ambasador eura u-17

Niko Kranjčar otkrio zašto se ne želi vratiti u hrvatski nogomet

05.04.2017 u 08:41

Bionic
Reading

Sjajni hrvatski veznjak, često puta i nepravdeno osporavan, Niko Kranjčar u medijima se nije pojavljivao prilično dugo. Tamo još od kvalifikacija za SP u Brazilu. Zadnji nastup za Hrvatsku odradio je u listopadu 2013. godine u porazu 2:0 protiv Škotske, dok je zadnji gol zabio četiri dan prije u okršaju protiv Belgije

Ovog ljeta napunit će 33 godine, i iako neki igrači njegove dobi, posebno koji iza sebe imaju teške ozljede, razmišljaju o kraju karijere, Niko Kranjčar izuzetno je motiviran za nastavak.

Naime, u listopadu prošle godine, teško je ozlijedio koljeno i sada je Niko, kao igrač velikog škotskog kluba, Glasgow Rangersa, na terapijama.

>> Kranjčarova poruka koja će posebno dirnuti Pjacu i mlade reprezentativce

'Moje zdravlje je dobro. Imam još mjesec dana do kontrole i nadam se da ću nakon toga dobiti zeleno svjetlo da se priključim momčadi. Definitivno mi je ovo najteža ozljeda koju sam imao u karijeri. Do sada sam najduže pauzirao oko dva mjeseca, a sada bi pauza mogla potrajati između šest i devet mjeseci', izjavio je Niko Kranjčar, koji se ovih dana stavio na raspolaganje čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza te prihvatio ulogu ambasadora Eura za U-17 momčadi a kojem je Hrvatska domaćin.

'Ambasador sam zato što je moja generacija, U-16, 2001. godine osvojila broncu, a potom sam iz te reprezentacije stigao i do A selekcije. Znam koliko mi je to značilo, ali i koliko može značiti ovim igračima. I sada im poručujem, neka samo uživaju. Nažalost, nekima će to biti možda i posljednja reprezentativna selekcija, ali zato trebaju uživati i osjetiti čar ovako velikog natjecanja'.

'Nadam se ponovnom pozivu u reprezentaciju'

Vaša reprezentativna karijera trajala je do ljeta 2014. odnosno ozljede koju ste dobili nastupajući za Queens Park Rangers? U to vrijeme i Sammir se nametao kao igrač za vezni red? Bi li uopće izborili mjesto u reprezentaciji tada?

'Vjerujem da bi. No, te sezone sam krenuo u kijevskom Dynamu, nisam imao minutažu, ali onda sam stigao u Englesku i igrao dobro. Dogodila mi se ta ozljeda i ispao sam iz kombinacija'.

Nadate li se ponovnom pozivu u reprezentaciju?

Dok god ne odem u mirovinu, pozivu ću se nadati. Znam da su tu mladi dečki koji imaju prednost, ali ako se dobro oporavim i vratim u formu, rado bih se stavio na dispoziciju izborniku'.

Ova generacija radi sjajan posao na putu prema SP-u u Rusiji?

'Hrvatska je odlična, dominantna, nikad nije tako suvereno igrala. Nažalost, poraz od Portugala presudio je da nismo došli do većeg rezultata. Čista nesreća. Ništa drugo, jer da je Pjaca ušao možda pet minuta ranije, ili da je lopta otišla dva centimetra lijevo a ne desno, danas bi sve bilo drugačije'.

Dok sam bio u Dinamu voljeli su me jedni, a drugi me vrijeđali. Onda kada sam otišao u Hajduk, vrijeđali su me u cijeloj Hrvatskoj osim u Splitu. Tako da možda i s te strane baš ne žudim za povratkom

'Baš ne žudim za povratkom u MAXtv Prvu ligu'

Sve osim eventualnog vašeg povratka u hrvatski nogomet?

'U hrvatski nogomet se neću vratiti zato jer sam mu jako puno dao i mnogo toga prošao. I dok sam bio u Dinamu, i potom u Hajduku. Otišao sam i pokazao se u inozemstvu. Iskreno ne vidim se opet u hrvatskom nogometu. Ne zato jer omalovažavam hrvatsku ligu, kako možda ispada, već zato što jako cijenim hrvatski nogomet koji me stvorio, pa i MAXtv Prvu ligu, koja mi je bila odskočna daska. I kao takvu, ligu vidim kao priliku mladim igračima, a da se ja vratim, nekome bih uzeo mjesto. To mi nije u interesu. Nisam imao toliko predivnih emocija i trenutaka. Dok sam bio u Dinamu voljeli su me jedni, a drugi me vrijeđali. Onda kada sam otišao u Hajduk, vrijeđali su me u cijeloj Hrvatskoj osim u Splitu. Tako da možda i s te strane baš ne žudim za povratkom. No, ponajprije zbog brojnih mladih igrača kojima treba mjesto na terenu. Pokušat ću karijeru završiti u inozemstvu'.

Hoćete li poslije barem kao djelatnik doći u hrvatski nogomet?

'Kao prvo, igrat ću nogomet dok imam ambicija. Igram ga jer ga obožavam, a valjda ću i nakon karijere moći haklati s prijateljima. No, kada završim karijeru, sigurno će mi trebati pauza jer predugo sam unutra. Rastao sam u njemu uz tatu i zaista mi treba pauza'.