KREĆE MAXTV PRVA LIGA

Pet stvari koje može donijeti 'liga 10'

12.07.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Kad bismo stali nabrajati, domaćoj MAXtv Prvoj ligi bismo lako pronašli bezbroj mana. No uz sve realne nedostatke, postoje i razlozi za optimizam te nadu u napredak i povećano zanimanje pratitelja nogometa

Evo što smo mi izdvojili kao pozitivno uoči početka 23. po redu sezone MAXtv Prve lige koja počinje danas...

Sve ove utakmice možete uživo pratiti na kanalima Arenasport ili putem PPV usluge, a ako niste korisnik MAXtv-a, utakmicu možete pogledati i preko 'pay per view' online servisa match.tportal.hr

1. Igrači koje vrijedi vidjeti
Halilović, Kouassi, Milić, Rebić, Pjaca, Čanađija i još gomila tinejdžera koji se polako profiliraju ili će iskočiti tijekom ove sezone – primjerice, 18-godišnji nigerijski napadač Goodness Ajayi izgledao je impresivno u pripremnim utakmicama Rijeke i on bio lako mogao biti jedan od tih.

Onda su tu i oni malo stariji koji se još uvijek razvijaju, poput Ademija, Kramarića, Andrijaševića, Caktaša; dokazano dobri prvoligaški nogometaši kao što su Šimunić, Sammir, Čop, Vršajević, Benko, Cesarec, Križanac, Belle; povratnici Sharbini, Dujmović, Bilić; pojačanja iz inozemstva Migliore, Pinto, Soudani, Fernandes, Edson Henrique, Jo... Zanimljiv koktel igrača čije će nastupe sigurno biti zanimljivo pratiti.

2. Dinamo i svi ostali, ili...
Kompetitivnost kad je u pitanju borba za naslov i dalje je jedan od glavnih problema MAXtv Prve lige – bilo bi veliko čudo kad Dinamo ne bi praktično već osigurao titulu u jesenskim mjesecima. No to ne znači da liga neće biti uzbudljiva i u natjecateljskom smislu.

U usporedbi s proteklim sezonama, kompetitivnost je zapravo porasla. Evo jedne ilustracije. Dok je prije dvije sezone na početku prvenstva (u ligi 16) najbolja momčad u ligi imala 25 puta veću tržišnu vrijednost od najgore, danas je ta razlika prepolovljena. Isto tako, onda je postojala 45 milijuna eura vrijedna prva momčad Dinama, Hajdukova procijenjena na 25 milijuna, a sljedeći je bio tek Slaven Belupo sa 10,5 milijuna.


Danas imamo pet klubova čiji je kadar skuplji od 10 milijuna: Dinamo (42), Hajduk (21), Rijeka (19), Split (16) i Slaven (12). Treba spomenuti dvije stvari: da će se te brojke još značajno izmijeniti do kraja prijelaznog roka, kao i to da se radi o podacima popularne stranice Transfermarkt koji se nipošto ne mogu uzimati zdravo za gotovo, nego s debelom rezervom. No iskustvo pokazuje da u velikoj mjeri korespondiraju sa stvarnim snagama momčadi.

Kad te iznose usporedimo s onima u drugim europskim ligama, dolazimo do zanimljivog podatka da se, po njima, MAXtv Prva liga izjednačila s austrijskom Bundesligom koja također ima 10 klubova. Odnosi su dosta slični: Red Bull Salzburg je otprilike 'težak' koliko i Dinamo, bečka Austria kao Hajduk, i Rijeka i Split su vredniji od Rapida i Sturma, a peti po vrijednosti u Hrvatskoj (Slaven) 'jači' od petog po vrijednosti u Austriji (Rieda). Austrijanci su jedino bolji pri začelju: momčad njihovog tržišno 'najslabijeg' kluba Grödiga procijenjena je na veću vrijednost (blizu pet milijuna eura) nego one s kojima raspolažu Zadar, Osijek i Hrvatski dragovoljac.

