PREKRASNO NA KORČULI

Povratak Ratka Rudića na klupu Hrvatske poput pravog spektakla

18.08.2024 u 11:12

Bionic
Reading

'Svjetski dani vaterpola' u Korčuli, kako glasi službeno ime manifestacije koja se ovog vikenda održava u Korčuli, uistinu nije pretendencioznog naslova.

Subota i nedjelja na bajkovitom otoku Korčuli i u istoimenom gradu, inače najmanjem gradu u Europi koji ima pobjednika nekog europskog vaterpolskog natjecanja (KPK je pobjednik Kupa pobjednika kupova Europe 1978.), ponudili su već prvog dana obilje zanimljivosti, neka od najuglednijih imena iz povijesti europskog i svjetskog vaterpola, a na koncu subote i revijalnu utakmicu velemajstora ovog sporta, olimpijskih pobjednika iz Londona, Hrvatske iz 2012. i reprezentacije Svijeta.

Panel dostojan Kuće slavnih

Program je počeo u 11.00 sati u korčulanskom Centru za kulturu s otvorenim stolom na temu 'Promjene u vaterpolu od 1980-tih do danas'. Sudionici, zvijezde ovog sporta – članovi Kuće slavnih vodenih sportova, treneri i bivši izbornici Ratko Rudić (Hrvatska) i Denes Kemeny (Mađarska); kao i još jedan trofejni trener nacionalne momčadi, Dejan Savić (Srbija), te aktualni španjolski reprezentativac, Felipe Perrone.

Kvartet asova su pred dupkom ispunjenim gledalištem Centra za kulturu ponudili svoju viziju vaterpola, način na koji bi se ovaj sport u budućnosti trebao mijenjati, aktualne trendove, podsjetnik na sve prijašnje mijene u vaterpolu, upozorili su i na određene probleme i teškoće, ponudili rješenja itd.

Rudićev oproštaj od klupe

Navečer je pak, u otvorenom bazenu KPK odigrana revijalna utakmica Hrvatska 2012. – Svijet. Susret koji je do vrha ispunio tribine korčulanskog bazena, te doista nije pretjerivanje utvrditi da se tražilo mjesto više.

Za Hrvatsku 2012. se još jednom na okupu našla momčad koja je prije 12 godina u Lijepu našu donijela prvo olimpijsko zlato – Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Maro Joković, Ivan Buljubašić, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barač, Igor Hinić, Paulo Obradović, Frano Vićan.

S klupe ih je vodio Ratko Rudić kojem je ovo praktički, na simboličan način bila i oproštajna utakmica u trenerskoj karijeri. Dio od navedenih igrača su završili igračku karijeru.

Neki su predsjednici kluba (Barač), državni tajnici (Pavić), treneri (Hinić, Vićan, Sukno), sportski direktori (Muslim), poduzetnici (Burić, Dobud), ali ima ih još i podosta igrački aktivnih – Joković, Buljubašić, Bušlje, Obradović…

S druge strane, dojmljiv je i popis igrača koji je igrao za reprezentaciju Svijeta – Daniel Lopez (Španjolska), Tamas Kasas (Mađarska), Andrija Prlainović (Srbija), Boris Zloković (Crna Gora), Aleksandar Ivović (Crna Gora), Felipe Perrone (Španjolska), Duško Pijetlović (Srbija), Valentino Gallo (Italija), Matteo Aicardi (Italija), Christos Afroudakis (Grčka), Georgios Afroudakis (Grčka), Zoltan Szecsi (Mađarska).

Popunio je momčad Svijeta i Mihovil Marinović iz VK Galeb MR. Svijet je s klupe vodio još jedan član Kuće slavnih, srpski trener, nekoć sjajan igrač, Igor Milanović.

Rezultat? Načelno, nebitan. Poraženih tu nema, pobjednik je vaterpolo, iako da informacija ne bi ostala nepotpuna, završilo je: Hrvatska 2012. – Svijet 13:13 (3:4, 5:3, 2:3, 3:3).

Za Hrvatsku 2012. golove su dali – Sukno 3, Bušlje 2, Dobud 2, Joković 2, te Bošković, Buljubašić, Muslim i Obradović po 1. Za reprezentaciju Svijeta pogotke su postigli – Prlainović 3, Zloković 2, Perrone 2, Gallo 2, G. Afroudakis 2, te Ivović i Aicardi po 1.

Sudili su Nenad Periš iz Splita i Vlaho Radičević iz Dubrovnika, dok su opunomoćenici bili Milivoj Bebić iz Splita, još jedan član Kuće slavnih vodenih sportova i Božo Vuletić iz Dubrovnika.

'Svjetski dani vaterpola' nastavljaju se u nedjelju, 18. kolovoza. U podne (12.00 sati) na otočiću Vrniku pokraj Korčule slijedi još jedna revijalna utakmica pod nazivom 'Waterpolo All Stars' s poznatim osobama iz svijeta vaterpola, ali i društvenog života.

U večernjim satima, od 20.00 u Centru za kulturu Korčula zakazana je projekcija dokumentarnog filma redatelja Dejana Aćimovića 'Dogodio se', o najtrofejnijem vaterpolskom treneru na svijetu, našem Ratku Rudiću.