NEVJEROJATNA SLIČNOST

Priča stara točno 50 godina: Evo kako Liverpool postaje prvak

30.03.2014 u 19:20

Bionic
Reading

Liverpool je na svom Anfieldu demolirao Tottenham i zasjeo na čelo ljestvice Premiershipa. Upravo kao i točno prije 50 godina kada je za kormilom velikana s rijeke Mersey bio mitski trener Bill Shankly

Shankly je Liverpool preuzeo 1959. godine u drugoj ligi i krenuo u strelovit uspon koji će pet godina kasnije rezultirati osvajanjem engleskog prvenstva. Ta 1964. bila je tek druga uzastopna Liverpoolova sezona u engleskoj eliti, a naslov prvaka čekali su 17 godina.

Imali su najbolju obranu lige i bili 'u priključku' s vodećima, a vrh poretka preuzeli su upravo 30. ožujka, kao i danas. Protivnik je također bio Tottenham, a mjesto događanja prepuni Anfield na kojemu se natiskalo 52.904 navijača. Prvih pola sata prošlo je bez golova, no tada je škotski napadač Ian St. John zabio dva gola u 36. i 38. minuti i razgalio navijače željne trofeja. Samo minutu kasnije smanjio Allan Mullery, ali Alf Arrowsmith je u 53. zabio za konačnih 3:1 i Liverpool se do kraja prvenstva više nije osvrtao za konkurencijom. Osvojili su tada šesti naslov sa četiri boda prednosti pred Man. Unitedom i prekinuli 17 godina dugi šampionski post.

Kop je bio '64. bio pretijesan, Liverpool je nakon 17 godina postao prvak

Točno 50 godina Liverpool je ponovno u naletu, a Tottenham je danas stradao sa 4:0. Tadašnji Liverpool bio je fizički najspremnija momčad lige, a današnji je najbolje tehnički potkovana i sa najbržim protokom okomitih lopti koji izluđuju obrane. Tada najbolja obrana lige, danas najubojitiji napad...

Hoće li se ponoviti i najvažnija stavka ove paralele, Liverpool s trofejem za engleskog prvaka - ostaje vidjeti. Do kraja Premiershipa još je šest kola tijekom kojih na Anfield dolaze oba konkurenta Manchester City i Chelsea. Liverpool na svom stadionu ove sezone ima impresivan skor 14-1-1 uz gol razliku 48:13. Trenutno imaju osam prvenstvenih pobjeda u nizu, ako nanižu još šest 11. svibnja u Liverpoolu se sprema fešta kakva se rijetko viđa.

Priča se ponavlja, sada se čeka čak 24 godine, ali rasplet je još daleko

Pjevalo bi se Shanklyju, Paisleyu, Dalglishu, Gerrardu, Suarezu... I Brendanu Rodgersu - čovjeku koji je na klupi 'redsa' manje od dvije godine, a već je vratio sjaj posrnulom velikanu i navijači ga zovu budući Sir.