Za sva vremena

Legendarni trener Mirko Novosel na rođendan dobio spomen ploču i spomenik: Ponosni smo

30.06.2024 u 09:09

Bionic
Reading

Mirko Novosel, po mišljenju mnogih najveći košarkaški trener Hrvatske svih vremena, zahvaljujući inicijativi obitelji dobio je jedinstvenu 'spomen ploču' na kući u središtu Zagreba gdje je odrastao i u kojoj je živio do smrti. A uz to je na Mirogoju dobio i poseban spomenik koji je sve govori

Prošlo je nešto manje od godinu dana od kada nas je napustio veliki hrvatski košarkaški stručnjak Mirko Novosel (Zagreb, 20.7.2023.). Na današnji dan (rođen u Zagrebu, 30.6.1938.) proslavio bi 86. rođendan što se i obilježava na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje je Novosel pokopan.

Osim Spomen ploče na rodnoj kući - u kojoj su mu u podrumu sinovi Vladimir i Krešimir prijed 15-ak godina uredili kombinaciju osobnog muzeja i Kuće slavnih - obitelj se potrudila i osmisliti poseban nadgrobni spomenik kako bi ovaj košarkaški velikan na vječnom počivalištu dobio mjesto kako zaslužuje. Treba reći kako su spomenik i spomen ploča djelo Zvonimira Šepata, akademskog slikara koji je bio Novoselov veliki prijatelj. Za cijelu 'akciju' najzaslužnija je Mirkova supruga Jasenka Novosel koja je imala viziju kako bi sve trebalo izgledati. I potpuno se tome posvetila...

'Drago nam je da je tanin prijatelj Zvonimir Šepaa, poznati akademski slikar, napravio spomenik i spomen ploču. To je bila mamina velika želja. Ukratko, želja cijele obitelji je bila da se na grob postavi nešto što bi ovjekovječilo njego rad kako bi svi znali tko je i što je Mirko bio. Želja nam je bila da se tim spomenikom - te naravno spomen pločom - obilježi tatin rođendan i godišnjica smrti koja je u srpnju', kazao je za tportal Krešimir Novosel koji trenutačno radi kao tehnički direktor u KK Cedevita Olimpija.

'Mama Aja, kako je svi zovemo, najzaslužnija je za sve ovo. Od ideje do realizacija, od suglasnosti do dozvola, sve je ona sredila Moram reći kako je cijela obitelj ponosna i sretna kako spomen ploča i spomenik izgledaju. Stvarno lijepo izgleda i da smo na taj način obilježili', dodao je Novosel.

Kako izgledaju spomen ploća i spomenik pogledajte u FOTO galeriji:

  • +6
Legendarni trener Mirko Novosel dobio je spomen ploču i spomenik Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Prigoda da se prisjetimo jednog od najvećih trenera u povijesti Hrvatske, koji je za života primljen u NBA Kuću slavnih u američkom Springfieldu 2007. i FIBA Kuću slavnih 2010. Dobitnik Državne nagrade za sport Franjo Bućar 1991., 1985. proglašen najboljim europskim trenerom.

Zagrepčani i dalje ne zaboravljaju njegovu Cibonu i dva naslova prvaka Europe 1985. i 1986. (tada je za trenera stavio Željka Pavlićevića) kao niti dva naslova pobjednika tadašnjeg Kupa kupova 1982. i 1987. trenerski vodivši još dva Hrvatska člana NBA Hall od famea Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića.

u novom ruhu

Doma sportova postao je Sportska dvorana Mirko Novosel

Također je poznato kako je početkom ove godine odliučeno kako se legendarna Ledena dvorana Dom sportova  - koja se trenutačno renovinar - ubuduće nositi službeni naziv - Sportska dvorana Mirko Novosel.

'Mirko Novosel, jedan od najvećih legendi zagrebačke, hrvatske, ali i svjetske košarke, član Košarkaške kuće slavnih te autor najvećih uspjeha u povijesti Cibone od sada ima svoju dvoranu u kojoj je naša Cibona zabilježila svoje najblistavije trenutke', objavila je tad KK Cibona.

Taj potez samo je još jedan dokaz koliko je Novosel zadužio Grad Zagreb.

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. kao izbornik Jugoslavije, s kojom je osvojio olimpijsko srebro u Montrealu 1976. i olimpijsku broncu u Los Angelesu 1984. Na Svjetskom prvenstvu 1974. u Portoriku kao izbornik Jugoslavije bio je srebrni.

U dva je navrata kao izbornik postao europski prvak, u Španjolskoj 1973. i Beogradu 1975.

Mirko Novosel vezan je uz sve hrvatske medalje od samostalnosti. Srebro je kao sportski direktor reprezentacije Hrvatske primio u Barceloni 1992. nakon finala s američkim Dream teamom, kao jedna od najzaslužnijih osoba što je mlada država uopće dobila priliku nastupati na Olimpijskim igrama.

Brončani kao sportski direktor hrvatske selekcije na Svjetskom prvenstvu 1994. u Torontu. Tu su i dvije bronce na Eurobasketu, obje s Hrvatskom, kao izbornik 1993. u Njemačkoj i sportski direktor 1995. u Ateni.

Bio je jedan od ključnih ljudi organizacije Univerzijade 1987. u Zagrebu te je jedan od zaslužnijih što je Cibona te godine dobila modernu dvoranu uz stacionar za mlade igrače koji su dolazili s područja bivše Jugoslavije u klub. Imao je viziju velike Cibone koja će se zahvaljujući poslovnim prostorima i stvaranjem mladih igrača u buduće NBA zvijezde sama financirati i biti u vrhu europske košarke. Imao je viziju jer je znao kakvo vrijeme dolazi…

No, trag koji je Novosel ostavio u europskoj i hrvatskoj košarci dubok i neizbrisiv. Bio je trener ispred svog vremena, bio je avangarda i i cijeli je život posvetio sportu kojim se u mladim danima bavio i zbog kojeg je kao diplomirani pravnik odbacio karijeru u uredu.

Ljubav prema narančstoj lopti bila je jača.