EKSKLUZIVNO

Novi 'mali Vatreni': Hajduk? Mora vjerovati da može do naslova, a on odskače od svih

25.09.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Novo ime na Olićevu popisu hrvatske U-21 reprezentacije jest ono 20-godišnjeg Matije Barzića Gutierreza, igrača koji je nogometno školovanje odradio u Atleticu. Sada je nogometaš španjolskog drugoligaša Elchea, u kojem skuplja prve seniorske minute

Iako smo o ovom igraču pisali još 2021. godine, odnosno dok je kao 17-godišnjak igrao za juniore Atletica, ulazak u seniore kluba koji je nekad bio član i najjačeg ranga španjolskog nogometa privukao je pozornost ljudi iz Hrvatskog nogometnog saveza te je Matia Barzić Gutierrez dobio poziv da u dresu zemlje svoga oca pokaže što umije i zna.

'Radi se o tehnički sjajnom igraču kojeg sam gledao nekoliko puta i koji je u omladinskoj školi igrao na poziciji zadnjeg veznog. Ali kada u Španjolskoj izrasteš preko 187 centimetara, onda te spuste na poziciju stopera. Prošao je Atleticovu školu nogometa i vjerujem da u budućnosti možemo puno očekivati od njega', rekao je tehnički direktor A i U-21 reprezentacija Stipe Pletikosa.

Inače, Matijin otac Mate je Splićanin kojeg je život nosio raznim morima pa ga privremeno skrasio u Londonu, u kojem je upoznao Španjolku Palomu, buduću suprugu s kojom se nakon dva mjeseca boravka u Splitu 1998. godine preselio u njezin rodni grad Madrid.

Ondje su im se rodila djeca, Matia i mlađa kći Violeta, danas 15-godišnjakinja koja se bavi košarkom. No dalmatinski geni i očeva ljubav prema nogometu bili su okidač za to da se i Matia zaljubi u nogomet.

Na njegove prve nogometne korake podsjetio je tata Mate, veliki hajdukovac koji je ljubav prema nogometu, ali i splitskom klubu prenio na sina.

'Sjećam se da smo 2012. godine došli u Atleticov kamp. Matia je došao u dresu s Modrićevim prezimenom i brojem 14 na leđima. I odmah su nam rekli da ostane', prisjetio se ponosni tata Mate.

Ovih dana, kada je Matiji stigao poziv u U-21 reprezentaciju, Mate boravi na Visu i uređuje djedovinu, ali pun sreće je rekao: 'Matia čeka da ga nazovete.' Nismo htjeli smetati jer znamo da za intervju treba dozvolu kluba, pa se javio kada ju je dobio.

'A što da vam kažem, sretan sam. Presretan. Ovo mi je ispunjenje sna', rekao nam je na hrvatskom, ali uz španjolski naglasak i dalmatinski dijalekt.

Imat ćete priliku upoznati Ivicu Olića, ali i Niku Kranjčara, kojeg je vaš otac davno susreo, još dok je on nosio dres Tottenhama.

'Joj, da, ima tata kod kuće taj dres, na kojem su potpisi i Modrića, i Pletikose, i Ćorluke i Kranjčara. Naravno, sretan sam, jer kad sam bio dijete, gledao sam ih na TV-u, a sad ću učiti od njih i biti na terenu pokraj tako velikih imena.'

Osim Olića i Kranjčara, upoznat ćete mlade hrvatske reprezentativce koji igraju ili su igrali za Hajduk, poput Vuškovića, Prpića, Hrgovića i Ljubičića.

'Za sve njih sam čuo, ali i gledao ih dok su igrali za Hajduk, posebice u sezoni u kojoj su dogurali do finala Lige prvaka za mlade.'

Kako prolazi adaptacija u Elcheu, s obzirom na to da vam je ovo prva seniorska sezona?

'Pa mislim da mi dobro ide. Došao sam u veliki klub, iskusnu momčad, jer u mojoj liniji ima dosta 30-godišnjaka, od kojih također puno učim. Naravno, pokraj njih se teško izboriti za priliku, ali od šest prvenstvenih utakmica, u njih pet sam i igrao. Tako da mogu reći da sam jako sretan i zadovoljan.'

U tom je klubu svojevremeno igrao i bivši hajdukovac Mario Pašalić.

'Znam, naravno. Jer kada sam igrao nogomet na PlayStationu, uvijek sam imao Pašalića u momčadi. I kada sam došao, svi su mi rekli da ga se rado sjećaju. Očito je i kod njih ostavio jako dobar dojam.'

Puno vas pitamo o Hajduku, jer znamo da ste poput oca navijač Bilih. Može li Gattuso donijeti toliko željeni naslov, jer vidimo da je Dinamo sada malo posustao?

'Daleko je do kraja, ali vjerovati se mora. Osim toga, Hajduk ima dobru momčad s nekoliko sjajnih igrača, prije svih tu mislim na Marka Livaju.'

Vjerojatno biste u tu grupu svrstali i Ivana Rakitića, kojeg ste upoznali kroz španjolski nogomet?

'Ma on je klasa za sebe. Odskače od ostalih, po mom mišljenju možda je i ključni igrač Hajduka, uz kojeg i Livaja izgleda još bolje. On je neprocjenjiva vrijednost Hajduka.'

Znamo da ste kao dijete bili na nekoliko utakmica na Poljudu. Jeste li bili u posljednje vrijeme?

'Nisam, jer već dvije godine nisam bio ni u Splitu. Imam puno obaveza oko nogometa, tako da jednostavno nismo uspjeli doći u posjet tatinoj obitelji', rekao je Barzić Gutierrez te bi, ako se kockice budu slagale onako kako mašta, jednog dana mogao doći do Splita i kao hrvatski A reprezentativac.

Inače, da je riječ o velikom potencijalu, potvrđuje to što se već sada vode pregovori oko produženja njegova ugovora s Elcheom, za koji je vezan do 30. lipnja 2025. godine.