ENORMNA SVOTA

Prosjački pohod njemačkog velikana, Schalke zbog duga povukao očajnički potez

17.10.2024 u 08:43

Bionic
Reading

Njemački nogometni velikan Schalke 04, koji se posljednjih godina suočava s ozbiljnim padom i neuspjesima, sada je dosegao vrhunac krize

Klub, koji je nekoć bio jedan od najjačih u Njemačkoj, trenutno se bori s ogromnim financijskim problemima, a njemački mediji izvještavaju da Schalke duguje nevjerojatnih 168 milijuna eura.

Kako bi se pokušao izvući iz ove teške situacije, Schalke se obraća svojim navijačima za pomoć. Klub je predložio da navijači kupe dionice njihova kultnog stadiona Veltins Arena u Gelsenkirchenu, u nadi da će to osigurati financijsku stabilnost i omogućiti mu povratak na staze uspjeha. U tu svrhu prvo će biti osnovana nova udruga, a cijena jedne dionice trebala bi biti manja od 750 eura.

Prosjački pohod

Predsjednik Schalkea, Matthias Tillmann, potvrdio je da će novoformirana udruga kupiti dionice stadiona, no klub će zadržati potpunu kontrolu nad njegovim upravljanjem.

Ugledni list Bild nazvao je ovaj potez Schalkea prosjačkim pohodom, a projekt će započeti za otprilike mjesec dana, kada je zakazano zasjedanje skupštine kluba. Schalke očekuje da će ovaj poslovni model donijeti financijsko ozdravljenje i pomoći klubu da se oporavi.

Borba za ostanak u drugoj ligi

Schalke je iz Bundeslige ispao u sezoni 2020/21, no uspio se vratiti u elitni rang, samo da bi ponovno brzo ispao. Sada već dvije sezone igra u drugom rangu njemačkog nogometa.

Ako je suditi prema početku ove sezone, Schalke se suočava s teškom borbom za opstanak u drugoj ligi. Naime, nakon osam odigranih utakmica, klub je osvojio samo osam bodova i nalazi se na 13. mjestu, u konkurenciji od 18 timova.

Liga prvaka i trofeji

Schalke je nekada bio redovan sudionik Lige prvaka, a posljednji nastup u ovom prestižnom natjecanju imao je u sezoni 2018/19. Tada su se plasirali u osminu finala, gdje su doživjeli težak poraz od Manchester Cityja s ukupnih 10:2 u dvomeču (7:0 na Etihadu i 3:2 na Veltins Areni).

Posljednji trofej Schalke je osvojio 2011. godine, kada je podigao pehar Kupa Njemačke. Iako je pet puta bio prvak Njemačke, posljednji put se titulom okitio davne 1958. godine.

Standings provided by Sofascore