Također, po istim podacima hrvatska je liga jača od bilo koje u neposrednom okruženju (zemlje bivše Jugoslavije, Mađarska). A ako se usporedimo s, primjerice, škotskom Premier ligom, vidjet ćemo da je jedino Celtic znatno 'teži' od Dinama (momčad procijenjena na 60-ak milijuna eura), ali imamo čak pet klubova s vrijednošću većom od njihove prve sljedeće (Aberdeena).

3. Više utakmica – jačanje rivalstava
Upitno je koliko će četiri prvenstvena susreta Dinama i Hajduka (umjesto lanjskih tri, a preklanjskih dva) povećati interes za ligu. Pretjerano je još govoriti i o stvaranju 'velike četvorke' ili nečemu sličnome, ali vidljivo je da Rijeka i RNK Split imaju ozbiljne projekte i sve jače momčadi s kojima će se gotovo sigurno boriti za drugo mjesto, a za očekivati je i da će biti u stanju ozbiljno zaprijetiti Dinamu u međusobnim ogledima. I njihovih će međusobnih susreta biti više, što će ligu učiniti uzbudljivijom. A i klubovi poput Osijeka, Istre i Zadra sigurno su zadovoljniji što su im sada zagarantirana po dva domaćinstva toj 'velikoj četvorci'.

Liga sa 10 klubova imat će 36 kola – tri više nego prošlogodišnja sa 12, a čak šest više nego u sezoni 2011/12., kad se natjecalo njih 16. Ona počinje već danas, a završava sredinom svibnja iduće godine. Očekivani efekti su koncentracija kvalitete, veća posjećenost utakmica, ali i manji broj realno beznačajnih susreta klubova iz sredine ljestvice – time, barem posredno, veća motivacija i nešto manja vjerojatnost namještanja rezultata. Možda sve to nije dovoljno za napredak u situaciji kad su mnogi klubovi zapravo na rubu opstanka, ali više natjecateljskih utakmica znači i više izloženosti u medijima, više prilike za razvoj momčadi i mladih igrača, što je svakako dobra stvar.

Taktika i formacije

Nikad ranije se u medijima nije ni izbliza ovoliko kao sada pričalo o taktici i formacijama. Danas je trenerima na raspolaganju i velik izbor dodatnih oruđa – statistika, aplikacija, programa... – pomoću kojih mogu unaprijediti igru svoje momčadi. Nadajmo se da će znati njima okoristiti.

4. Taktička evolucija
Tretman trenera u klubovima, ali i njihova izobrazba i stručnost, već dugo su gorući problemi u MAXtv Prvoj ligi. Od aktualnih stratega na klupama desetorice prvoligaša, samo su Igor Pamić i Tomislav Ivković na svom poslu dulje od godinu dana. No ipak ova liga okuplja respektabilno društvance stručnjaka: od 'iskusnjara' poput Stanka Mršića i Ivana Katalinića, preko zanimljivih likova poput Matjaža Keka, Ivkovića i Pamića do mladih snaga sa svježim idejama kao što su Igor Tudor i Ferdo Milin.

U sjeni svega ostaloga što se događalo, prošle smo sezone svjedočili nezanemarivom pomaku u taktičkom promišljanju nogometa kod nekolicine prvoligaških trenera. Još donedavno se igralo vrlo stereotipno i zastarjelo, ali evolucija je i kod nas polako počela uzimati maha: od sustava s petoricom u obrani (Zadar), preko varijacija na teme 4-2-3-1 i 4-4-2 do formacija s trojicom pozadi, taktička slika prvoligaša nikad još nije bila ovako heterogena. Usvajaju se i neke svjetski aktualne ideje, poput visokog presinga, težnje za posjedom lopte na suparničkoj polovici i transformacije preko izuzetno ofenzivnih bočnih braniča.

