PLAZONJA ZA TPORTAL

Hrvatski 'nogometni div' drugi je najbrži nogometaš svijeta; čak je i Mbappe sporiji

18.08.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Stjepana Plazonju, 26-godišnjeg Đakovčanina u najjačem rangu hrvatskog nogometa vdijeli smo tek vrlo malo. Bilo je to prošle sezone, u dresu Rudeša, ali ta epizoda trajala je svega par mjeseci. Nakon toga Plazonja je preslio u BiH, ali od ožujka ove godine je u Singapuru

Zanimljiva je nogometna karijera Stjepana Plazonje. Đakovčanin, koji je prve nogometne korake napravio u Cibaliji, potom preko mlađih kategorija dogurao i do zagrebačkog Dinama.

Godine 2017. uslijedio je odlazak u slovenski Koper, pa se vratio u Kustošiju. Potom je mijenjao klubove u Rumunjskoj, igrajući za Hermannstadt, Selimbar, Poli i Concordiju.

U Hrvatsku se vratio 2022. godine te igrao za BSK Bijelo Brdo u Prvoj HNL (nominalno druga liga), gdje je skupio 28 nastupa, postigao četiri gola i upisao tri asistencije. Prošlog ljeta je postao član Rudeša, ali se zadržao samo dva mjeseca. Kod Prosinečkog pravu priliku nije dobio, potom ni kod Golema, i otišao je u susjedstvo. U rujnu je otišao u Široki Brijeg, čiji je dres na utakmicama nosio tek šest puta.

No, potez karijere bio mu je odlazak na Daleki istok, točnije u Singapur.

'Evo me, na drugom kraju svijeta. Ovdje mi je sjajno. Ima dosta igrača iz naših krajeva, Balkanaca, tako da se svi družimo. Jako često. Istina, sa mnom nije familija ovdje, ali s Tonijem Datkovićem sam skoro postao 'k'o brat' (ha, ha)', zadovoljnog se glasa iz Singapura javio Plazonja, visok 192 centimetra, što ga svrstava u 'nogometne divove'.

Povod pozivu jest impresivan podatak, kojim se pohvalio njegov klub, odnosno Hougang United. Naime, Plazonja je u utakmici protiv Geylanga dohvatio brzinu od 36,9 km/h, što je druga najveća brzina nogometaša na svijetu. Brži od njega samo je Nizozemac Micky van de Ven, koji nosi dres Tottenhama (njegova brzina je 37,38 km/h). Zanimljivo, Kylian Mbappe, za kojeg se smatra da je strašno brz, tek je na četvrtom mjestu (36,7 km/h), jer istu brzinu kao i Plazonja ima(o) je i Gareth Bale.

'Ispalo je da sam u toj utakmici istrčao tu brzinu, ali barem se vi sjećate da sam i u Rudešu trčao jednako brzo. Brojna su mi mjerenja uvijek bila oko te brzine, ali sada je to zbilja najbrže'.

Šteta je samo što njegovu brzinu nisu znali iskoristiti u klubu sa zapadnog dijela Zagreba. No, sada je demonstrira u dalekom Singapuru. Možda su bolji klimatski uvjeti, rjeđi zrak?

'Ni govora. Ovdje je također jednako vruće, ima puno vlage. Jedino što se ovdje razlikuje jest što se utakmice igraju na umjetnoj travi'.

A kakva je liga? Vidimo, ima samo devet klubova?

'Da, liga je takva, malena, ali meni je super. Evo u deset kola zabio sam šest golova. Ispod je to nivoa HNL-a, ali nije da je lagana. Ima puno igrača i iz naših krajeva, ali i drugih nogometno jačih zemalja. Prva dva kluba odskaču po kvaliteti, ali nije ni čudo, jer se oni svake godine bore za mjesto u azijskoj Ligi prvaka'.

Nama priča da netko igra u Singapuru izgleda kao egzotika? Igrate li po kakvim čudnovatim stadionima, u divljini, ili je ipak sve orijentirano na grad?

'Ne, svi igramo u Singapuru. Istina, kada smo bili na pripremama išli smo u Maleziju, u nešto 'divljiji' ambijent, ali nije to bilo ništa zabrinjavajuće. Ljudi bi se iznenadili kada bi vidjeli kakvi su nam stadiončići na dispoziciji', završio je Plazonja, koji je žurio na let.

Ne za Hrvatsku. Kući se planira vratiti tek u studenome.