'NACIJA ĆE ZASTATI'

Osvojio povijesno zlato pa država proglasila praznik zbog njega

  • A.H./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2024 11:04
  • Objavljeno 09.08.2024 u 11:03
Bionic
Reading

Predsjednik Bocvane proglasio je petak poslijepodne državnim praznikom kako bi proslavio osvajanje prve zlatne olimpijske medalje koju je zemlji donio Letsile Tebogo pobjedom u sprintu na 200 metara u Parizu.

Tebogo je iza sebe ostavio američke sprintere Kennyja Bednareka i Noaha Lylesa i osvojio prvi naslov za Afriku na 200 metara i postao peti najbrži čovjek u povijesti na toj udaljenosti.

Mladi sprinter (21) je nosio sprinterice na kojima je dao napisati datum rođenja svoje majke koja je umrla u svibnju, rekavši da ju je nosio sa sobom.

'Njegova ekselencija predsjednik Masisi želi izjaviti da, u ime svih građana, plješće Letsile i neprestano zahvaljuje njegovoj pokojnoj majci', napisao je predsjednik Mokgweetsi Masisi u izjavi objavljenoj na X.

Masisi je rekao da Letsileovo postignuće 'zaslužuje da nacija zastane i proslavi ga na jedinstven, primjeren i odgovoran način koji će biti urezan u anale povijesti Republike'.

Masisi je u četvrtak objavio da mu je glas 'potpuno nestao' od ohrabrivanja na televiziji dok je gledao kako Tebogo juriša do pobjede za 19,46 sekundi.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal