REKORD NAD REKORDIMA

Klinac promijenio povijest europskih kvalifikacija

14.10.2014 u 10:33

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer srušen je rekord i to u skupini H, u kojoj je i Hrvatska: Martin Ødegaard postao je najmlađi nogometaš koji je zaigrao u europskim kvalifikacijama

Norveška je svladala Bugarsku 2:1, a osim golova, najzanimljiviji trenutak u utakmici dogodio se u 63. minuti - iz igre je izašao 19-godišnji Mats Møller Daehli, a na travnjak je istrčao još mlađi Martin Ødegaard.

Ofenzivni veznjak Stromsgodseta tako je srušio rekord iz 1983. postavši najmlađi igrač u povijesti kvalifikacija za Euro s 15 godina i 300 dana.

Prije njega rekord je bio u vlasništvu Sigurðura Jónssona, Islanđanina koji je u kvalifikacijama za EP 1984. debitirao protiv Malte 5. lipnja 1983. sa 16 godina i 251 danom. To je sada 'debelo' nadmašeno.

'Bio je sjajan osjećaj igrati pred toliko ljudi, a najvažnija su tri boda. Sve je bilo savršeno. Bio sam malo nervozan kada sam ulazio, ali kada dobijete takvu priliku, morate dati sve od sebe i uživati. Stvarno je super držati rekord. Teško je riječima opisati sve što mi se dogodilo ove godine', rekao je presretni Ødegaard.

'Bila je to dobra prilika za Martina. Odlučio sam mu dati ulogu koju ima i u svojem klubu. Prije nego što je ušao poručio sam mu da igra na taj način', kazao je norveški izbornik Per-Mathias Høgmo.

Dodajmo i podatak da je najmlađi igrač koji je nastupio na Europskom prvenstvu Nizozemac Jetro Willems koji je u susretu protiv Danske na EP-u u Poljskoj i Ukrajini 2012. imao 18 godina i 71 dan.