KALINIĆ NOVO POJAČANJE

Fiorentina kao primjer; Italija je obećana zemlja za Hrvate

14.08.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Rijetko kad se dogodi da čak četiri nogometaša iz Hrvatske igraju u istom inozemnom klubu, a pogotovo kada govorio o talijanskoj Serie A. Donedavno klub iz Firenze nije na popisu igrača imao nijednog Hrvata, a sada ih ima čak četvoricu. Naravno, za to je zaslužan i ulazak Hrvatske u Europsku uniju zbog čega je Italija postala obećana zemlja za Hrvate

Godine 2004. grčki je Panathinakios bio dom Srđanu Andriću, Mariju Galinoviću, Silviju Mariću i Rumunju s hrvatskim papirima Dumitruu Mituu. Naravno, s obzirom na utjecaj Velimira Zajeca u tom grčkom klubu, nije ni čudo na takav status Hrvata među zelenima, a što je potvrdio i prošlosezonski boravak trojice naših u Ateni - Gordona Schildenfelda, Danijela Pranjića i Mladena Petrića.

Situaciju da četvorica Hrvata igraju u istoj momčadi imali smo i u sezoni 2010/11., kada su u Tottenhamu igrali Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa. Istina, hrvatski je vratar među 'spursima' bio na posudbi iz moskovskog Spartaka, a već nakon te sezone Pletikosa se preselio u Rostov.

Do situacije da u velikom europskom klubu imamo četiri Hrvata čekali smo dakle četiri godine, odnosno do dolaska Nikole Kalinića u talijansku Fiorentinu. Jer među 'violama' su već Milan Badelj (od prošle sezone), Ante Rebić (došao u Firenzu 2013., a prošle sezone bio na posudbi u RB Leipzigu) i najmanje poznati - Ricardo Bagadur (došao 2014. godine), koji je prije Fiorentine bio član Rijeke (ali za koju nije zaigrao) te Pomorca.

Iako još uvijek nema službene potvrde transfera, gotovo smo sigurni da će Kalinić tijekom dana biti predstavljen u novom klubu. U četvrtak je obavio liječnički pregled i samo se čeka potpis na četverogodišnji ugovor. Prema pisanju talijanskih medija Kalinić će imati plaću oko milijun eura, a Fiorentina ga je Dnjipru platila pet milijuna eura.

Kaliniću je bio želja trenera Paula Souse, a trebao bi biti zamjena za Marija Gomeza koji u ovom prijelaznom roku preselio u Bešiktaš. U napadu će se za mjesto boriti s Giuseppeom Rossijem i Khoumom Babacarom.

Fiorentina je prošle sezone igrala polufinale Europske lige, a sezonu je okončala na četvrtom mjestu. Ove sezone igrat će u skupinama Europske lige, a kako će proći u talijanskom prvenstvu zasigurno će puno ovisiti i o našim igračima.