dotakao se i modrića

Ivica Vrdoljak Poljacima otkrio 'mračnu stranu' Hrvatske: Ovo nije u redu...

07.09.2024 u 11:20

Bionic
Reading

Hrvatska u 2. kolu Lige nacija sutra (nedjelja, 8. rujna, 20.45 sati, NovaTV) na Opus Areni u Osijeku dočekuje Poljsku. Bivši hrvatski internacionalac Ivica Vrdoljak (40) dao je intervju poljskim medijima uoči ovog susreta

Dubok je trag u poljskom nogometnu ostavio nekadašnji veznjak Dinama Ivica Vrdoljak (40) koji je bio i kapetan varšavske Legije za koju je u šest sezona odigrao 191 utakmicu te zabio 27 golova uz još 17 asistencija.

Vrdoljak je sad za poljske medije najavio sutrašnju utakmicu Lige nacija između Hrvatske i Poljske te je objasnio 'mračnu stranu' Hrvatske i otkrio najveći problem našeg nogometa.

'Naš problem je što nema odgovarajućeg sustava u klubovima, zbog čega gubimo puno nadarenih igrača. U Hrvatskoj se sve najbolje vrti oko Dinama, ali to nije u redu i to govorim kao navijač Dinama, bilo bi bolje da se igrači razvijaju i u drugim klubovima', rekao je Vrdoljak pa je dodao:

'Govorimo o jednom igraču koji će se probiti, a ne o deset drugih koji su usput nestali. U Hrvatskoj se jako teško probiti u veliki nogomet. Mladi igrači nemaju puno izbora. Ako igraš za zagrebački Dinamo, Rijeku, Osijek ili splitski Hajduk, ti si nogometaš. U drugim klubovima možeš igrati na ligaškoj razini 15 godina i opet ništa ne postići. Najviše ćeš nagomilati dugove jer nećeš redovito primati plaću, a moraš platiti porez. Takvi igrači na zalasku karijere, u dobi od 35 godina, nemaju ništa. Ništa nisu ostavljali po strani. To je problem... Drugi problem je nedostatak infrastrukture, u Poljskoj je i u slabijim klubovima razina viša nego u Hrvatskoj, čak ni Dinamo nema odgovarajuću infrastrukturu.'

Osvrnuo se Vrdoljak i na 2:1 poraz Hrvatske u gostima kod Portugala u 1. kolu Lige nacija.

'Uvijek postoji razočaranje nakon izgubljene utakmice, pogotovo što imamo igrače koji igraju veliku ulogu u svojim klubovima, koji osvajaju prvenstva, ti igrači su navikli pobjeđivati. No, nitko nije očekivao da ćemo sigurno osvojiti bod. Portugal je zasluženo pobijedio. Prolazimo kroz smjenu generacija, ali neka pitanja daju razloga za optimizam. Treba dati vremena jer nemamo igrače koje smo imali', razmišlja Ivica Vrdoljak koji je istaknuo i najveće probleme 'vatrenih':

  • +59
Portugal - Hrvatska (5.9.2024.) Izvor: Pixsell / Autor: Joao Rico/PIXSELL

'Prava obrana. Nakon ozljeda Josipa Juranovića i Josipa Stanišića nemamo igrača za ovu poziciju. Protiv Poljske će igrati ili Kristjan Jakić ili stoper. Lijeva strana obrane također ne izgleda najbolje, nije na razini kakvu očekujemo. Problem je i popunjavanje krilnih pozicija. Marko Pjaca bio je pozvan, ali nije dobio priliku. Imamo takva lažna krila i po meni je to najveći problem reprezentacije', tvrdi Vrdoljak.

Treba li se Hrvatska odreći Luke Modrića?

'Luka i dalje misli i vidi brže nego itko drugi, ali nedostaju nama igrači poput onih u Realu, poput Kyliana Mbappea i Federica Valverdea. Nemamo tako brze igrače kojima on može pomoći, zato u reprezentaciji igra slabije nego u Realu', analizira Vrdoljak koji ne misli da bi se Modrić trebao umiroviti i povući iz reprezentacije:

'Ljudi to anonimno pišu u komentarima, ali nitko neće službeno reći. Nemamo boljeg igrača u Hrvatskoj.'

Standings provided by Sofascore