Euro 2024.

Od Palerma do Leipziga: Hrvatska i Italija u novom povijesnom dvoboju

20.06.2024 u 11:25

Bionic
Reading

U susretu posljednjeg. 3. kola kvalifikacijske skupine Eura 2024., koji će odlučivati o konačnom poretku, Hrvatska se 24. lipnja u Leipzigu sastaje sa svojim 'omiljenim klijentom' – Italijom!

Nakon blijedih partija, pogotovo u porazu od Španjolske s uvjerljivih 0:3 te nesretnog remija s Albanijom (2:2) i primljenog pogotka u sudačkoj nadoknadi, sve je jasno: Hrvatska mora pobijediti 'Azzurre' za prolaz u osminu finala! Svaki drugačiji ishod značit se eliminaciju s turnira. Unatoč svim problemima koje smo dosad imali na Euru, postoji i – ohrabrujući podatak.

Bit će ovo, naime, jubilarni, deseti međusobni ogled s 'Azzurrima' od kojih još nikada nismo izgubili, uz bilancu od 3 pobjede i 6 remija! Ako postoji ijedna selekcija, ne samo u Europi i nego i u svjetskim razmjerima, koja je prava 'crna mačka' za četverostruke svjetske prvake, onda je to nesumnjivo – Hrvatska!

Već prvi, baš povijesni, okršaj 'Vatrenih' i 'Azzurra' jasno je najavio tko će biti dominantan! Iako su prošla puna tri desetljeća, ostao je zapamćen kao jedan od epskih trijumfa Hrvatske, pogotovo jer se dogodio u našem prvom kvalifikacijskom ciklusu za veliko natjecanje, plasman na Euro 1996. Uglavnom, izabranici Miroslava Blaževića i Tomislava Ivića sastali su se s Italijom te 1994. godine na, u svakom smislu, vrućem terenu u Palermu i odigrali maestralnu partiju. Junak našeg trijumfa od 2:1 protiv domaćina - koje je na klupi vodio Arrigo Sacchi, a na terenu Roberto Baggio – bio je dvostruki strijelac Davor Šuker. Naš golgeter svladao je Pagliucu u 32. i 57. minuti, uzalud je Italija smanjila u 89. minuti preko Dina Baggia. Ovaj trijumf imao je ogroman odjek u svijetu, koji je zapravo tek tada 'upoznao' Hrvatsku kao novu snagu na nogometnoj mapi!

Taj uspjeh nam je trasirao put prema prvom nastupu na Euru, stoga nam je u drugom meču, odigranom u paklenom ozračju Poljuda, bio sasvim prihvatljiv i dovoljan remi – 1:1. Gosti su poveli golom Albertinija (29.), ali je, tko bi drugi nego Šuker iz jedanaesterca (48.) nadoknadio naš minimalni zaostatak. Iako je taj meč završio podjelom bodova, za nas je praktično značio kao pobjeda u završnom poretku skupine.

Novu sretnu epizodu ispisali smo na za nas neuspješnom Svjetskom prvenstvu 2002., gdje smo eliminirani u skupini iako smo nadmašili glavnog rivala, Italiju, ponovo s 2:1 u japanskoj Kashimi. Kad je Vieri (55.) donio prednost 'Azzurrima' izgledalo je da ćemo posrnuti, ali 'Vatreni' su ponovo matirali velikog suparnika i to brzopotezno, u samo tri minute: Olić (73.) je izjednačio, a Rapaić (76.) matirao Buffona za veliki trijumf. Nažalost, ta pobjeda nije iskorištena, jer smo ispali zbog poraza od Meksika i Ekvadora.

Svakako se vrijedi podsjetiti i sljedeće pobjede Hrvatske nad Italijom, koja je doduše bila u prijateljskom susretu, ali ima poseban značaj: naime, nadmašili smo ih kao gosti u Livornu 2006., u njihovom prvom nastupu nepuna dva mjeseca nakon što su u Njemačkoj postali svjetski prvaci! Eduardo Da Silva (28. minuta) i Luka Modrić (42.) pokazali su šampionima tada u toskanskoj luci da i od svjetskih prvaka ima netko – bolji!

Zanimljiv je podatak da smo se nakon tog trijumfa u Livornu još triput sreli s Talijanima i sva tri ogleda su završila identičnim rezultatom – 1:1!

Ždrijeb nas je ponovo spojio u kvalifikacijskoj skupini na Euru 2012. godine, u izjednačenoj bitci u poljskom Poznanu podijeljen je bodovni plijen. Pirlo (39.) je otvorio nadu Talijanima da će napokon svladati Hrvatsku, ali ju je doslovno 'ugasio' Mario Mandžukić (72.) i tako još više produbio njihov 'kompleks' prema Hrvatskoj.

Već viđeni scenarij još dvaput je 'repriziran' u kvalifikacijskoj skupini za plasman na Euro 2016. godine. Novi sudar smo imali na legendarnom San Siru u Milanu, gdje je Hrvatska doslovno dominirala. Istina, ponovo smo se našli u rezultatskom zaostatku golom Candreve (11.), ali je odmah potom, u 15. minuti poravnao Ivan Perišić. Većim tijekom meča smo bili nadmoćan rival i nije pretjerano reći da je Italija tada imala više razloga za zadovoljstvo konačnim omjerom. Toliko smo bili bolji da nas nije omeo ni izlazak Modrića zbog ozljede već nakon pola sata igre...

Konačno, zadnji 'rendez vous' s Italijom zbio se opet na Poljudu, ali ovog puta u drugačijoj atmosferi, jer smo zbog kazne bili domaćini pred praznim tribinama 2015. godine. Mandžukić je opet bio fatalan za svog budućeg suigrača u Juventusu, Buffona, svladao ga u 11. minuti, ali je Italiju od poraza spasio isti protagonist kao u Milanu, Candreva, i to s bijele točke u 36. minuti. Kako je i jednima i drugima po bod bio sasvim OK za prolaz skupine, završilo je tim 'miroljubivim' ishodom.

Uglavnom, čeka nas taj 10. susret s Italijom, u vjeri da ćemo ponovo – igrati kao prvaci i produžiti impresivnu seriju protiv susjeda, nogometne velesile, dakako, uz znanu poruku: Ciao ragazzi, vidimo se na terenu!

Prije izlaska na teren iskoristite priliku u PSK kladionici uz promociju 'Kuća časti 5+1'! U vremenu do 21. srpnja, odigrajte pet listića u pet različitih dana i vaša šesta oklada je na kuću. Uz besplatne oklade od 3 ili 10 eura, uživajte u uzbudljivom praćenju sportskih događaja. Uz PSK igrajte kao prvaci, a više o promociji pogledajte ovdje.

sve osim nogometa

Učitavanje...