psk_2

veliki uspjeh

Francuz Deschamps pobjedom ispisao povijest; pridružio se društvu dvojice velikana!

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 18.06.2024 15:36
  • Objavljeno 18.06.2024 u 15:36
Bionic
Reading

Nakon pobjede nad Austrijom, Didier Deschamps postao je tek treći izbornik u povijesti sa sto pobjeda na klupi jedne reprezentacije. Proslavu uspjeha pokvarila mu je ozljeda najveće zvijezde, Kyliana Mbappea.

Francuska nogometna reprezentacija savladala je Austriju s rezultatom 1:0 u prvom kolu grupe D na Europskom prvenstvu. Jedini gol na utakmici bio je autogol Maximiliana Wobera u 38. minuti. Iako su viceprvaci svijeta upisali pobjedu, zabrinula ih je ozljeda Kyliana Mbappea koji je morao napustiti teren zbog krvarenja iz nosa. Srećom neće propustiti ostatak Eura, već samo utakmice grupne faze te će se vratiti s posebnom maskom preko lica kako se ozljeda ne bi pogoršala.

Izbornik Didier Deschamps (55) je nakon ove pobjede protiv Švicarske, postao tek treći izbornik u povijesti koji je dosegao sto pobjeda na klupi jedne reprezentacije.

Deschamps je postao četvrti europski izbornik u povijesti koji je predvodio svoju reprezentaciju na šest ili više velikih natjecanja. Najviše puta, njih sedam, Njemačku je vodio Joachim Low. Šest puta su tu brojku dostigli i Helmut Schon (Njemačka) te Fernando Santos (Grčka i Portugal). Prije Deschampsa, samo su Low, koji je Njemačku trenirao od 2006. do 2021. i ostvario 122 pobjede, te Oscar Tabarez, koji je Urugvaj vodio od 1998. do 2021. i zabilježio 104 pobjede, uspjeli doseći sto pobjeda na klupi nacionalne reprezentacije.

  • +39
Austrija - Francuska, EURO 2024.; 17.6.2024. Izvor: EPA / Autor: Leszek Szymanski

U utakmici protiv Švicarske, Deschamps je 154. put predvodio francusku reprezentaciju, ostvarivši impresivnu stopu pobjeda od 65 %. Tijekom svoje karijere na klupi, zabilježio je 100 pobjeda, 30 remija i 24 poraza.

Pod njegovim vodstvom, Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo 2018. godine i Ligu nacija 2021. godine. Osim tih uspjeha, Deschamps je vodio reprezentaciju do finala Eura 2016. godine, gdje su bili poraženi od Portugala. Nijedan izbornik u povijesti francuske reprezentacije nije postigao više od 41 pobjede, rekord koji su do Deschampsa držali Michel Hidalgo i Raymond Domenech.

Idući okršaj Les Bleusa igrat će se 21. lipnja protiv Nizozemske s početkom u 21 sat.

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal