GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Pragmatični Deschamps smije se od uha do uha

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Stvari izgledaju obećavajuće za Francusku uoči početka turnira: čini se da su svi dijelovi taktičke slagalice sad na svome mjestu i Les Blues kreću u Brazil puni samopouzdanja

Philippe Auclair

piše za France Football, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Francusku. Pratite ga na Twitteru: @PhilippeAuclair


Didier Deschamps dugo je isprobavao i kemijao, igrao se sa sustavima 4-2-3-1, 4-1-4-1 i 4-4-2, ali na kraju se napokon odlučio za formaciju 4-3-3 koja, po njemu, najbolje odgovara karakteristikama igrača koje je izabrao za Svjetsko prvenstvo. Bivši Juventusov veznjak i trener ne vjeruje u to da je jedan sustav bolji ili superiorniji od drugog. Prije svega, on je pragmatičar čiji je taktički svjetonazor oblikovan u talijanskoj Serie A.

Na golu je kapetan Hugo Lloris (Tottenham). Bočni braniči su Mathieu Debuchy (Newcastle) i Patrice Evra (Manchester United) – defenzivno možda ne i najpouzdaniji, ali imaju dozvolu za česte izlete prema naprijed uzduž aut nije, što odgovara njihovim prirodnim nagnućima. Ideja je preopteretiti suparničke bočne braniče uz podršku Francka Ribéryja (Bayern) i, najvjerojatnije, Mathieua Valbuene (Marseille).

U središtu obrane trebali bi se naći elegantni Real Madridov Raphaël Varane te ili Arsenalov Laurent Koscielny ili Liverpoolov Mamadou Sakho – tko će od njih dvojice biti prvi izbor, ovisit će o formi više nego o taktičkim zamislima.

Tročlanu sredinu terena odlikuje multifunkcionalnost i sposobnost rotiranja pozicija, a čine je PSG-ov dvojac Yohan Cabaye i Blaise Matuidi te Paul Pogba iz Juventusa. Uravnoteženost ovog trija bit će jedna od najvećih francuskih snaga na SP-u. Tehnika, tjelesne karakteristike, sposobnost igranja između linija – oni imaju sve to. S obzirom na to da mogu iz drugog plana itekako zaprijetiti suparničkom golu, Karim Benzema neće se morati toliko povlačiti kao što je to radio na Euru 2012. i to će mu omogućiti da se usredotoči na ono što mora raditi i što najbolje zna: zabijanju golova.

Ribéry je tijekom kvalifikacija bio najučinkovitiji napadački orijentiran igrač, a na SP-u će igrati na svom omiljenom lijevom krilu. No još uvijek se ne zna tko će igrati desno – čini se da Valbuena, koji svoje najbolje partije u pravilu pruža za reprezentaciju, ima prednost nad Loïcom Rémyjem (QPR) i svestranim Antoineom Griezmannom (Real Sociedad).

Formacija koju će Les Blues vrlo vjerojatno predstaviti u svojoj prvoj utakmici protiv Hondurasa nije uvijek izgledala sasvim uvjerljivo. U kasnijoj fazi utakmice protiv Španjolske u Madridu, izbornik se vratio na 4-4-2. No uzvratni susret doigravanja protiv Ukrajine, kad je Francuska pobijedila Ukrajinu 3-0, sada je referentna točka za Deschampsa jer tada je sve sjelo na svoje mjesto.

Izbornik vjeruje da s ovim ljudstvom i u ovoj sustavu njegova momčad najbolje može kontrolirati utakmicu. Kad momčad ima loptu, 'trokuti' se događaju gotovo prirodno i rješenja za dodavanje lako se otvaraju. Osim toga, agresija i intenzitet uložen u igru mogu biti i važniji od organizacije i oblika na terenu. Sve to, uz zavidnu taktičku disciplinu igrača, učinilo je pragmatičnog Deschampsa vrlo sretnim i zadovoljnim uoči SP-a.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network

Francuska