ABA LIGA

Hrabri Zadrani uoči Zvezde: Želimo biti prvi koji će ih skinuti!

19.01.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Košarkaši Crvene zvezde u dvorani Pionir dočekati će ekipu Zadra, koja je pobijedila u šest od posljednjih sedam susreta regionalnog natjecanja. Zvezda je pretrpjela neugodan domaći poraz od Galatasaraya, igraju ipak lošije nego u prvom dijelu sezone i protiv Zadra tražit će povratak na pobjednički kolosjek, dok će Zadrani pokušati pružiti što bolji otpor i pokušati se uključiti u borbu za Europu dogodine

Zvezda se sigurno još nije na pravi način oporavila od susreta sa Turcima i ne čudi što je dosta najave ove utakmice sa Zadrom posvećeno upravo tom susretu gdje je Zvezda puno griješila, imala nekoliko šansi čak i da prelomi utakmicu u svoju korist, ali loš šut, ali i dosta lošija defanzivna predstava kumovali su porazu.

'Sigurno da nam ne paše poraz i da, kao i nijedan poraz do sada, nije bio drag. Činjenice su da se moglo bolje odigrati protiv Galatasaraya, koji posjeduje iskustvo i kvalitet koji je i iskoristio. Mi nismo uspjeli da u nekim trenucima, koje smo morali iskoristiti, napravimo prednost i da kroz bolja rješenja, bolji šut i bolju obranu dođemo do povoljnijih situacija i da ih savladamo. Ali ono što je bitno je da se iz tog susreta izvuku pouke na kojima moramo raditi kako bismo već sutra nešto promijenili, a naravno i da u narednom periodu budemo bolji i igramo onako kako smo to radili nekoliko mjeseci unazad', istaknuo je u najavi na službenoj stranici Dejan Radonjić, trener Zvezde.
ABA liga

Napadački je Zvezda loše izgledala protiv Turaka, nitko osim Marjanovića nije uspijevao u kontinuitetu igrati napadački dobro i to je problem za srpski sastav. Trener Radonjić svjestan je da se njegovi igrači jako troše u ovom periodu sezone te se nada kako će protiv Zadra brzo ući u rezultatsku neizvjesnost.

'Imali smo težak susret protiv Galatasaraya, a poslije nas čeka Barcelona. Sigurno da postoji ideja da se ovaj susret iskoristi maksimalno i da neke stvari koje smo zamislili uraditi kroz duel protiv Zadra i ostvarimo, a između ostalog to je i da odmorimo naše pokretačke snage, ako bude prilike', najavio je Radonjić

Mislimo da tu prije svega misli na Slovenca Blažića koji na terenu izgleda kao da mu ipak treba manji odmor. I play Williams bi mogao dobiti manju poštedu pred susret sa Španjolcima, dok će Marjanović ponovo dijeliti minutažu sa Zirbesom. Ove sezone Radonjić je odmarao i Mitrovića protiv Levskog, dok je Kalinić bio pošteđen u nekoliko susreta ABA lige. Trenutačno je on u najboljem ritmu i ne vjerujem da će ga Radonjić htjeti iz njega izbaciti neigranjem u ovom susretu koji realno Zvezdi ne znači puno.


'U Pionir nam dolazi ekipa Zadra, koja je u odličnoj formi, sastavljena od kvalitetnih, iskusnih i mladih igrača. Ono što su pokazali u posljednjih sedam mečeva iz kojih su slavili šest puta dovoljno govori o njihovoj igri i da će sigurno pokušati iznenaditi na našem parketu. To su uspjeli napraviti i protiv Cedevite, Partizana i u posljednjem derbiju protiv Cibone. Dolaze u dobrom ambijentu, ali mi želimo da slaviti i osvojiti dva boda', naglasio je Radonjić, a potom nastavio:

'Naravno, poslije Galatasaraya treba voditi računa da se ovaj susret kvalitetno iskoristi i da, osim osvajanja novih bodova, iskoristimo još neke stvari i gradimo ono što je najbitnije, a to je da nakon ovog susreta budemo još bolji.'

