bezpotrebno

Prvi intervju osuđenog silovatelja nakon OI završio u suzama: Ostavite moju obitelj...

13.08.2024 u 22:44

Bionic
Reading

Najkontroverzniji sudionik Olimpijskih igara u Parizu se naposljetku rasplakao i molio samo jedno.

Nizozemski odbojkaš na pijesku, Steven van de Velde (29), koji je 2016. godine osuđen zbog priznanja silovanja 12-godišnje djevojčice, privukao je veliku pozornost javnosti tijekom svog nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu. Dio kazne izdržao je u Velikoj Britaniji, gdje se zločin dogodio, a dio u Nizozemskoj.

Iako se kvalificirao za Olimpijske igre, van de Velde je naišao na osude i negodovanje publike, koja ga je žestoko izviždala tijekom prvog nastupa. Ova reakcija nije bila neočekivana, budući da su udruge za zaštitu prava žena još prije početka igara pokrenule kampanju za njegovu zabranu na natjecanju.

U svom prvom intervjuu nakon Igara, van de Velde je priznao da je ozbiljno razmišljao o povlačenju iz natjecanja u Parizu.

'Rekao sam sebi da možda ne bih trebao ići u Pariz. Napravio sam strašnu pogrešku prije deset godina i moram s tim živjeti. Ali povređivati ljude oko mene, poput mog suigrača Matthewa, supruge i djeteta, jednostavno je previše. To me natjeralo da se zapitam, je li sve ovo vrijedno? Molim vas, ostavite moju obitelj na miru,' izjavio je van de Velde sa suzama u očima.

Za razliku od drugih sportaša, van de Velde nije boravio u olimpijskom selu, već u privatnoj hotelskoj sobi, uz stalnu pratnju trojice tjelohranitelja. Njegovo sudjelovanje na Olimpijadi završilo je nakon što su Nizozemci izgubili 2:1 od talijanskog para Ranghierija i Carambule, čime su se oprostili od mogućnosti osvajanja medalje.