JE LI TO MOGUĆE?

Istraživanje o Usainu Boltu došlo do šokantnog otkrića

05.03.2014 u 12:44

Bionic
Reading

Tvrdnja da Usain Bolt može poletjeti nije plod pretjeranog ushićenja nekog obožavatelja jamajčanskog sprintera, već zaključak - znanstvenog istraživanja.

Svi znamo da je Bolt najbrži Zemljanin, barem kad je trčanje u pitanju. Svjetski rekorder na 100 i 200 metara je postigao najveću brzinu od 12.27 metara u sekundi, a studenti sa Sveučilišta u Leicesteru su ustanovili da bi mu takva brzina bila dovoljna da, uz pomoć odijela za letenje, samostalno poleti na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu. U teoriji Boltu ne bi trebao nikakav pogon, dovoljna bi mu bila vlastita brzina da se otisne od površine, izračunali su studenti fizike koji su rezultate svoga istraživanja objavili u godišnjaku koji izdaje Sveučilišni odjel za fiziku i astronomiju.

'Na internetu sam pročitala dosta tvrdnji da bi čovjek mogao letjeti na Titanu, ali nitko to nije potkrijepio fizikom. Mislila sam da bi bilo zanimljivo pokušati s odijelom za letenje koje se koristi na Zemlji. Stvarno se čini uzbudljivim da bi Usain Bolt mogao letjeti bez ikakve pomoći. To bi putovanjima dalo sasvim novu dimenziju', rekla je jedna od autorica istraživanja Hannah Mills.

Da bi izračunali brzinu potrebnu za polijetanje, studenti su uzeli u obzir gustoću zraka na površini Titana, ubrzanje zbog gravitacije, prosječnu površinu krila na odijelu za letenje (oko 1.4 metra kvadratnih), te omjer puta strujanja zraka iznad i ispod aerotijela.

Jedino nam nije jasno kako bi Bolt dostigao svoju najveću brzinu u odijelu za letenje, ali dobro...

Ludi rekord na 200 metara