psk_2

Ali ne u Englesku

Sprema se ludi doček. Španjolci poručili Englezima: Nogomet se stvarno vraća kući

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 15.07.2024 13:02
  • Objavljeno 15.07.2024 u 13:02
Bionic
Reading

Španjolska se priprema dočekati svoje europske nogometne prvake, koji se vraćaju u domovinu u ponedjeljak, u euforiji pobjede u finalu protiv Engleske, ponovno okupane u oceanu žaljenja za izgubljenim naslovom

La Roja se atraktivnom i uzbudljivom igrom sa svih sedam pobjeda vratila na krov kontinenta i postala prva reprezentacija koja je osvojila četvrti europski naslov nakon krunidbe 1964., 2008. i 2012. godine.

'Trenutno još ne shvaćamo što smo učinili. Vratit ćemo se u Španjolsku i moći ćemo živjeti ovo iskustvo s navijačima, i zahvaliti im za ljubav i toplinu koju su nam dali', kazao je Nico Williams, prvi strijelac u finalu u Berlinu.

Tisuće obožavatelja produžit će zabavu koju su već pokrenuli u nedjelju navečer, preplavivši ulice Barcelone, Pamplone i Bilbaoa zvukovima rogova i koncertima sa zviždaljkama.

Ceremonija dočeka prvaka je planirana od 19.30 sati u Madridu. 'Nepobjediva armada', stoji na naslovnici sportskog dnevnika Marca, koji na kraju 'nezaboravne utakmice' pozdravlja 'Četvrto europsko čudo'.

'Španjolska selekcija može gledati svakoga s visine. Dvanaest godina kasnije, nogomet se vraća kući, ne u Englesku, nego u Španjolsku', tvrdi list u kolumni.

'Opet kraljevi Europe!', također uzvikuje konkurentski, As, na svojoj web stranici.

'Tijekom cijelog natjecanja tim Luisa de la Fuentea izbjegavao je prepreke, koliko god bile visoke, koje su im postavljale velike nacije poput Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske i Engleske. S daškom magije koja je zavela cijelu zemlju, ujedinjena iza svoje reprezentacije izvan podjela između regija i političkih napetosti koje su uzburkavale zemlju mjesecima', donosi As.

Engleska se ponovno probudila s mamurlukom, osupnuta novim porazom u finalu, tri godine nakon poraza u finalu na Wembleyu protiv Italije na jedanaesterce.

'Engleska ponovno nije uspjela u finalu. Bol se nastavlja', napisao je Daily Telegraph. 'San je gotov', naslov je u Mirroru, dok Daily Mailn govori o 'slomljenom srcu' iznad očajnog lica Judea Bellinghama.

Engleska ipak traži i utjehu, ima mladu momčad u nastajanju s 21-godišnjim fenomenom, Bellinghamom, Kobbie Mainoom, Bukayo Sakom i Coleom Palmerom, te ima sve razloge za nadu koja će se morati gajiti od sada do Svjetskog prvenstva 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku i EURA 2028, kojemu je Engleska suorganizirator sa Škotskom, Walesom, Sjevernom Irskom i Irskom.

  • +26
Španjolska - Englesku, finale Eura (14.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

'Bez sumnje, Engleska ima sjajne mlade igrače, a čak su i oni mlađi stekli sjajno turnirsko iskustvo', rekao je Gareth Southgate. 'Mnogi od ovih igrača će i dalje biti ovdje za dvije, četiri, šest ili osam godina.'

Sljedećih će dana javnost zabrinjavati neizvjesnost oko budućnosti izbornika s ugovorom do prosinca, koji u nedjelju nije želio objaviti odluku.

'Moram voditi razgovore s važnim ljudima i očito ne mogu o tome prije javno govoriti', kazao je Southgate.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal