nije mu lako

Guardiola netom prije suđenja: Prihvaćamo to i fokusiramo se na naše utakmice

24.08.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Pep Guardiola osvrnuo se na kritike upućene Manchester Cityju dok je govorio o nadolazećem saslušanju kluba u vezi s 115 optužbi za kršenje pravila Premier lige.

Saslušanje o Cityjevim navodnim prekršajima očekuje se da će započeti 16. rujna, pod nadzorom neovisnog vijeća. Predviđa se da će trajati oko dva mjeseca, s konačnim ishodom koji bi mogao biti objavljen do kraja tekuće sezone, izvještava ESPN.

City je odbacio sve optužbe, tvrdeći da ima 'neoborive dokaze' koji podupiru njegovu obranu.

Neki kritičari prvaka Premier lige zatražili su stroge kazne za klub ako se utvrdi da je kriv, s mogućim sankcijama poput novčanih kazni, oduzimanja bodova, pa čak i ispadanja u niži rang natjecanja.

Guardiola je oštro reagirao na te kritike, naglašavajući nepravednost poziva na kažnjavanje Cityja prije nego što je saslušanje uopće počelo.

'Sretan sam što će saslušanje uskoro početi i nadam se da će brzo završiti, na dobrobit svih nas, posebno kluba, ali i ostalih klubova Premier lige i svih ljudi koji ne čekaju kaznu', izjavio je Guardiola na konferenciji za novinare u petak, uoči ligaškog susreta Cityja s Ipswich Townom u subotu.

'Želim, iz dubine srca, da suđenje pred neovisnim vijećem - i opet naglašavam, neovisnim vijećem - što prije završi i da se objavi što se stvarno dogodilo, a mi ćemo to prihvatiti, kao i uvijek.'

Premier liga je prvi put optužila City još u veljači 2023., podnoseći 115 točaka optužbe za kršenje propisa, nakon pet godina istrage o klubu. Optužbe pokrivaju razdoblje od 14 sezona, počevši od 2009./10., i obuhvaćaju različite navodne prekršaje, koje City odlučno odbacuje.

City se suočava s 54 točke optužbe za davanje netočnih informacija, 14 točaka za netočno prikazivanje plaćanja igrača i menadžera, sedam točaka za kršenje pravila o profitu i održivosti Premier lige (PSR), pet točaka za nepoštivanje UEFA-inih propisa, uključujući financijski fair play (FFP), te 35 točaka za nesuradnju s istragama Premier lige od 2018. nadalje.

Klub je također uključen u zasebnu pravnu bitku s Premier ligom oko pravila o transakcijama povezanih strana (APT), a presuda u tom slučaju očekuje se uskoro, prema The Timesu.

Unatoč svemu, Guardiola je ponovio da saslušanje u vezi s 115 optužbi nije distrakcija za njegove igrače koji su usredotočeni na osvajanje petog uzastopnog naslova Premier lige ove sezone.

'Ne, o tome pričamo već tri-četiri godine', rekao je.

'Svjesni smo da će se saslušanje dogoditi. Prihvaćamo to i fokusiramo se na naše utakmice.'