neki nisu sretni

Formula 1 se nakon više od 30 godina vraća u Afriku; evo gdje će se voziti

13.08.2024 u 10:10

Bionic
Reading

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali je potvrdio kako će uskoro krenuti pregovori s predstavnicima Ruande koja bi se u sljedećih nekoliko godina mogla naći u kalendaru utrka 'oktanskog cirkusa'

Ruanda je već neko vrijeme zainteresirana da u godinama koje dolaze postane jedan od domaćina utrke Formule 1, što bi značilo povratak 'oktanskog cirkusa' na afrički kontinent.

Ozbiljan je kandidat bila Južna Afrika, ali njihov je projekt još uvijek u fazi realizacije i čini se kako ta ideja polagano propada. Podsjetimo, Južna Afrika je između 1967. i 1993. godine ugostila ukupno 21 utrku Formule 1, ali oživljavanje projekta na legendarnoj stazi Kyalami ne ide prema planu, a organizatori tvrde kako je jedan od glavnih razloga nedostatak potpore tamošnje Vlade.

To žele iskoristiti investitori iz Ruande, koja su već predstavili ambiciozne planove.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali je najavio pregovore već za rujan ove godine te je istaknuo kako želi vratiti Formulu 1 u Afriku. Da bi se to ostvarilo, potrebne su prave investicije i strateški planovi jer je kalendar Formule 1 trenutno popunjen s 24 utrke.

  • +13
Formula 1, Velika nagrada Belgije, 28.7.2024. Izvor: EPA / Autor: Olivier Matthys

'Ne vidim da će se uskoro dogoditi velike promjene, no intenzivno razgovaramo što će biti 2026., 2027. i 2028. godine. Imamo različite opcije, ali smo na dobrom putu', kazao je Domenicali te istaknuo:

'Investitori iz Ruande su ozbiljni. Predstavili su dobar plan i krajem rujna ćemo znati puno više.'

Nakon ovih izjava mnogi su uvjereni kako bi se utrka za Veliku nagradu Ruande u kalendaru Formule 1 mogla naći već 2028. godine.

Treba znati i to kako će glavni grad Ruande Kigali ove godine ugostiti Opću skupštinu FIA-e i dodjelu nagrada najboljima u sezoni. To je izazvalo nezadovoljstvo pojedinih momčadi i vozača, posebice nakon što je sedmerostruki F1 prvak Lewis Hamilton negativno govorio i o Bakuu kao mjestu održavanja godišnje ceremonije dodjele nagrada. Lewis je istaknuo da FIA ne shvaća dovoljno ozbiljno vlastite planove o održivosti...