Na krilima velike pobjede protiv Cibone Zadar putuje u Beograd na noge Zvezdi, a nije na odmet napomenuti i da odmah poslije tog susreta putuju dalje u Sofiju gdje bi ih u utorak trebala čekati i odgođena utakmica protiv Levskog. I danas se u zadarskim kuloarima priča o velikoj pobjedi nad Cibonom koja je Zadranima donijela veliku dozu samopouzdanja pred susret sa liderom lige.

Protiv Cibone pobijedio je prvenstveno zadarski kolektiv. obrana je funkcionirala savršeno, uspjeli su limitirati Cibonu i ponovo pokazali kako je taj susret više od same utakmice. Borili su se za svaku loptu i to se vidjelo na terenu. Susret sa Zvezdom također je vrlo bitan Zadrani su na omjeru 8-8, imaju utakmicu manje i dalje su realnoj borbi za jedno od prvih sedam mjesta.

'Svi znamo da je Zvezda najbolja momčad lige i tamo je gotovo nemoguće slaviti. Međutim, imamo se pravo nadati, a da bi se nade pretvorile u realnost moramo igrati granitnu obranu kao protiv Partizana i imati koncentraciju na maksimalnoj razini svih 40 minuta. Tako bismo utakmicu mogli svesti u egal završnicu, a tada je sve moguće', kaže Filip Kraljević, centar Zadra, koji je i te kako svjestan kako im u ovom ogledu malo tko daje i najmanje izglede za pobjedu.

'Znam da osim nas dvanaest igrača i stručnog stožera, ne postoji možda pet ljudi koji istinski vjeruju u trijumf, ali mi vjerujemo da ih možemo iznenaditi u Beogradu. Želimo biti prvi koji će ih skinuti.'

Zadrani su na pripremnom turniru uspjeli pobijediti turski Galatasaray, ali ipak je to sada drugačiji odnos snaga. Zvezda je u prvom međusobnom susretu vrlo lako slavila, dominirali su cijelu utakmicu, ali Zadrani sada imaju svoju računicu.

'To govori da se s njima može igrati i ne treba unaprijed upisivati poraz. Ako uspijemo napraviti sve što smo se dogovorili u pripremi i odvesti utakmicu u neizvjesnu završnicu, kakvih su već imali nekoliko ove sezone, možda mi budemo ti koji će uspjeti tu jednu-dvije lopte okrenuti u svoju korist', nada se Kraljević koji o Bobanu Marjanoviću (222 cm) visokom centru govori biranim riječima.

'Trenutno najbolji igrač ABA lige, a po valorizaciji i Eurolige. Neće ga biti lako zaustaviti, ali pronaći ćemo recept i za njega', uvjeren je Kraljević.

Upravo će on biti zadužen za srpskog centra, kao i Sobin koji je podbacio protiv Cibone. Lošiju utakmicu imao je i play Florence i njih dvojica ključni su u ovom susretu za Zadrane koje nikad ne treba podcjenjivati, čak ni u Pioniru gdje imaju izrazito negativnu tradiciju. Sve je u ovom susretu na Zvezdinoj strani, veliki su favoriti, ali i Zadar ima svoju računicu i maksimalno će pokušati iskoristiti mogući odmor Zvezdinih prvotimaca.

ABA liga

Crvena zvezda - Zadar 20:30
Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Crvena zvezda 17 17 0 +234
2. Budućnost 17 14 3 +163
3. Cedevita 18 12 6 +134
4. Partizan 18 11 7 +42
5. Union Olimpija 18 9 9 +27
6. Cibona 18 9 9 -72
7. Krka 18 8 10 +23
8. Szolnoki Olaj 18 8 10 -23
9. Metalac Valjevo 18 8 10 -58
10. Mega Leks 18 7 11 -17
11. Zadar 16 8 8 -4
12. MZT Skopje Aerodrom 18 6 12 -98
13. Igokea 18 5 13 -53
14. Levski 16 1 15 -298

Sljedeće utakmice

21.1. Levski - Zadar
24.1. Cedevita - MZT Skopje Aerodrom
24.1. Metalac Valjevo - Union Olimpija
24.1. Partizan - Igokea
25.1. Krka - Levski
25.1. Szolnoki Olaj - Cibona
26.1. Budućnost - Crvena zvezda