VARAŽDIN U SRCU

Legendarni Besek u suzama o preuzimanju niželigaša: Nikad nisam radio na tom nivou

02.07.2024 u 16:12

Bionic
Reading

Nogometni klub iz Varaždina, ali ne NK Varaždin, već klub puno zvučnijeg imena NK Vartekst, koji je spletom nesretnih okolnosti financijski potonu, pa se uz pomoć navijača i članova grupe White Stones vratio na nogometnu mapu, za trenersku je funkciju angažirao zvučno ime

Klub su 2011. godine osnovali White Stonesi i prošle sezone završio je kao četvrtoplasirani klub 3. NL Sjever, a sada su za trenera doveli Dražena Beseka, legendarnog nogometaša koji se proslavio noseći Dinamov dres. Potom je ušao i u trenerske vode, te radio u brojnim klubovima, od Hrvatske, Malte, Kine...

'Za mene je privilegija živjeti u Varaždinu, a Varteks je za mene brend', sa suzama u očima rekao je Besek u razgovoru za 24 sata, pa objasnio zašto se odlučio za nešto skromniji nogometni angažman:

'Već godinu dana sam bez posla. Uvijek je bilo kontakata i razgovora. Isključivo sam tražio angažman u inozemstvu. Razina natjecanja za mene nije presudna, već ljudi i okolina. Teško mi je povrijediti te ljude u Varteksu. Sada su me slomili jer su mi dali opcije i ja sam pristao. Ovdje ne dolazim kratkoročno, već dugoročno', ističe Besek.

Posljednji angažman, koji je bio vrlo kratak, imao je u marokanskom Maghreb de Fèsu, kao sportski direktor. Koliko će njemu kao treneru biti teško spustiti na nešto niži nivo?

'To je i za mene jedan veliki izazov jer nikad nisam radio na tom nivou. Ako ću se previše morati spuštati, to će biti problem. Svjestan sam da ću morati sniziti kriterije i zahtjeve, ali i dalje ću inzistirati na disciplini u trenažnom procesu i nikad ni jedan igrač neće biti ispred kluba. Postoji hijerarhija autoriteta, jer ovo nije individualan sport', dodao je Besek, koji je posljednji seniorski trenerski angažman imao u malteškoj Birkirkari.

'Čeka nas puno posla. Začas krećemo s pripremama i vjerujem da ćemo napraviti dobru selekciju. Stvorit ćemo ekipu koja će se znati potući na terenu. Što se tiče ciljeva, to je napraviti iskorak s obzirom na prošlu sezonu, odnosno boriti se za prvo mjesto', zaključio je Besek u razgovoru za 24 sata.