POSTAVLJEN JE ROK

Hoćemo li gledati boks na OI u Los Angelesu? Mnogi bi mogli ostati razočarani...

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 12.08.2024 10:53
  • Objavljeno 12.08.2024 u 10:53
Bionic
Reading

Hoćemo li gledati boks na Olimpijskim igrama 2024? Pitanje je to za koje u ovom trenutku nema precizanog odgovora, no vrlo brzo morat će se saznati

Hrvatski boksač Gabrijel Veočić koji je zapeo na korak od odličja je po završetku svoje borbe koja ga je izbacila iz natjecanja rekao kako je mlad te da će biti sprema za Los Angeles i napad na medalju.

No, istovremeno se vodi veliki rat oko statusa boks na Olimpijskim igrama. Naime, Olimpijski odbor je izjavio da neće voditi natjecanje u boksu na sljedećim Igrama., a odluka o uključivanju boksa na Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine mora biti donesena tijekom 2025. godine. Izjavio je to predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

U Parizu MOO je vodio natjecanja u boks i to nakon što je prošle godine oduzeo priznanje Međunarodnoj boksačkoj federaciji (IBA) zbog neuspjeha u provedbi reformi u pogledu upravljanja i financija.

MOO još uvijek nije uključio boks u program za LA 2028. i pozvao je nacionalne boksačke federacije da stvore novo globalno tijelo za boks, inače riskiraju izostanak s Olimpijskih igara za četiri godine.

'Tijekom sljedeće godine, čim bude moguće, ali ne možemo čekati duže od kraja sljedeće godine', rekao je Bach na konferenciji za novinare, kada je upitan kada će MOO donijeti odluku o uključivanju ovog sporta za Los Angeles.

Nova organizacija pod nazivom World Boxing pokrenuta je 2023. godine i trenutno ima 37 članova, što je još uvijek znatno manje od IBA-e, ali nije priznata od strane MOO-a.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je Međunarodnu boksačku federaciju (IBA) 2019. godine zbog problema s upravljanjem, financijama, suđenjem i etikom te ju nije uključio u organizaciju boksačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, prije nego što joj je 2023. godine oduzeo priznanje.

MOO i IBA su već danima u sukobu tijekom Olimpijskih igara u Parizu zbog sudjelovanja dviju boksačica, Alžirke Imane Khelif i Tajvanke Lin Yu-ting.

IBA ih je zabranila na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu nakon kromosomskog testa, pozivajući se na njihovu spolnu nepodobnost, no MOO im je omogućio da se natječu, navodeći da su one žene.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal