POSEBNO OBUČENI

Južnoamerički kriminalci harali u Parizu tijekom OI, nema što nisu krali

03.09.2024 u 20:18

Bionic
Reading

imovi južnoameričkih kriminalaca, posebno obučeni i organizirani, djelovali su tijekom Olimpijskih igara u Parizu, prvenstveno ciljajući na turiste, istaknule su francuske vlasti u povjerljivoj bilješci.

Bilješka posvećena djelovanju ovih bandi ističe značajan udio uhićenja južnoameričkih državljana koji dolaze posebno iz Čilea, Ekvadora, Perua i Kolumbije među svim optuženima za kriminalne radnje tijekom Olimpijskih igara .

Organizirani u skupine od tri do pet osoba, muškaraca i žena u dobi od 30 do 50 godina, specijalista za džeparenje, posebno su ciljali strane turiste, uglavnom u javnom prijevozu ili hotelima.Te se bande u bilješci opisuju kao “vrlo mobilne i povezane s međunarodnim zločinačkim organizacijama” te specijalizirane za zločine džeparenja, provala, prijevare itd. Neki od optuženih osumnjičeni su za povezanost s bandama u Čileu povezanim s kriminalnom organizacijom “Lanzas internacionales”.

Članovi ovih struktura, koji krađu doživljavaju kao 'pravu profesiju', među sobom prenose 'kulturu prakse krađe počinjene u inozemstvu', a često imaju i španjolske boravišne dozvole, zemlju koju koriste kao ulazna vrata i kao bazu.

Između ostalog, ukrali su kameru vrijednu 15.000 eura kojom su emitirane slike ronilačkih natjecanja u Olimpijskom vodenom centru u Saint-Denisu, na sjeveru Pariza. Istraga o ovom timu dovela je do uhićenja trojice muškaraca i jedne žene, svi kolumbijske nacionalnosti, početkom kolovoza.

Istražitelji su otkrili prijenosna računala, nakit, luksuzne satove, gotovinu, ali i volontersku odjeću s natpisom 'Pariz 2024' kojom su se služili kriminalci te akreditaciju ukradenu jednom američkom sportašu.

Oni su sredinom kolovoza osuđeni na dvije godine zatvora, kao i zabranu pojavljivanja u Francuskoj na deset godina po isteku kazne.

Drugim timovima Južnoamerikanaca, prema bilješci, čak su dostavljene lažne akreditacije i lažne narukvice za pristup olimpijskim mjestima i olimpijskom selu te lažne osobne iskaznice i novinarske iskaznice.