samo na maxtv-u

Joško Jeličić stiže u Studio HNL: Osigurali su mi šljem, pancirku i brzi automobil

02.08.2024 u 09:05

Bionic
Reading

Nova sezona SuperSport HNL-a starta u petak 2. kolovoza, a sve utakmice možete pratiti na kanalima MAXSport ekskluzivno na platformi MAXtv. Novi par stručnih komentatora emisije Studio HNL, koju nakon svakog kola možete gledati na programu MAXSport1 (MAXtv), od ove sezone čine iskusni Joško Jeličić i nekadašnji kapetan Hajduka Hrvoje Vejić

Joško Jeličić (53) najzvučnije je pojačanje za novu sezonu emisije 'Studio HNL', a nju ekskluzivno nakon svakog kola SuperSport HNL-a možete gledati na programu MAXSport1 (MAXtv). Ne treba ga posebno predstavljati, jer nekadašnji igrač Hajduka i Dinama posljednjih godina profilirao se kao jedan od najpopularnijih hrvatskih nogometnih analitičara.

Možda se karakterističan sarkazam u njegovim analizama i komentarima utakmica nekima nije svidio, ali svi se slažu da je baš takav stil nedostajao u domaćem medijskom prostoru, pogotovo sportskom.

Jeličić će, uvjereni smo, u svom prepoznatljivom stilu nastaviti od početka sezone i u emisiji 'Studio HNL' uz voditelje Valentinu Miletić i Anđelka Kecmana.

'Zato sam ovdje i angažiran, ja sam takav kakav jesam, to sam što sam. Svjestan sam koliko je naša liga zahtjevna, a time i moj posao, pa mi u ugovoru stoji da mi moraju osigurati pancirku, šljem za glavu i brzi automobil. Jer nikad se ne zna...', u šali kaže Jeličić te nastavlja:

Svi smo tu zbog nogometa koji toliko volimo

'Na neki način zatvaram krug jer sam u jednom trenutku mislio da više neću raditi na ovoj razini. Radio sam našu reprezentaciju, a imam veliku emociju prema tome, no oduvijek mi je draže pogledati utakmicu Slaven Belupo - Istra 1961 nego Brighton - Aston Villa. Volim našu ligu, zato pratite svoje klubove, dođite na stadione, dajte im podršku. Doći će vrijeme u kojem ćemo imati i bolje stadione, bolju infrastrukturu, ali svi smo tu zbog nogometa koji toliko volimo. Pratite i našu emisiju 'Studio HNL' jer i moj kolega Hrvoje Vejić ima komad jezičine, a i moj jedini mišić koji još funkcionira je jezik. Prema tome, uz dobre voditelje, koji će se, nadam se, znati nositi s našim jezičinama, idemo u novu sezonu domaćeg nogometa', rekao je Jeličić pa dodao:

'Vraćam se temelju, domaćem nogometu, temi koju sam radio proteklih godina. Znam da je ovo osobno za mene, jer znam da se HNL najviše prati, najteži je zadatak. Svi vole HNL, to je naš temelj, naša liga, naša emocija... Bez obzira na sve ono što nije dobro, ja ga bezrezervno volim i uvijek sam uz naše klubove', istaknuo je te otkrio što očekuje od nove sezone SuperSport HNL-a:

'Realno, u ovom trenutku mislim da ni treneri ne znaju točno što mogu očekivati. Većina je klubova osuđena na to da živi od prodaje igrača i tek će kad završi prijelazni rok puno toga biti jasnije. To je prvih pet, šest kola, a onda ćemo imati neku stabilizaciju, nekakve jasnije ideje trenera i konture momčadi.'

Dinamo je i ove sezone ispred konkurencije

'Govorimo o klubu koji ima budžet od preko 50 milijuna eura pa je onda u tom kontekstu Dinamo i prvi favorit. U isto vrijeme i konkurenti moraju znati protiv koga se bore pa svoje ambicije i ciljeve moraju staviti u realne okvire kako bi u danom trenutku, ako im se ukaže prilika, tu šansu i iskoristili', razmišlja Jeličić.

No Hajduk se ovog ljeta itekako pojačao, stigli su Ivan Rakitić, trener Gennaro Gattuso, od ranije je tu Ivan Perišić... Nije baš da se na Poljudu ne radi ništa:

'Hajduk radi dobre stvari, ali je tu još uvijek velik manjak balansa unutar funkcioniranja cijelog kluba. Realno, navijači, brendiranje, marketing... Niti jedan klub u Hrvatskoj, ne samo nogometni, ne može po tome stati ni blizu Hajduku. Ali postoji i druga priča, a to je da unutar sportskih struktura kluba ne postoji jasna hijerarhija, nema jasnih prava i odgovornosti, izgubila se radna etika unutar svlačionice... Dolazak Gattusa je apsolutno dobar pogodak u smislu toga da se vrati kultura profesionalizma, treniranja, ozbiljnosti u momčadi... Ono što mu ja želim je, s obzirom na to da je tek na početku procesa stvaranja momčadi, da mu rezultat ne trpi. Jer znam koliko je u Splitu malo tolerancije i vremena u slučaju lošeg rezultata', smatra Jeličić.

Nije da Gattuso nema iskustva s temperamentnim sredinama, vodio je Napoli, Olympique Marseille...

'Hm, ne znam baš koliko se Napulj može nositi sa Splitom po mentalitetu... Od dolje sam, znam kako je to... Čini mi se da sva ta njegova energija odgovara ljudima u Dalmaciji. Ali treba mu vremena, navijačima treba biti jasno da je on tek došao, da je stranac, da treba vremena da upozna igrače, upozna konkurente u ligi... Treba adaptirati igrače koji su došli, bez obzira na imena, ljudima treba vremena za taj proces prilagodbe. Onaj klub koji prvi dođe u situaciju da posloži momčad može računati na rezultat. U igri je 36 kola i ako nemaš kontinuitet, nema teorije za neki veliki rezultat', kaže Jeličić, a potom je analizirao Osijek i Rijeku:

'To su privatni klubovi i svima je jasno da funkcioniraju na principu brojeva. Pogotovo Rijeka. Meni je OK to da Mišković jasno kaže da mu je prioritet napuniti proračun kluba prodajom igrača. I svi znaju na čemu su, ali ne znam kako je njegovom sportskom direktoru... E, to ne znam. Zamišljam kako svakog ljeta jedan autobus igrača ode iz kluba, a drugi autobus igrača dođe... Nije lako Sopiću, trebat će mu vremena da iskristalizira momčad, da vidi što mu je ostalo u svlačionici i da sve to prilagodi onome što želi u igri svoje momčadi. Osijek se pak okrenuo novom sportskom direktoru, strancu, i to mi se sviđa. Bio je uspješan u svom ranijem radu, doveo je mladog talijanskog trenera. Drago mi je da je privatni kapital kupio Osijek, da je privatni kapital tamo napravio prekrasan stadion i svu infrastrukturu... ono što je nama nasušno potrebno za razvoj naših akademija i mladih igrača. U tom kontekstu pozdravljam svakog tko uđe u hrvatski nogomet i ulaže u infrastrukturu.'

Do kraja prijelaznog roka prodat će sve što mogu

A što je s ostalim klubovima iz SuperSport HNL-a, tko će se boriti za ostanak?

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

  • +17
Emisija Studio HNL; Valentina Miletić, Joško Jeličić, Hrvoje Vejić, Anđelko Kecman Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tportal

'Teško je to sad reći jer svim tim manjim klubovima prodaja igrača je stvar egzistencije. I oni će do kraja prijelaznog roka prodati sve što mogu prodati. Dugoročno gledajući, treba biti iskren i reći da je naša liga iz godine u godinu sve slabija u odnosu na europsku konkurenciju. Pa danas menadžeri više niti ne gledaju utakmice pionira i kadeta, čekaju ispred rodilišta i gledaju kakva je mama rodilja i kakav je otac... Bez obzira na sve, moramo voljeti i poštovati našu ligu, naše nogometaše, a pogotovo trenere koji rade u takvim uvjetima. To je hrvatska liga, naša liga, nemamo drugu', rekao je Jeličić te se osvrnuo na činjenicu da više nema odgoda utakmica zbog europskih obaveza naših klubova:

'Napokon su pravila jednaka za sve, to je jedini kriterij i svi se moraju prilagoditi. Zato Dinamo ima budžet od 50 milijuna eura i može imati dvije momčadi. Ali Rijeka ne može i to je tako. Pa neće Rijeka biti konkurentna Dinamu, nije svake godine Božić! Treba smanjiti očekivanja, a u tom kontekstu i pritisak na Sopića ili prema treneru Osijeka, pa i prema Gattusu. Pogledajte samo rostere momčadi - Dinamo ima više od 20 igrača, oni pripremaju momčad za sezonu na dva ili tri kolosijeka.'

Vidi li Jeličić neke mlade igrače koji bi mogli iskočiti u novoj sezoni?

'Ima tu nekoliko imena, a po meni je najvažnije to da su ostali. Anton Matković iz Osijeka, recimo. On je veliki potencijal, ali je jako daleko od gotovog igrača. Koliko ima potencijala, toliko ima i nedostataka koje treba brusiti, a idealno je da ih brusi u našoj ligi, da sakupi 50, možda i 100 utakmica, da se razvija. Jako mi je teško gledati to što klinci tako mladi odlaze u inozemstvo jer je to preskakanje stepenica u razvoju, mnogi se izgube, nestanu... Ako se mene pita, ja sam uvijek za mladog igrača, a ne stranca, da naša liga bude razvojna. Ne sumnjam da će se ove sezone momčadi, pogotovo one koje si ne mogu priuštiti kupovinu 'jakih' stranaca koji donose razliku, osloniti na svoje mlade igrače. S moje strane će imati apsolutnu podršku za to', smatra Jeličić te se osvrnuo i na suđenje u SuperSport HNL-u:

'Pozdravljam imenovanje stranca kao povjerenika za suđenje, ali ne zato što mislim da su naši suci lošiji u odnosu na strane. Uopće nije problem u tome, vidjeli smo svi kakvo je suđenje bilo na Euru... Nije problem u tome. Imamo nadarenih i kvalitetnih mladih sudaca, ali generalno gledajući, suci su izgubili povjerenje i kredibilitet svih sudionika nogometne igre, kako na terenu, tako i izvan njega. Ovo je dobar smjer HNS-a da probaju dovesti suca koji će biti neovisan i objektivan te koji će vrednovati ono što vidi, da ne bude zakulisnih radnji. Iskreno se nadam da će tako za neko vrijeme i ta sudačka organizacija 'prodisati', iako treba biti svjestan toga da je to dug proces 'oporavka'. Ali nadam se da će svi sudionici s vremenom početi vjerovati hrvatskim sucima i treba im vjerovati, pogotovo ovim mladima. No našem je mentalitetu teško prihvatiti to da i suci griješe. Lakše se pomiriti s činjenicom da tvoj golman primi gol 'kroz uši' s 30 metara nego da je sudac pogriješio. A to je dio nogometnog folklora, zato i je toliko zanimljiv.'

Oko tehnologije VAR i dalje se vrte mnoge nedoumice...

'Mislim da VAR uopće ne ubija nogomet. VAR je najbolja stvar koja se dogodila u smislu sudačke organizacije i suđenja jer je podigao razinu poštenja do nemjerljive granice. VAR je s druge strane sredstvo, tehnika kojom upravlja čovjek, a čovjek opet griješi i tu opet nema neke stopostotne garancije', razmišlja Jeličić i napominje:

U VAR sobi mora biti jedan bivši nogometaš

'Ono što s igračkog aspekta mogu obećati, pa tako i u emisiji 'Studio HNL' - referirat ću se na svaku sudačku odluku koja bude problematična u nogometnom i igračkom smislu. Postoje situacije u kojima VAR zaustavi snimku pa možeš zaokružiti i istaknuti situaciju koja je sporna. Tu ne bi smjelo biti pogrešaka u odlukama ako se jasno vidi sporna situacija. Ali, s igračkog aspekta, a ja nemam nikakvog razloga podilaziti bilo kome, mislim da bi u VAR sobi morao biti jedan bivši nogometaš. Osoba koja je igrala ozbiljan nogomet i koja osjeća situaciju. Jer, uz dužno poštovanje, niti jedan sudac nije profesionalno igrao i nije u punom sprintu utrčao u kazneni prostor, ne zna što je kontakt, intenzitet... No to je samo moje mišljenje. Ali VAR kao VAR je dobra stvar, on bi se trebao unapređivati i trebat će tu puno više jasne komunikacije, čistih i bržih odluka te puno manje vremena koje se troši na provjere VAR-om.'

Loši tereni bili su prošle sezone velik problem na pojedinim stadionima SuperSport HNL-a...

'Nije dobro, ali polagano ide na bolje. Ali se u rješenje tih problema moraju uključiti i HNS i klubovi i lokalne zajednice. A to ne ide preko noći. Drugačiji je dojam kad igraš na Opus Areni, kakva god to utakmica bila, nego kad dođeš u Kranjčevićevu, gdje te ni žena ne želi doći gledati. S igračkog aspekta znam koliko je to teško, ali naši klinci su se, ako i generacije nogometaša prije njih, naučili nositi s tim problemima. Možda im to dugoročno donese neku drugu korist. Sjetim se samo kakve sam kopačke imao na početku karijere, kakvim smo loptama igrali. Kad je tri puta udariš glavom - potres mozga. Možeš odmah na CT ili sedam dana u mrak... Ali takva su vremena bila, trebalo se prilagoditi i idemo dalje', prisjetio se Jeličić.