FIFA_SP_2018.svg

za prvo mjesto u skupini

Hrvatska će protiv Islanda igrati za sebe, ali i 'spašavati' Messija i njegove Argentince

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 22.06.2018 20:17
  • Objavljeno 22.06.2018 u 20:17
Bionic
Reading

Uoči posljednjeg kola skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji, hrvatska nogometna reprezentacija je osigurala plasman u osminu finala, ali ne i prvo mjesto u skupini...

Uoči posljednjih 90 minuta Hrvatska vodi sa šest bodova, Nigerija ima tri, dok su Island i Argentina sakupili po bod.

U posljednjem kolu Hrvatska će 26. lipnja od 20 sati u Rostovu igrati protiv Islanda, dok se u isto vrijeme St. Peterburgu sastaju Nigerija i Argentina.

Hrvatskoj za potvrdu prvog mjesta treba minimalno bod, a kao pobjednik skupine može dalje i u slučaju poraza. Ali uz uvjet da Nigerija ne pobijedi Argentinu jer bi tada odlučivala gol-razlika. Na Svjetskom prvenstvu prvi kriterij za rangiranje momčadi koje imaju isti broj bodova jer gol-razlika, a ne međusobni susret. Hrvatska u ovom trenutku ima šest bodova i 5-0 gol razliku, dok je Nigerija na tri boda i razliku pogodaka 2-2.

Kako god bilo, Hrvatska će prvo igrati za sebe i prvu poziciju u skupini, a potom i za Argentince koje smo 'gurnuli na rub ponora'. Problem? Izbornik Zlatko Dalić najavio je kako će za utakmicu s Islanđanima odmarati neke igrače. Sigurno je da zbog dva žuta kartona neće biti Marcela Brozovića, vrlo vjerojatno će poštedu dobiti Ante Rebić i Ivan Rakitić koji su se nakon utakmice s Argentinom požalili na ozljede, a zbog po jednog žutog kartona iz dosadašnjih utakmica bi sraz s 'vikinzima' trebali propustiti Mario Mandžukić i Šime Vrsaljko. Sve kako bi ih Dalić sačuvao za osminu finala.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Tako bi na motivirane Islanđane krenula jedna potpuno nova postava u kojoj bi od prve minute krenuli Badelj, vjerojatno i Ćorluka te Kramarić, Kovačić, Pjaca, možda i Jedvaj... Remi s Islandom jamči nam prvo mjesto, sigurno je da će naši nogometaši imati i dodatni motiv, 'vikinzi' su nam dužnici još iz kvalifikacija, pa 'nabrijavanje' za ovaj susret niti neće biti potrebno. U isto vrijeme, Hrvatska može pomoći Argentincima kojima za drugo mjesto u skupini i prolazak u osminu finala treba pobjeda protiv Nigerije, ali i poraz ili remi Islanđana.

Leo Messi i društvo u lošem su stanju, prije svega psihološki, jednim će uhom biti i na našoj utakmici, možda bi - čisto iz prijateljskih razloga - bilo dobro da ih 'poguramo' u drugi krug. Da nam ne zamjere razbijanje 3:0 u Nižnjem Novgorodu. Kako god bilo, Argentina mora dobiti Nigeriju i čekati rasplet naše utakmice.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prvo mjesto u skupini donosi nam drugoplasiranu ekipu iz skupine D, a to će po svemu sudeći biti Danska ili Australija, a dvoboj je na rasporedu 1. srpnja u nama posebno dragom i sretnom Nižnji Novgorodu gdje smo sredili Argentince.

Drugo mjesto nam donosi pobjednika skupine C, Francuze, a dvoboj osmine finala igrat će se 30. lipnja u Kazanju.

Svjetsko prvenstvo

Skupina C

Danska-Australija1:1
Francuska-Peru1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Francuska22006
2.Danska21104
3.Australija20111
4.Peru20020

Sljedeće utakmice

26.6.Australija-Peru
26.6.Danska-Francuska

Skupina D

Argentina-Hrvatska0:3
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska22006
2.Nigerija21013
3.Island20111
4.Argentina20111

Sljedeće utakmice

26.6.Island-Hrvatska
26.6.Nigerija-Argentina