SAMO ZA TPORTAL

Novi hrvatski reprezentativac otkrio nam tko mu je idol i što misli o Livaji

24.09.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Ivica Olić osjetio je potrebu te za dvije važne kvalifikacijske utakmice U-21 reprezentacije, protiv Andore i Grče, poziv je uputio i 20-godišnjem Matiji Barziću Gutierrezu, igraču Elchea čiji je otac rođen u Splitu, a majka Španjolka

Matija Barzić Gutierrez rođen je u Madridu 31. svibnja 2004. godine. Tata Mate je Splićanin kojeg je život nosio raznim morima pa ga privremeno skrasio u Londonu, u kojem je upoznao Španjolku Palomu, buduću suprugu s kojom se nakon dva mjeseca boravka u Splitu 1998. godine preselio u njezin rodni grad Madrid.

O Matiji Barziću Gutierezzu pisali smo još kada je imao 17 godina. Nosio je Barzić tada dres madridskog Atletica i maštao o igranju za Hrvatsku.

U to je vrijeme bio član juniorske momčadi madridskog Atletica, a za svoje igre dobivao je komplimente i od legendi kluba.

Na njegove prve nogometne korake podsjetio je tata Mate, veliki hajdukovac koji je ljubav prema nogometu, ali i splitskom klubu prenio na sina.

'Sjećam se da smo 2012. godine došli u Atleticov kamp. Matija je došao u dresu s Modrićevim prezimenom i brojem 14 na leđima. I odmah su nam rekli da ostane', prisjetio se ponosni tata Mate.

Nije valjda došao u Realovom dresu?

'Ha, ha.. Ni govora. Valjda ga ne bi ni pustili u njemu u kamp. Šalim se. Ne, došao je u hrvatskom dresu, ali koji sam ja kasnije pospremio. Naime, kako sam radio u jednom hotelu, u kojem je te godine odsjeo Tottenham i Modrić je bio igrač Spursa, a s njim su bili i Stipe Pletikosa i Vedran Ćorluka te veliki gospodin Niko Kranjčar, onda su se svi potpisali na taj dres, tako da on ima posebno mjesto za nas'.

Svojim igrama Matia, koji uz očevo ima i mamimo prezime, 2019. godine zaslužio je poziv tadašnjeg izbornika U-17 reprezentacije Tomislava Rukavine te je igrao tri utakmice za U-16 selekciju Hrvatske u ljetnom kampu HNS-a u Osijeku.

'Sjećam se da smo kao kadeti igrali protiv juniorskih prvaka Hrvatske, Osijeka, i da smo izvukli 0:0. Naravno, taj mi je poziv bio velik motiv za daljnji rad', otkrio nam je tada Matia.

Nego, kada već spominjemo hrvatske nogometaše, koji vam se najviše sviđa? Ili tko vam je idol?

'Mateo Kovačić mi je odličan. Obožavam ga gledati jer igramo na istoj poziciji. Također, jako mi se sviđa Marko Livaja, ipak je prvi igrač kluba za koji navija moj tata (ha, ha). Naravno, od svjetskih igrača broj jedan mi je Lionel Messi'.

U međuvremenu, Matia je trenirao i s A momčadi Atletica, pa nam je otkrio kako je bilo trenirati s Diegom Simeoneom, odnosno je li strog i argonatna, kako ponekad djeluje.

'Sasvim suprotno. On je takav, temperamentan, sudjeluje u igri, stalno sugerira... Ali na treningu je puno drugačiji. Eto, nama je nakon tih treninga svaki put prišao i zahvalio što smo došli.'

Svoj nogometni put ove sezone nastavio je 'trasirati' kroz momčad Elchea, kluba iz španjolske druge lige. I to je bio potez koji mu je donio jako puno dobroga. Jer igra seniorski nogomet, a sada je dogurao i do hrvatske U-21 reprezentacije.

Više informacija pronađite OVDJE.