FORBES OBJAVIO

Lista 100 najbolje plaćenih sportaša svijeta otkrila tužnu istinu o ženama i njihovoj zaradi

13.06.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Nakon što je objavljena lista stotinu najbolje plaćenih sportaša svijeta mnogi su iznenađeni što se na popisu našla samo jedna žena. Mnogi se pitaju može li se to promijeniti i hoće li i drugi sportovi napraviti iznimku kao najveći teniski turniri na kojima je nagradni fond - jednak

Već po običaju prestižni američki časopis Forbes objavio je listu najbolje plaćenih sportaša svijeta. Prema njihovim izračunima najviše je u proteklih 12 mjeseci zaradio Lionel Messi. Argentinska nogometna zvijezda Messi, igrač velike Barcelone, zaradila je oko 127 milijuna dolara. Tako je Messi zaradio oko 18 milijuna dolara više od svog velikog rivala, nogometaša Juventusa Cristana Ronalda.

Obzirom na plaću koju imaju te zaradu od sponzora i reklama treba reći kako su prije svega zahvaljujući eksploziji njihove popularnosti na društvenim mrežama probili granicu od 100 milijuna dolara.

Iza Messija i Ronalda, na trećem mjestu Forbsove ljestvice, našao se još jedna nogometaš, Brazilac Neymar čija se zarada procjenjuje na 105 milijuna dolara. Tako ispada kako su nogometaši potukli američke košarkaške NBA zvijezde.

Dodajmo kako se među prvih pet najbolje plaćenih sportaša svijeta našao i meksički boksač Canelo Alvarez, a odmah iza njega smjestio se najbolji tenisač svih vremena, Švicarac Roger Federer.

Zanimljivo je spomenuti kako su tek pozicije osam, devet i deset na listi TOP 100 zauzeli svjetski popularni NBA košarkaši; LeBron James, Stephen Curry i Kevin Durant.

Dodajmo još kako su svoje mjesto među prvih deset našli igrači američkog nogometa (NFL) Russell Wilson i Aaron Rodgers.

Pogledom na listu stotinu najbolje plaćenih sportaša i sportašica svijeta lako je uočiti kako se na njoj nalazi samo jedna žena, američka tenisačica Serena Williams. Apsolutna rekorderka po broju osvojenih Grand Slam turnira u tzv. Open eri (23) u proteklih 12 mjeseci zaradila je 29 milijuna dolara uz dodatak kako u 2018. i 2019. godini nije osvojila niti jedan Grand Slam turnir. Obzirom da će uskoro proslaviti 38. rođendan, jasno je kako bi uskoro mogla objaviti da odlazi u igračku mirovinu. Pitanje je koja se sportašica, nakon što Serena Williams odluči reći zbogom tenisu, uopće može približiti listi TOP 100 najbolje plaćenih.

I pitanje svih pitanje glasi može li se po uzoru na teniske Grand Slam turnire, u kojima jedna iznos iz nagradnog fonda dobivaju žene i muškarci, to dogoditi i u ostalim sportovima?

Lista najbolje plaćenih sportaša svijeta

  • Lionel Messi (nogomet)— 127 milijuna dolara
  • Cristiano Ronaldo (nogomet) — 109 milijuna dolara
  • Neymar (nogomet) — 105 milijuna dolara
  • Canelo Alvarez (boks) — 94 milijuna dolara
  • Roger Federer (tenis) — 93.4 milijuna dolara
  • Russell Wilson (NFL – američki nogomet) — 89.5 milijuna dolara
  • Aaron Rodgers (NFL - američki nogomet) — 89.3 milijuna dolara
  • LeBron James (NBA -košarka) — 89 milijuna dolara
  • Stephen Curry (NBA- košarka) — 79.8 milijuna dolara
  • Kevin Durant (NBA - košarka) — 65.4 milijuna dolara
  • +4
Serena Williams Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia