IGRAO PROTIV ITALIJE

Kozniku se prisjetio bakljade na Poljudu 1995: Zahvalan sam Ćiri!

12.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Posljednju službenu utakmicu protiv Italije koja se odigrala u Splitu mnogi naši nogometaši ne pamte po dobroj igri i pobjedi. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. naši su nogometaši na prepunom Poljudu u pravoj brazilskoj atmosferi kojoj je prethodila nezaboravna bakljada odigrali 1:1. Jedan od 12 igrača koji su igrali na toj utakmici je i bivši proslavljeni napadač Hajduka Ardian Kozniku

Ardian Kozniku, koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu (ima Uefinu licencu), jako se dobro sjeća te utakmice. Ukupno je za hrvatsku reprezentaciju sakupio sedam nastupa (zabio je dva gola, Litvi i Australiji), a te sezone kada se igrala važna utakmica protiv Italije bio je član francuskog Cannesa u kojem je bio jedna od najboljih igrača (u dvije sezone na 55 utakmica zabio je 20 golova).

Podsjetimo, Hrvatskoj je bio potreban bod kako bi kao prva u skupini otišla na premijerno veliko natjecanje od svoje samostalnosti. Nakon što su Talijani poveli, koje je vodio legendarni Arrigo Sacchi, sjajnim golom Demetria Albertinija u drugom poluvremenu izjednačio je Davor Šuker iz jedanaesterca. Treba reći kako su Talijani zbog crvenog kartona golmana Buccija od 10. minute igrali s igračem manje. Međutim, Šuker i društvo nisu uspjeli u sjajnoj atmosferi Poljuda ostvariti pobjedu…

'Sjećam se te utakmice u Splitu i zahvalan sam tadašnjem izborniku Ćiri Blaževiću što me pozvao i naravno što me na prepunom Poljudu stavio u igru. Možda me na jedan način i nagradio jer je znao da sam četiri sezone igrao jako dobro za Hajduk… San je svakog igrača da igra za reprezentaciju na punom stadionu pred 35 tisuća navijača i to protiv Italije! A poklopilo se da se ta utakmica igrala na Poljudu, na stadionu na kojem sam navikao igrati i u atmosferi koja ostavlja bez daha. Mislim da sam odigrao dobru utakmicu i mogu reći da sam ponosan što sam bio dio te generacije koja je kasnije bila treća na svijetu', prisjetio se za tportal.hr 47-godišnji Kozniku koji trenutačno živi u Zagrebu te, nakon što je napustio klupu makedonske Škendije, čeka ponudu za novi posao.

Hrvatska – Italija 1:1 (0:1)

Split, stadion Poljud (8.10.1995.)
Hrvatska: Ladić, Jurčević (od 46' Kozniku), Mladenović, Štimac, Jerkan, Pavličić, Asanović, Stanić, Šuker, Boban, Bokšić.
Italija: Bucci, Ferrara (83' Benarrivo), Maldini, Di Matteo, Apolloni, Costacurta, Di Livio, Albertini, Del Piero (86' Crippa), Zola (10' Toldo), Ravanelli.
Strijelci: 0:1 Albertini 29', 1:1 Šuker 48' (11m).



'Te 1995., kada smo igrali protiv Italije, igrao sam za francuski Cannes i sjećam se da sam bio u fenomenalnoj formi. U drugom poluvremenu ušao sam u igru umjesto Nikole Jurčevića i igrao sam na desnoj strani s time da sam igrao dosta otraga jer su u napadu bili Šuker i Bokšić. Duplirao sam tu desnu stranu jer je Del Piero igrao u sjajnoj formi i tako smo ga zaustavili. Evo neki dan je Ćiro lijepo rekao: Ma kakav Mourinho! Ja sam izmislio takav način igre!', dodao je Kozniku koji jedino po dobru ne pamti svoj debitantski nastup kada su upisali poraz od Slovačke 4:1.

O kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2016. protiv Italije Kozniku kaže:

'Velika je šteta što igramo bez publike i iz osobnog iskustva mogu svima reći kako je to - užas. Davno sam kao član Prištine igrao bez publike i osjećaj je kao da si na treningu. Nema žara i igrači su toga svjesni. Mislim da će i ova utakmica završiti neriješeno, 0:0 ili 1:1 čime bi i Talijani bili sretni i zadovoljni. Važno je da ne izgubimo iako smo u ovom trenutku jača momčad od njih. Ali kad nema publike sve je moguće…'