Nikad ranije se u medijima nije ni izbliza ovoliko kao sada pričalo o taktici i formacijama. Danas je trenerima na raspolaganju i velik izbor dodatnih oruđa – statistika, aplikacija, programa... – pomoću kojih mogu unaprijediti igru svoje momčadi. Nadajmo se da će znati njima okoristiti.

5. Razvojna liga – jesmo li na pravom putu?
Svaka ozbiljna liga ima definiranu misiju i usmjerenje. Primjerice, savez i klubovi baš spominjane austrijske izradili su strategiju po kojoj svoju Bundesligu vide kao 'razvojnu' ligu – onu koja je usmjerena na ulaganje u omladinske pogone i davanje prilike mladim igračima, a ne na investiranje u skupa pojačanja i pokušaje da se 'bode s rogatima', odnosno parira bogatijim i po svemu ostalome snažnijim klubovima iz drugih zemalja. Tko malo detaljnije to prati, mogao je primijetiti da iz austrijskih klubova zadnjih dvije-tri godine izlazi sve više mladih talenata.

To je samo odraz realnosti – lige manjih zemalja i skučenih tržišta danas su u Europi postale nešto poput onoga što Amerikanci zovu 'development leagues'. Njihova je funkcija da profiliraju i razviju mlade talente te ih plasiraju na ekonomski jača tržišta. Što uopće ne mora biti loša stvar.

Jedini ispravni put za bilo koji hrvatski klub je ulaganje u omladinsku školu i infrastrukturu – da, teško je bilo što dugoročno planirati ako ste na rubu bankrota, ali se svakako isplati. Primjerice, RNK Split će – ako sve prođe po očekivanjima – prodati Antu Rebića za iznos koji je takvom klubu i na trenutnoj razini dovoljan za dvije godine normalnog funkcioniranja. Ulaskom u Europsku uniju, naši igrači prestaju biti tretirani kao 'stranci' i otvara im se puno više prilika za prelazak u inozemstvo – što znači i da naši klubovi, ako rade pametno i planski, mogu na njima i puno više zaraditi. Ali onda je ključno da taj novac ulože u vlastitu stabilizaciju i budućnost.

Po postignutim rezultatima reprezentacije u zadnjih dvadesetak godina, po broju kvalitetnih igrača koji su našli angažman u Europi i po zanimanju koje vlada za naše klince, hrvatska liga ima veliki potencijal za stabilizaciju i napredak ako se jasno definiraju ciljevi i mogući izvori prihoda. Liga 10 donosi više jakih utakmica u kojima će klinci moći stasati i razvijati se, donosi jačanje rivalstava i medijskog interesa. Nadajmo se da će klubovi naći načina da to iskoriste.

RASPORED, MAXtv Prva liga
(cijeli raspored pogledajte OVDJE)

1. kolo
RIJEKA – ISTRA 1961 (petak, 19 sati, Arenasport 1)
DINAMO – OSIJEK (petak, 21 sat, Arenasport 3)
ZADAR – HAJDUK (subota, 21 sat, Arenasport 3)
SPLIT – SL.BELUPO (nedjelja, 21 sat, Arenasport 1)
HR.DRAGOV. – LOKOMOTIVA (subota, 19 sat, Arenasport 3)

2. kolo
1. OSIJEK – LOKOMOTIVA
2. SL.BELUPO – HR. DRAGOVOLJAC
3. ISTRA 1961 – SPLIT
4. HAJDUK – RIJEKA
5. DINAMO – ZADAR

3. kolo
1. ZADAR – OSIJEK
2. RIJEKA – DINAMO
3. SPLIT – HAJDUK
4. HR.DRAGOVOLJAC – ISTRA 1961
5.LOKOMOTIVA – SL. BELUPO

4. kolo
1. OSIJEK – SL.BELUPO
2. ISTRA 1961 – LOKOMOTIVA
3. HAJDUK – HR.DRAGOV.
4. DINAMO – SPLIT
5. ZADAR – RIJEKA