasnost za sigurnost vozača. Zbog toga smo odlučili dopustiti momčadima da koriste svoje regularne vozače, da bismo riješili probleme s Velike nagrade Britanije,' kaže predsjednik FIA-e Jean Todt.

Zanimljivo, bez obzira na probleme iz Silverstonea i eksploziju Lewisa Hamiltona, Mercedesu je i dalje na snazi zabrana testiranja 'mladih vozača', zbog tajnog testiranje koje je proveo u svibnju u Barceloni. Mercedes neće smjeti testirati s ostalim ekipama u srpnju..