NOVI BOMBARDER

Oprez izborniče Kovač! Talijani izmislili svog Mandžukića

10.09.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Talijansku je klupu od Cesearea Prandellija preuzeo Antonio Conte i odmah u reprezentaciju uvrstio nekoliko novih igrača. Prvi se istaknuo napadač Simone Zaza, koji je impresionirao igrom protiv Norveške i Nizozemske

Duga je tradicija kvalitetnih, stasitih i jakih talijanskih napadača, koji su svoje ime na nogometnu kartu Europe upisali za današnje standarde relativno kasno. Slično kao i primjerice Bobo Vieri ili Luca Toni prije njega, Simone Zaza ima 23 godine i dosad nije igrao zapaženiju ulogu u talijanskom nogometu, sve do prethodne sezone, kada je za Sassuolo postigao u prvenstvu devet pogodaka. Iako sama brojka nije impresivna, Zaza doprinosi momčadi puno više od samih golova, a to je vjerojatno i glavni razlog zašto ga je Conte pozvao u reprezentaciju. On je napadač radnik, igrač koji svojom energijom vuče suigrače prema naprijed.

Potvrdio je to ovaj stasiti napadač u posljednje dvije utakmice talijanske reprezentacije, kada ga je Antonio Conte odmah gurnuo u vatru protiv Nizozemske i Norveške. Zaza je, slobodno rečeno, talijanska verzija Marija Mandžukića, gotovo 190 centimetara visok napadač, koji je dobar u završnici, odličan glavom, ali pritom iznimno hrabar te voljan odrađivati i prljave obrambene poslove. Jedan je od onih koji zna podijeliti 'batine' obrambenim igračima, te fizički se nametnuti i vrlo jakim braničima.

Protiv Nizozemske je izborio 11-erac i crveni karton, te cijelu utakmicu mučio protivničke braniče, da bi protiv Norveške vrlo vjerojatno bio najbolji čovjek na terenu svoje momčadi. Slično kao i Mandžukić, igrač je od kojeg kreće visoki presing njegove momčadi, a također slično kao i naš reprezentativac, zna imati problema s disciplinom, pa je jedini napadač koji je prošle sezone u prvenstvu skupio 10 žutih kartona. Uz Marija Balotellija, naravno...


Nije slučajno da je ovoga ljeta Sassuolo, klub koji očito ove sezone ima relativno visoke ambicije u prvenstvu otkupio polovicu njegovog ugovora od Juventusa za vrlo visokih 7,5 milijuna eura. No, cijena mu je na europskom tržištu, nakon dvije odlične utakmice u dresu reprezentacije višestruko narasla pa bi ovo mogao biti vrlo dobar posao kluba za kojeg igra Šime Vrsaljko.

Ako je Prandellijeva Italija krenula tragom Španjolske, Conteova je napravila zaokret. I baš bi Zaza mogao biti simbol te promjene. To više nije tiki-taka, to je, 'hajdučkim rječnikom', trka-taka.

Imena koja su bila u sastavu protiv Norveške poput Zaze, Immobilea, Darmiana, Astorija, De Sciglija, Florenzija ili Giaccherinija neće probuditi respekt gotovo kod nikoga, ali talijanski stil i način kako su došli do pobjede hoće. Ovo je iznimno agresivna i brza reprezentacija koja niti na trenutak ne popušta u pritisku na protivničke linije, a sve počinje s 'talijanskim Mandžukićem', koji se odaziva na ime Simone Zaza.

Naša reprezentacija i izbornik Kovač mogli su dobro proučiti Talijane u posljednje dvije utakmice. Lijeka za takav stil igre ima, samo se treba adekvatno 'ubrizgati na terenu'.