kapetani-logo

JUBILARNI 20. IZBOR

Marko Livaja brani naslov najboljeg igrača HNL-a, ali dinamovci mu prijete; među njima je i jedan kojeg Dalić nije vodio na SP

  • V. R.
  • Zadnja izmjena 16.01.2023 08:59
  • Objavljeno 10.01.2023 u 07:48
Bionic
Reading

Zgusnut raspored na kraju prvog dijela sezone u SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi, odnosno odlazak dijela nogometaša na Svjetsko prvenstvo u Katar, a ostalih na odmor, prolongirao je izbor najboljeg nogometaša u 2022. godini za period uoči nastavka sezone, a koji kreće 20. siječnja okršajem Istre 1961 i Slaven Belupa. Naravno, to ne umanjuje važnost ovog, jubilarnog 20. izdanja izbora, a koji od 2003. godine, u suradnji s kapetanima hrvatskih prvoligaša, provodimo na tportalu

Prije 20 godina, u želji da hrvatskom nogometu još malo podignemo 'cijenu', osmislili smo akciju u kojoj nogometaši međusobno biraju najboljeg. Što je možda i najrelevantniji izbor, s obzirom na to da su baš igrači ti koji 'osjete' tko donosi razliku. Tada je naslov najboljeg osvojio Niko Kranjčar, u to vrijeme igrač zagrebačkih Modrih.

Nastavili smo s tim izborom i sljedećih godina pa kad vidimo tko je sve osvajao nagrade, možemo biti ponosni na pozicioniranje ove akcije, jer laureati su, između ostalih, bili Luka Modrić, Eduardo da Silva, Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, Dani Olmo, Bruno Petković, Arijan Ademi, Marko Livaja... Dakle igrači koji su ostvarili velike igračke karijere, a mnogi od njih stigli i do svjetske razine.

Tijekom ovih godina imali smo prilike uživati i u najvećim rezultatskim uspjesima, poglavito mislimo na nastupe hrvatske reprezentacije koja je u ljeto 2018. godine stigla do svjetskog srebra, a krajem prošle godine i do svjetske bronce.

I baš zbog tog SP-a u Katru, zbog čega nam sada nije nimalo žao, morali smo prolongirati akciju jer su igrači već dan nakon okončanja ligaškog kola otputovali na pripremni mini ciklus u Saudijsku Arabiju, stoga nije imalo smisla dodatno ih opterećivati. Ujedno smo se potajno nadali da bi nastup na SP-u mogao biti razlog za još jedno nogometno okupljanje prije nastavka sezone u domaćem natjecanju, a ono iz godine u godinu biva sve izjednačenije, uzbudljivije, napetije...

Ponosnim nas čini i podatak da je u Katru izbornik Dalić imao čak šest igrača iz SuperSport Hrvatske nogometne lige. I ne samo da ih je imao, već ih je i koristio, a osim golmana Ivice Ivušića, ostali su imali itekako važne uloge na putu do svjetske bronce.

Što se samog natjecanja tiče, Dinamo je u proljetnom dijelu sezone 2021./22. vodio 'mrtvu trku' s Hajdukom, ali i pred kraj sezone angažirao Antu Čačića, trenera koji je s Modrima uspio stići do petog uzastopnog naslova, odnosno 16. u zadnjih 17 sezona. Hajduk je pak u finalu kupa pobijedio Rijeku te svojim navijačima ipak priuštio osvajanje trofeja.

Zahvaljujući tom naslovu prvaka Dinamo je dobio priliku boriti se i za mjesto među nogometnom elitom, što mu je i uspjelo nakon što je u play-offu izbacio norveški Bodo/Glimt. I onda je senzacionalno pobijedio Chelsea u prvom kolu, ali i u ostalima bio vrlo konkurentan. Na veliku žalost navijača Modrih, do prolaska skupine ipak nije uspio doći. Ostali hrvatski predstavnici u europskim natjecanjima (Hajduk, Osijek, Rijeka) zapeli su već u kvalifikacijama.

  • +12
Dosadašnji pobjednici akcije Kapetani biraju najboljeg igrača HNL-a Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš / CROPIX

Reprezentacija je pak u lipanjskom, a potom i rujanskom dijelu Lige nacija ostvarila plasman na Final Four tog natjecanja, ali i promovirala igrače iz HNL-a u reprezentativce.

Kao i prethodnih 19 godina, tportal će proglasiti najboljeg igrača SuperSport Hrvatske nogometne lige, a izabrat će ga kapetani naših prvoligaša po jednostavnom ključu: nominirani igrači za prvo mjesto dobivaju deset bodova, za drugo osam, za treće šest itd. Na kraju se bodovi zbrajaju, a pobjednik je naravno onaj tko prikupi najviše bodova.

Ako dva ili više igrača imaju isti broj bodova, onda se gleda tko je imao više prvih mjesta ili mjesta s višim plasmanom. S izborom krećemo od srijede 11. siječnja, a pobjednika ćemo znati u petak 20. siječnja.

  • +8
Marko Livaja prima nagradu Kapetani biraju Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

'Mislim da možemo i moramo biti ponosni na našu ligu, jer iako iz ljeta u ljeto odlaze ponajbolji igrači, klubovi uspijevaju stvarati nove zvijezde i buduće reprezentativce. Osim toga, sada je konkurencija u domaćem prvenstvu još jača, prije svih tu mislim na Osijek i Hajduk, pa se povećava broj klubova spremnih ugroziti Dinamo. Ono što daje vrijednost ovom izboru jest žiri, odnosno to što najboljeg biraju sami igrači. I znamo da je laureatima nagrada jako draga jer će je dobiti od igrača s kojima se susreću tijekom igre, ali na suprotnim stranama', rekao je Silvijo Škrlec, novinar tportala i idejni začetnik ove akcije koja je postala jedan od najprestižnijih izbora za najboljeg nogometaša domaćeg nogometnog natjecanja, dodavši:

'Nakon četiri godine, u kojima su dominirali igrači Rijeke, došlo je vrijeme četverogodišnje dominacije Dinamovih igrača. Godine 2021. najboljim je izabran Marko Livaja, čijim se povratkom na Poljud rasplamsala nada među navijačima Bilih. Sada je u Hajduk stigao i Ivan Leko, također ljubimac Torcide, što bi mogao biti dodatni poticaj ambicijama Splićana. Šteta je jedino što su s Poljuda otišli mladi igrači, poput Marina Ljubičića i Stipe Biuka. U ovom izboru vidjet ćemo kako će igrači honorirati Livajine igre, odnosno hoće li možda u prvi plan ipak iskočiti netko od dinamovaca, poput golmana Dominika Livakovića, Brune Petkovića i Mislava Oršića. Ili čak Josipa Mišića, kojeg su mnogi vidjeli na Dalićevom popisu. Ne smijemo zaboraviti ni Diona Drenu Belju, Osijekovog napadača koji se afirmirao u dresu Istre, a sada slovi kao najveći kapital slavonskog prvoligaša. U svakom slučaju, kapetanima neće biti jednostavno, ali sigurno će opet pobijediti - najbolji'.

U srijedu, 11. siječnja bira kapetan Gorice Jurica Pršir.

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Svi dosadašnji pobjednici

  • 2003. Niko Kranjčar (Dinamo)
  • 2004. Tomislav Erceg (Rijeka)
  • 2005. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2006. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2007. Luka Modrić (Dinamo)
  • 2008. Mario Mandžukić (Dinamo)
  • 2009. Ermin Zec (Šibenik)
  • 2010. Sammir (Dinamo)
  • 2011. Ivan Santini (Zadar)
  • 2012. Sammir (Dinamo)
  • 2013. Leon Benko (Rijeka)
  • 2014. Andrej Kramarić (Rijeka)
  • 2015. Marin Tomasov (Rijeka)
  • 2016. Franko Andrijašević (Rijeka)
  • 2017. El Arabi Hilal Soudani (Dinamo)
  • 2018. Daniel Olmo Carvajal (Dinamo)
  • 2019. Bruno Petković (Dinamo)
  • 2020. Arijan Ademi (Dinamo)
  • 2021. Marko Livaja (Hajduk)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal