dok postoji nada...

Iako za debakl protiv Slovenije nema opravdanja, Hrvatska još uvijek može maštati o odlasku na SP; evo kakav joj rasplet treba...

01.07.2022 u 06:23

Bionic
Reading

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija pretrpjela je težak 69:97 (8:33, 27:21, 16:22, 18:21) poraz na gostovanju kod Slovenije u Ljubljani u susretu 5. kola skupine C prvog kruga kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Indoneziji, Japanu i Filipinima. I sada je na začelju skupine s jednom pobjedom i četiri poraza

No, iako sve izgleda prilično crno i sumorno, Hrvatska još uvijek može proći skupinu i ostati u krugu kandidata za odlazak na SP. Jer u sljedeću rundu, od četiri reprezentacije iz skupine, dalje prolaze prve tri.

U posljednjem kolu, u nedjelju u Rijeci, Hrvatska je domaćin Finskoj, koja je pak pobjedom nad Švedskom osigurala prolazak.

Naravno, da bi ostali 'živi', našim košarkašima treba pobjeda nad Finskom, ali trebaju se nadati i domaćem porazu Švedske od Slovenije kako bi izbjegla posljednje mjesto u skupini koje ujedno znači i zavšetak kvalifikacija.

Pobjeda Hrvatske i poraz Švedske Hrvatskoj bi donijeli treće mjesto u skupini i plasman u drugi krug kvalifikacija, ali s omjerom 2-4 i sa samo teoretskim izgledima da se izbori plasman na SP.

Ako bi Hrvatska prošla u drugi krug, svejedno bi bila u lošem položaju za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Naime, tri momčadi iz grupe C se križaju s tri vodeće momčadi iz grupe D, a prenose se svi rezultati iz prvog dijela. Najbolje tri momčadi iz te nove skupine odlaze na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska bi u tu skupinu, ako nam se svi rezultati poklope, ušla s omjerom 2-4 te bi imala dvije pobjede manje od Finske i Slovenije koji bi imali 4-2 i bolji međusobni omjer protiv Hrvatske. Iz grupe D će u drugi krug sigurno Njemačka koja je u četvrtak pobijedila Njemačku i ima omjer 4-1 dok su Estonija, Poljska i Izrael na 2-3. Hrvatska bi vjerojatno morala pobijediti u najmanje 5 utakmica s time da bi dvije pobjede protiv Njemačke gotovo bile imperativ.

  • +31
Košarka, kvalifikacije za SP: Slovenija - Hrvatska 97:69 Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic