pRVACI EUROPE

Ni Real Madrid, ni Barça, ni Atlético; evo kluba s najviše igrača u zlatnoj Španjolskoj

19.07.2024 u 09:03

Bionic
Reading

Španjolska reprezentacija dominirala je Europskim prvenstvom u Njemačkoj; prošle nedjelje u finalu je pobijedila Englesku (2:1) i zasluženo osvojila svoj četvrti kontinentalni naslov. Poseban obol ovoj reprezentaciji dali su baskijski igrači, a Real Sociedad imao ih je čak pet, najviše od bilo kojeg kluba

Euro 2024. je gotov; Španjolska je prvak Europe i svi se slažu da je zasluženo osvojila rekordnu četvrtu kontinentalnu krunu. Momčad Luisa de la Fuentea dominirala je turnirom od početka do kraja i uči će u povijest kao jedna od najboljih pobjedničkih momčadi na velikom natjecanju ikad.

Ono što ovu novu Španjolsku razlikuje od prve zlatne generacije, koja je od 2008. do 2012. redom osvojila dva Eura i jedno Svjetsko prvenstvo, jest činjenica da više ne dominiraju igrači Barcelone i Real Madrida. Štoviše, ako postoji jedna dominantna sila iza ove Furije, onda su to baskijski igrači.

  • +26
Španjolska - Engleska, finale Eura (14.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Naime, ni Real Madrid ni Barcelona ni Atlético nisu imali najviše igrača u reprezentaciji koja je osvojila europsku titulu. Riječ je o Real Sociedadu, koji je imao pet reprezentativaca. Riječ je o golmanu Alexu Remiru, stoperu Robinu Le Normandu, centralnim veznim Martinu Zubimendiju i Mikelu Merinu te napadaču Mikelu Oyarzabalu.

Kada tu još dodamo igrače Athletic Bilbaoa: prvog golmana Unaija Simona te jednog od najboljih igrača turnira Nica Williamsa, jasno je koliko su Baski bili bitni za ovu reprezentaciju. Od Sociedadovih igrača, samo golman Remiro nije zaigrao u Njemačkoj; Zubimendi je odigrao sjajno protiv Albanije, a onda u finalu promijenio utakmicu u drugom poluvremenu. Le Normand je bio ključan u obrani sa svojim iskakanjem iz linija, Merino je odlučio četvrtfinale protiv Njemačke, a Oyarzabal finale protiv Engleske.