konferncijska liga

Olympiakos zabio u 116. minuti i osvojio Konferencijsku ligu

29.05.2024 u 23:59

Bionic
Reading

Nogometaši grčkog Olympiakosa osvajači su Konferencijske lige. U finalu su slavili 1-0 u produžetku protiv Fiorentine na stadionu AEK-a u Ateni. Gol za prvi europski trofej jedne grčke momčadi postigao je marokanski napadač Ayoub El Kaabi u 116. minuti

Olympiakosu je to bio prvi finale bilo kojeg europskog klupskog natjecanja, dok je Fiorentina doživjela peti poraz u svom šestom finalu te drugi zaredom u Konferencijskoj ligi, s obzirom na to da su "Viole" i prošle godine dogurale do finala najmlađeg Uefinog natjecanja, ali ih je u tom dvoboju nadigrao londonski West Ham United.

U osnovnih 90 minuta nije to bila osobito uzbudljiva i prilikama bogata utakmica. Prva je zaprijetila grčka momčad već u 4. minuti, kad je Daniel Podence nakon solo akcije pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Fiorentinin golman Pietro Terracciano odličnom reakcijom spriječio gol.

Fiorentina je uspjela u 9. minuti postići gol, ali je opravdano poništen zbog zaleđa. Loptu je u mrežu poslao Nikola Milenković, ali je za korak bio ispred zadnjeg obrambenog igrača Olympiakosa.

Ponovno su "Viole" zaprijetili u 21. minuti. Giacomo Bonaventura je bio u odličnoj poziciji, u srcu kaznenog prostora, ali je njegov udarac bio slab pa je golman pirejske momčadi Konstantinos Tzolakis lakoćom pokupio loptu.

U 25. minuti je Podence ponovno pokazao kvalitetu svog udarca. Pokušao je izravno iz kuta poslati loptu u mrežu, ali se Terracciano nije dao iznenaditi.

U drugom poluvremenu je Fiorentina imala najbolju priliku u 69. minuti. Izigrana je obrana Olympiakosa i Cristian Kouame je ostao sam pred golom. No, njegov je šut bio mlak pa je Tzolakis uspio obraniti i sačuvati svoju mrežu.

Olympiakos je najbliže golu bio u 80. minuti. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca najviši je u skoku bio Vicente Iborra, ali je glavom poslao loptu malo pokraj vratnice.

U prvom dijelu produžetka bio je primjetan pad u igri talijanske momčadi. Grci su to umalo uspjeli iskoristiti u 96. minuti. Odllično si je na rubu kaznenog prostora Stevan Jovetić otvorio prostor za udarac. Gađao je donji lijevi kut gola Fiorentine, ali se odličnom obranom iskazao Terracciano.

  • +9
Olympiakos - Fiorentina, Finale Konferencijske lige (29.5.2024.) Izvor: EPA / Autor: ACHILLEAS CHIRAS

Obećavajuću akciju izvela je Fiorentina u 110. minuti, ali završni udarac Jonathana Ikonea iz kaznenog prostora nije bio dovoljno snažan pa je Tzolakis lakoćom došao do još jedne obrane.

Kad se već činilo da će o peharu odlučivati raspucavanje s 11 metara, Olympiakos je došao do gola za trofej, a junak momčadi iz Pireja postao je Ayoub El Kaabi.

Odlično se Marokanac ubacio ispred braniča Fiorentine i u padu glavom poslao loptu u mrežu. Ipak, slavlje je poremetila provjera situacije u VAR sobi, da bi novi delirij među navijačima grčke momčadi nastupio kad je gol potvrđen.

Trener Olympiakosa Jose Luis Mendilibar je u godinu dana osvojio svoj drugi europski trofej. Prošle godine je Sevillu odveo do još jednog naslova u Europskoj ligi, a nakon što je napustio Andaluziju i došao u Pirej, odveo je Olympiakos do prvog trijumfa u europskim natjecanjima. Grci su ovim trofejom zaradili i ulaznicu u grupnu fazu Europske lige za sljedeću sezonu.

S druge strane, trener Fiorentine Vincenzo Italiano se oprostio od kluba još jednim tijesnim porazom u finalu Konferencijske lige.

Konferencijska liga, finale

OLYMPIAKOS - FIORENTINA 1-0 (0-0, 0-0)

  • Atena, stadion AEK-a
  • Gledatelja: 26.842
  • Sudac: Artur Soares Dias (Portugal).
  • Strijelac: 1-0 Ayoub El Kaabi (116.)
  • Olympiakos: Tzolakis - Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (od 91. Quini) - Hezze, Iborra -Podence (od 106. Masouras), Chiquinho (od 78. Horta), Fortounis (od 72. Jovetić) - El Kaabi
  • Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenković, Quarta, Biraghi (od 106. Ranieri) - Arthur (od 74. Duncan), Mandragora - Gonzalez (od 106. Beltran), Bonaventura (od 82. Barak), Kouame (od 82. Ikone) - Belotti (od 59. Nzola)
  • Žuti kartoni: Podence, Jovetić, El Kaabi (Olympiakos); Quarta, Biraghi, Kouame (Fiorentina)
sve osim nogometa

Učitavanje...