psk_2

EUFORIjA RASTE

Hrvatska traži veliki rezultat na Euru; ovaj podatak dat će Vatrenima dodatnu motivaciju

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2024 18:19
  • Objavljeno 11.06.2024 u 09:17
Bionic
Reading

Vatreni su dosad nastupili na šest europskih prvenstava, ali nikada nisu otišli dalje od četvrtfinala. U Njemačkoj će pokušati razbiti tu kletvu i doći do prvog velikog rezultata na europskim smotrama

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju očekuje nastup na sedmom europskom prvenstvu od proglašenja neovisnosti, a do sada nikada nije bila bolja od četvrtfinala.

>> Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj

Točnije, Vatreni nikada nisu slavili u prvoj utakmici nokaut faze. Četiri puta smo prošli skupinu, dva puta je to bilo četvrtfinale, a na zadnja dva EP-a osmina finala, no svaki put smo poraženi. Od Njemačke (1996), Turske (2008), Portugala (2016) i Španjolske (2020).

Hrvatska nogometna reprezentacija se predstavila svijetu na europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine. Na prvom velikom natjecanju naši su nogometaši igrali u skupini s Portugalom, Danskom i Turskom.

U premijeri na nekom velikom natjecanju Vatreni su pod vodstvom izbornika Miroslava Blaževića u Nottinghamu pobijedili Tursku s 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Goran Vlaović u 86. minuti.

Hrvatska je u drugom dvoboju deklasirala branitelja naslova Dansku sa 3:0 osiguravši prolaz, a strijelci su bili Davor Šuker (dvaput) i Zvonimir Boban. Utakmicu je obilježio trenutak Šukerove igračke lucidnosti i pogodak lobom u posljednjim trenucima susreta, koji je sasvim sigurno jedan od ljepših golova u povijesti EP-a.

U posljednjem susretu u skupini Blažević je miksao sastav i Hrvatska je izgubila od Portugala sa 0:3 nakon čega je uslijedio četvrtfinalni ogled protiv Nijemaca i poraz od 1:2.

Nakon što smo propustili EP 2000. godine, novi nastup na europskoj smotri hrvatska vrsta je imala u Portugalu 2004. Ekipa koju je vodio Otto Barić zapela je u skupini osvojivši treće mjesto iza Francuske i Engleske, a ispred Švicarske.

U prvom susretu odigrali smo bez golova protiv Švicarske, uslijedio je remi protiv Francuske (2:2), te poraz od Engleske (2:4).

Novi nastup na najvećem kontinentalnom natjecanju uslijedio je u Austriji i Švicarskoj 2008. godine.

Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića s tri pobjede prošla skupinu, a potom u šokantnom ogledu ispala od Turske u četvrtfinalu nakon izvođenja kaznenih udaraca.

U skupini smo dobili Austriju (1:0), Njemačku (2:1), te Poljsku (1:0). Uslijedio je četvrtfinalni ogled protiv Turske koji se pretvorio u jednu od najvećih tragedija u povijesti Vatrenih. Bio je to dvoboj u kojem je hrvatska reprezentacija povela u 119. minuti utakmice golom Ivana Klasnića, no samo minutu kasnije ukazao se Semih Senturk izjednačivši na 1:1.

Prilikom izvođenja jedanaesterca Turska je slavila pored šokiranih Hrvata, a tragičari su postali Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Na EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini nismo prošli skupinu. Hrvatska je pod Bilićevim vodstvom, zauzela treće mjesto u skupini iza Španjolske i Italije, kasnijeg prvaka i doprvaka.

  • +11
Trening reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Euro smo otvorili pobjedom protiv Irske (3:1), uslijedio je remi protiv Italije (1:1) i poraz od Španjolske (0:1). Španjolska i Italija kasnije su igrale u finalu, a Španjolska je uvjerljivo slavila sa 4:0. 

Uslijedilo je EP u Francuskoj 2016., a izbornik je bio Ante Čačić. U skupini je hrvatska vrsta bila prva ispred Španjolske, Turske i Češke, a u osmini finala je nakon produžetaka ispala od Portugala, kasnijeg europskog prvaka.

U prvom susretu Čačićeva momčad je na Parku prinčeva pobijedila Tursku sa 1:0, u drugom susretu u St Etienneu odigrala 2:2 protiv Češke, da bi u posljednjem kolu u Bordeauxu pobijedila Španjolsku sa 2:1.

Osmina finala je donijela ogled protiv Portugala, a nakon dramatičnih 120 minuta slavili su Cristiano Ronaldo i društvo. Pogodak odluke zabio je Ricardo Quaresma u 117. minuti.

Na posljednjem prvenstvu 2020. koje je odigrano godinu kasnije, ždrijeb je Hrvatsku, koju je vodio Zlatko Dalić, smjestio u skupinu s Engleskom, Češkom i Škotskom. Euro smo otvorili porazom 0:1 od Engleske na Wembleyju, uslijedio je remi protiv Češke (1:1), te pobjeda protiv Škotske (3:1).

U susretu osmine finala na suprotnoj strani je stajala Španjolska, koja je u ludoj utakmici nakon produžetka slavila sa 5:3. Španjolska je povela 3:1, Hrvatska je u zadnjih sedam minuta izjednačila, a potom u produžetku primila dva gola.

Upravo će Španjolska biti i naš prvi suparnika na Euru u Njemačkoj. Je li vrijeme za osvetu?

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal